-4.1 C
București
luni, 24 ianuarie 2022
AcasăSpecialCristian Sima este URMĂRIT PENAL. "Brokerul fugar" trăieşte în Elveţia. Cum a...

Cristian Sima este URMĂRIT PENAL. „Brokerul fugar” trăieşte în Elveţia. Cum a aflat că este SUSPECT

Cristian Sima a fost anunţat, prin comisia rogatorie cerută de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București în Elveția, că este urmărit penal în România şi, dacă doreşte,tot prin aceeaşi comisie rogatorie, poate da o declaraţie în calitate de suspect.După finalizarea acestei comisii rogatorii, indiferent dacă Sima va da sau nu o declaraţie, anchetatorii vor pune în mişcare acţiunea penală pe numele brokerului după finalizarea administrării probatoriului în dosar, susţine surse judiciare citate de Mediafax.

Până în prezent cel puţin doi dintre directorii care au lucrat cu Sima au dat declaraţii nefavorabile acestuia, iar anchetatorii urmează să stabilească dacă se extinde urmărirea penală şi în cazul acestora, mai sustine sursele citate. 

Cristian Sima, fost preşedinte al consiliului de administrație şi director general al Bursei de la Sibiu – Sibex, nu a mai putut fi contactat din 1 octombrie 2012 şi, potrivit unor zvonuri din piaţa de capital, ar fi dispărut cu banii unor clienţi care tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă deţinută de el. Potrivit unor surse din piaţa de capital, tranzacţiile pe pieţele externe au fost operate prin WBS Holding, firmă deţinută de Sima şi înregistrată în Insulele Virgine Britanice. O altă ipoteză vehiculată este că Sima ar fi pierdut banii mai multor clienţi în urma acestor tranzacţii, cu grad ridicat de risc.

Surse din piaţa de capital au declarat, pe 10 octombrie 2012, că Sima a transmis la 1 octombrie 2012 un email unui director de la bursa din Sibiu în care scria că i-au fost furate laptopul, telefonul, actele şi cardul bancar şi cerea blocarea acestora. Angajaţii Sibex au încercat de mai multe ori, fără succes, să îl contacteze pe Sima, care a fost revocat de la conducerea bursei pe 10 octombrie 2012.

Sima a fost acţionar la WBS România până în 2011, când a vândut acţiunile pentru a evita o incompatibilitate cu funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex. Pe data de 24 septembrie Sima a vândut pachetul de acţiuni de 9% pe care îl mai deţinea la firma Media Bit Software SRL din Bucureşti, care operează site-ul de ştiri hotnews.ro.

La sfârșitul lunii septembrie 2012, pe piaţa de capital au existat unele zvonuri potrivit cărora Sima ar fi promis unor clienţi ai firmei sale care erau şi acţionari ai Sibex că le va cumpăra prin intermediul Casei de Compensaţie şi a Depozitarului Sibex titlurile deţinute la bursa din Sibiu, iar ulterior va delista operatorul de piaţă. Acest scenariu încălca însă prevederile pieţei de capital.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă