Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, a acordat, inaintea vizitei pe care a inceput-o ieri in Turcia, un interviu cotidianului Today’s Zaman, in care pretinde ca participarea Romaniei la proiectul gazoductului Nabucco este o optiune "economica", nu "strategica sau tactica", si evita sa formuleze o pozitie limpede in privinta proiectului rival, South Stream, construit de rusii de la Gazprom si italienii de la ENI.
"Pentru moment, ar trebui mai intai sa primim o propunere in ceea ce priveste South Stream", spune Diaconescu. Prin urmare, "este prea devreme sa afirm daca South Stream este un proiect de care sa fim interesati" – o modificare de pozitie semnificativa fata de cea enuntata in urma cu cativa ani, cand Romania sustinea exclusiv proiectul Nabucco. Potrivit lui Diaconescu, Romania priveste aceasta chestiune "numai din punct de vedere economic, pentru ca ceea ce este bun din punct de vedere economic este bun si pentru Romania". Cu toate acestea, Bucurestiul "nu are o pozitie economica referitoare la South Stream", chiar daca – tine seful diplomatiei sa aminteasca – South Stream va traversa platoul continental al Romaniei din Marea Neagra.
Daca ministrul de Externe nu poate sa aiba "o pozitie economica" fata de South Stream, ceea ce inseamna ca Bucurestiul nu se poate hotari daca o eventuala participare la proiectul ruso-italian este profitabila sau nu pentru Romania, in schimb Nabucco a ramas "singura alternativa economica de care dispunem". In opinia lui Diaconescu, "o sursa alternativa de energie ar trebui luata in considerare numai dintr-un punct de vedere economic", pentru ca, "pentru Romania, gasirea unei surse alternative pentru orice materii prime nu este o mutare tactica sau strategica". Acesta este un punct de vedere cel putin curios pentru gasirea unor surse alternative. In cazul de fata este vorba despre resurse de gaz alternative la gazul rusesc, reprezentand aproape intotdeauna o mutare strategica si/sau tactica, pentru ca priveste independenta energetica si diversificarea surselor de aprovizionare.
Cand autorul interviului ii aduce aminte ca, desi subliniaza natura nonstrategica a comertului cu petrol si gaz, disputa dintre Rusia si Ucraina pare sa-l contrazica, Diaconescu se grabeste sa afirme ca Romania "respinge categoric o strategie de politica externa bazata pe petrol si gaz", dar afirmatia rateaza esentialul: Romania poate sa respinga utilizarea petrolului si gazelor ca instrumente politice, problema e ca rusii nu o resping, ba dimpotriva. "Recunoastem importanta Federatiei Ruse si acest lucru este adevarat nu numai pentru dialogul privind securitatea la Marea Neagra", afirma Diaconescu, care se arata foarte dornic "din punct de vedere conceptual" sa aiba Rusia la masa, pentru a dezbate "solutii pozitive pentru popoarele noastre".