0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialCrin Antonescu, director la "PNL" SA

Crin Antonescu, director la „PNL” SA

Partidul National Liberal a decis sa joace totul pe o singura carte: Crin Antonescu. Desi, declarativ, o miza importanta a candidaturii sale a fost democratizarea interna a partidului, Antonescu a cerut si i s-a dat controlul total asupra echipei de conducere. De azi inainte, functiile importante vor fi ocupate nu in urma unor alegeri interne, ci prin numiri. Practic, ca organizare, PNL va semana mai putin cu un partid si mai mult cu o corporatie, in care Crin Antonescu va ocupa functia de CEO.

S-ar putea ca aceasta schimbare sa foloseasca partidului. Este posibil ca Antonescu sa fi pus diagnosticul corect, iar nevoia liberalilor de "unitate de actiune", "coerenta", "ordine eficienta", "disciplina" sa fie, in ciuda unei anumite contradictii in termeni, mai mare decat nevoia de democratie. Prin asumarea rolului de director general al partidului insa, Antonescu a acceptat sa intre intr-un rol care ii cere in primul si in primul rand lui multa munca, disciplina, pragmatism, actiuni concrete si o strategie foarte bine pusa la punct pentru atingerea rezultatelor. Implicit, s-a angajat ca el insusi sa se schimbe in profunzime. Pentru a putea cere partidului sa se reformeze, el trebuie sa fie primul care sa o faca. Adica sa adauge carismei si harului oratoric, singurele calitati demonstrate pana acum, pe toate celelalte enumerate mai sus, care sunt indispensabile unui adevarat manager.

In primul rand, va trebui sa identifice "piata". Liberalii spun de cate ori au ocazia ca sunt un partid de dreapta, insa si la putere, si in opozitie promoveaza si sustin predominant masuri de stanga. "PNL" SA nu va reusi niciodata sa le vanda alegatorilor de dreapta actiuni guvernamentale precum cele din mandatul Tariceanu, care au dus la umflarea necontrolata a institutiilor de stat cu peste 250.000 de functionari. Liberalismul propune nu doar o birocratie supla, ci si eficienta, iar guvernarea liberala de pana in 2008 nu a imbunatatit absolut deloc performanta statului in raport cu asteptarile cetatenilor, in special ale clasei de mijloc.

Daca liberalii ar fi vrut cu adevarat sa castige masiv voturi de la profesionisti, de la cei ce lucreaza in mediul privat, de ale caror productivitate si contributii la buget depind veniturile Romaniei, guvernul lor ar fi trebuit, in cel mai rau caz, sa echilibreze pomenile electorale, impartite celor mai saraci, cu masuri in sprijinul clasei de mijloc: deduceri fiscale, de exemplu, sau stabilirea unei alocatii de crestere a copiilor, pentru tinerele mame, la un procent din ultimul salariu obtinut.
Antonescu nu doar ca nu s-a distantat de politicile populiste ale lui Tariceanu, dar a pedalat si mai tare pe ele. A mai urcat cu o nota pitigaiala demagogica. Anul trecut, in octombrie, ii promitea delegatiei FMI sprijinul partidului sau pentru adoptarea legii salarizarii unice, pentru ca la mijlocul lunii noiembrie sa declare ca aceasta lege este "un fel de munca fortata sau neplatita care nu s-a mai intamplat de la Nicolae Ceausescu incoace… practic li se baga mana in buzunar de catre Basescu, Geoana si Boc". O astfel de remarca putea foarte bine sa o rosteasca si Ion Iliescu. Pentru ca una este sa spui ca legea are imperfectiuni si sa te lupti pentru corectarea lor, si alta este sa ataci in esenta ei o reglementare care, principial, sta la fundamentul tuturor societatilor moderne.
Dar nu atat faptul ca PNL incearca sa castige voturi si de la electoratul stangii este problema, cat mai ales lipsa de proiecte si initiative pentru votantii dreptei. Ba chiar desconsiderarea lor fatisa.

In urma cu o saptamana, Crin Antonescu si alti trei colegi au initiat o lege care sa vina in sprijinul celor ramasi fara slujba, propunand ca firmele ce angajeaza someri sa primeasca de la stat ajutorul de somaj cuvenit disponibilizatilor. O propunere buna, insa cu un viciu fundamental. Crin Antonescu vrea ca aceasta masura sa se aplice doar celor concediati de stat, nu si de firmele private. Aceasta orientare a legii doar in sprijinul bugetarilor este socanta, in conditiile in care mediul privat a fost cel mai afectat de criza si a dat cei mai multi oameni afara, si nu statul.
Chiar crede liderul PNL ca astfel de propuneri rezoneaza cu liberalismul? Ca prin astfel de initiative, care ignora nu doar asteptarile potentialilor sai votanti, dar chiar si realitatea economica, va reusi sa dea concretete discursului sau? Daca da, se insala. Daca deliberat semnalizeaza dreapta si face stanga, strategia sa va falimenta PNL.

Ca sa mai prinda ocazia de a candida inca o data la presedintie, in 2014, Antonescu va trebui sa reziste in fruntea partidului pana atunci. Iar pentru asta este obligatoriu sa aduca rezultate palpabile in alegerile locale si parlamentare din 2012. Atunci, calitatile sale de "solo"-ist vor conta prea putin, esentiala fiind capacitatea sa de manager, de om care vorbeste mai putin, dar gandeste si face mai mult. Metamorfoza poate incepe doar daca inceteaza a mai fi atat de incantat de sine insusi. Daca va fi in stare sa se uite in oglinda si sa admita ca reforma trebuie sa inceapa in primul rand cu el, are o sansa.
Altfel, nu.

Dan Cristian Turturica
Dan Cristian Turturica
Jurnalistul Dan Cristian Turturică conduce, de aproape opt ani, redacţia cotidianului “România liberă”. Înainte de a se alătura celui mai longeviv ziar din România, a condus redacţia săptămânalului “Prezent” şi a fost redactor-şef al cotidanului “Evenimentul Zilei” (2000-2004). În perioada 1995-1997 a fost corespondent special al cotidianului “Ziua” în SUA, timp în care urmat cursurile Universităţii din California, obţinând diploma de Master în Comunicarea de Masă. Experienţa de 20 de ani în presa scrisă (a debutat în 1990 la săptămânalul “Expres”) este completată de cea din audiovizual: a fost unul dintre producătorii şi prezentatorul emisiunii “Reporter Incognito”, difuzată între 2002 şi 2004 de postul “Prima TV”, şi a moderat talk-show-urile “Prim Plan” (TVR) şi “Arena Media” (Realitatea TV).
Cele mai citite

Furtuna Bert a alertat autoritățile din Regatul Unit şi Irlanda

Sosirea furtunii Bert a pus în alertă autorităţile din Regatul Unit şi Irlanda din cauza ploilor abundente, vântului şi căderilor de zăpadă aduse de...

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...

A murit Gabriel Cotabiță. Artistul avea 69 de ani

Doliu în muzică. Gabriel Cotabiţă, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică uşoară din România, a murit, a anunţat compozitorul Ionel Tudor. Artistul...
Ultima oră
Pe aceeași temă