13.9 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialCrin Antonescu a criticat Guvernul, la intalnirea cu FMI

Crin Antonescu a criticat Guvernul, la intalnirea cu FMI

Presedintele Partidului National Liberal (PNL), Crin Antonescu, a reafirmat joi, in cadrul unei intalniri cu misiunea FMI aflata la Bucuresti, importanta masurilor de relaxare fiscala pentru relansarea economica, a anuntat Biroul de presa al PNL.

Potrivit unui comunicat de presa remis Agerpres, Crin Antonescu a criticat masurile economice adoptate de Guvern, sustinand ca acestea impiedica functionarea libera a mediului de afaceri si au ca efect adancirea crizei.

In timpul discutiilor, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a constatat, conform sursei citate, inrautatirea situatiei economice a Romaniei si a punctat nevoia renegocierii conditiilor acordului de imprumut, in special pentru limitarea deficitului bugetar. "Dupa estimarile FMI, daca nu se iau masuri urgente, deficitul bugetar va depasi la sfarsitul acestui an 8 % din PIB", precizeaza sursa citata.

"Jeffrey Franks a accentuat importanta reducerii cheltuielilor salariale in domeniul public, care au ajuns la un nivel nesustenabil, de 9 % din PIB. Alte masuri cerute de FMI sunt adoptarea legii salarizarii unice si responsabilizarea autoritatilor locale fata de cheltuirea banului public", se mentioneaza in comunicatul PNL.

Presedintele PNL i-a intrebat pe reprezentantii delegatiei FMI care sunt, in opinia lor, cauzele inrautatirii situatiei economice. Potrivit Biroului de presa al PNL, Jeffrey Franks a afirmat ca exista si cauze externe, dar o parte din responsabilitate revine si factorilor interni.

In acelasi context, Fabienne Ilkovitz, reprezentant al Comisiei Europene, a declarat ca, in martie 2009, Romania se afla la mijloc in plutonul tarilor Europei de Est, dar in ultimele luni a cazut pe ultimul loc, precizeaza PNL.

Atat Crin Antonescu, cat si vicepresedintele liberal Dan Radu Rusanu au subliniat ca iesirea din criza se poate realiza doar prin sustinerea mediului de afaceri, prin scaderea impozitarii, concomitent cu reducerea cheltuielilor statului.

Reprezentantul FMI a agreat ferm ideea reducerii fiscalitatii pe fondul unei drastice reforme a statului, se arata in comunicatul PNL.

O alta masura sustinuta de PNL si discutata in cadrul intalnirii este diminuarea conditionalitatilor pentru accesarea fondurilor europene. In noul context economic, aceste conditii sunt mai restrictive decat in trecut. De exemplu, sumele pentru cofinantare ar trebui sa fie reduse la un nivel suportabil.

PNL a cerut Executivului sa-si respecte angajamentele privind reducerea cheltuielilor guvernamentale si ale aparatului de stat pe care si le-au asumat liderii partidelor aflate la guvernare. "In ciuda obligatiilor pe care Guvernul si le-a asumat fata de FMI, numarul de angajati din sectorul bugetar a crescut cu 16 la suta din noiembrie 2008", se sustine in comunicatul liberalilor.

Din delegatia condusa de Jeffrey Franks au facut parte: Shirley Siegel, director, Tonny Lybek, reprezentant FMI in Bulgaria si Romania, Anca Paliu Dragu, FMI Romania, Fabienne Ilkovitz, reprezentant al Comisiei Europene, Adriana Marinescu, director in BNR care se ocupa de relatia cu FMI. PNL a fost reprezentat de presedintele partidului Crin Antonescu si vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu.

Cele mai citite

Messi nu se oprește! Argentinianul, gata să participe și la CM 2026

Lionel Messi și-a exprimat dorința de a participa la Cupa Mondială de fotbal din 2026 și a subliniat că acesta ar fi un obiectiv...

Ciolacu urmează “rețeta lui Iohannis”. Premierul va efectua o vizită în SUA

Premierul Marcel Ciolacu urmează să efectueze o vizită oficială în Statele Unite ale Americii în perioada 2 – 7 decembrie. În cadrul acestei vizite,...
00:01:24

VIDEO. “Spectacol” făcut de vulcanul Etna

Lava roșie și fierbinte a curs de pe muntele Etna din Italia și a luminat cerul în noaptea de vineri spre sâmbătă (1 decembrie)....
Ultima oră
Pe aceeași temă