0 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialCriminalitatea explodeaza la Viena

Criminalitatea explodeaza la Viena

In timp ce regiuni precum Tirol sau Burgenland inregistreaza scaderi substantiale ale fenomenului infractional, la Viena criminalitatea a explodat de-a dreptul, asa cum reiese dintr-o statistica a oficiului criminalistic federal, publicata luni, scrie ziarul austriac Die Presse, citat de Agerpres.

Cresterea criminalitatii in Austria nu mai poate fi considerata un fenomen temporar, din datele publicate de oficiul criminalistic federal pentru primul semestru al anului 2009 reiesind o majorare cu 4,9 la suta a numarului de delicte inregistrate de organele de politie, in comparatie cu anul precedent.
Interesant in aceasta statistica este faptul ca povara criminalitatii este distribuita in mod diferit de la land la land. Daca in landuri precum Tirol sau Burgenland se inregistreaza regrese considerabile iar in alte landuri criminalitatea este intr-un proces de stagnare, la Viena fenomenul a explodat de-a dreptul, aici inregistrandu-se 12.749 din cele 13.678 de infractiuni suplimentare constatate.

Cresteri puternice au fost constatate de oficiul criminalistic federal la nivelul spargerilor in locuinte (o crestere cu 8,7 procente, la un total de 6536 de cazuri) si in case (39,8 procente, la un total de 4248 de cazuri). La Viena, statistica indica cresteri de 14,1 respectiv 64,7 la suta la cele doua categorii mai sus amintite.

Una din putinele stiri pozitive este faptul ca a scazut criminalitatea in randul tinerilor, la grupul de varsta sub zece ani cu 4,8 la suta iar la grupul de varsta intre 10 si 14 ani cu 19 la suta. La grupul de varsta intre 14 si 18 ani, numarul de delicte reclamate la politie a scazut si el cu 10,8 la suta.

Comandamentul politiei de land din Viena explica aceasta crestere masiva prin faptul ca, de exemplu, cu ocazia unei singure actiuni politienesti, au fost inregistrate 6.102 de cazuri de escrocherie pe Internet. Astfel de actiuni politienesti singulare au fost insa folosite si invers si anume pentru a anunta elucidarea a 6.102 cazuri – de asemenea printr-o singura actiune – ceea ce a majorat rata de elucidari de cazuri, in Viena, deodata cu 2,53 puncte, la un total de 30,61 la suta. La nivel federal, media elucidarilor este de 39 la suta, in landul Vorarlberg chiar de 56 la suta.

Perioada cu cea mai mare rata a criminalitatii a fost la Viena luna aprilie, cu un numar de 24.210 de delicte reclamate la politie, in timp ce ianuarie a fost luna cea mai linistita, cu un numar de 17.411 cazuri inregistrate de organele de ordine.

Cele mai citite

Reforma azilelor de bătrâni, promisă în vară nici acum nu e gata

Scandalul azilelor de bătrâni de la începutul lunii iulie care i-a îngrozit avea să fie rezolvat în această toamnă. Premierul promisese că vine cu...

PSD crește ca Făt Frumos în sondaje

PSD ar obţine 30,2% din voturi, PNL - 20,1%, AUR - 19,5%, iar partidul Dianei Şoşoacă, S.O.S., ar trece de pragul de 5% necesar...

Reforma azilelor de bătrâni, promisă în vară nici acum nu e gata

Scandalul azilelor de bătrâni de la începutul lunii iulie care i-a îngrozit avea să fie rezolvat în această toamnă. Premierul promisese că vine cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă