Se pare ca femeile au creierul mai bine "echipat" decat barbatii pentru a supravietui unor conditii de mediu vitrege, dupa cum arata un studiu al cercetatorilor americani.
Desi se stie de ceva vreme ca celulele din corpul femeilor reactioneaza diferit atunci cand le lipsesc substante hranitoare, cercetatorii au descoperit ca si celulele din creier reactioneaza diferit: celulele organismelor feminine au tendinta sa conserve grasimea pentru a supravietui, pe cand cele ale masculilor incep sa se autodistruga in incercarea de a dezintegra proteine, arata LiveScience, consultat de ziare.com.
Cercetatorii si-au desfasurat testele folosind soareci drept cobai, pentru ca acestia au structura genetica similara cu a oamenilor. Au fost analizati neuroni de la soareci masculi si femele, celulele fiind supuse unui regim de "infometare" timp de 72 de ore de catre cercetatorii de la Centrul Medical al Universitatii din Pittsburgh.
Dupa 24 de ore, neuronii masculilor au prezentat mai multe disfunctionalitati decat cei ai femelelor. Un indicator important a fost acela al respiratiei, care a scazut cu aproximativ 70% la celulele masculilor, in comparatie cu aproximativ 50% la femele.
Neuronii masculilor au prezentat semne de autofagie dupa o perioada, incercand sa dezintegreze propriile componente vitale incercand sa supravietuiasca, pe cand celulele femelelor creau depozite de lipide pe care le utilizau in loc de nutrienti.
"Cand vine vorba de mentinerea in viata a creierului, natura a decis ca femelele sunt mai valoroase", arata raportul cercetatorilor.
"Privarea de nutrienti a produs moartea celulelor mai mult la neuroni ale masculilor decat la cei ai femelelor. Neuronii masculilor incep sa se autodistruga si mor, pe cand cei ai femeilor mobilizeaza acizii grasi, acumuleaza trigliceride, formeaza lipide si supravietuiesc mai mult", arata echipa lui Robert Clark, autorul studiului.