Un milion de lei este prejudiciul creat de 31 de persoane mai multor bănci din Bucureşti, Ilfov, Giurgiu şi ialomiţa. Gruparea era condusă de o persoană în vârstă de 31 de ani. ”
Poliţiştii bucureşteni din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor – Sector 3, au identificat şi destructurat un grup infracţional format din 31 de membri ce acţiona pe raza municipiului Bucureşti, specializat în infracţiuni de înşelăciune în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi uz de fals”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Capitalei.
Bărbatul de 35 de ani a coordonat şi controlat întreaga activitate infracţională, determinându-i, cu intenţie, pe alţi doi suspecţi să caute persoane pe numele cărora să solicite credite bancare ori să achiziţioneze produse electronice şi electrocasnice şi să-i îndrume în vederea inducerii în eroare a unităţilor bancare ori a instituţiilor financiare non-bancare prin folosirea documentelor falsificate puse la dispoziţie de către aceştia.
Anchetatorii au descoperit că, în perioada 2010 – 2012, unul dintre suspecţi ar fi falsificat adeverinţe de salariat ce purtau antetul mai multor societăţi comerciale dar şi contracte de muncă şi acte adiţionale la contractele de muncă echivalente acestor adeverinţe care păreau a fi încheiate între societăţile comerciale în cauză şi diverse persoane fizice.
Mai mult, adeverinţele de salariat întocmite, aveau aplicate în fals atât semnăturile reprezentanţilor societăţilor comerciale, cât şi stampila acestora, iar contractele de muncă şi actele adiţionale purtau în fals semnătura şi ştampila reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă.
Aceste documente falsificate erau înmânate de către suspecţi mai multor persoane care se prezentau la diverse sucursale bancare sau în marile magazine de electronice şi electrocasnice în vederea solicitării de credite bancare ori a achiziţionării de produse.
În urma obţinerii de credite pe baza documentelor falsificate, suspecţii ar fi fost înşelate mai multe instituţii bancare, creându-se astfel un prejudiciu în valoare de aproximativ 1.500.000 de lei.
În urma percheziţiilor efectuate în acest caz, poliţiştii bucureşteni au identificat mai multe cărţi de identitate în original, adeverinţe de salariu completate în original, cărţi de muncă dar şi fişe fiscale.
Cercetările sunt continuate în acest caz de către poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor – Sector 3, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, cu trei dintre suspecţi în stare de arest preventiv.
În cadrul acestei acţiuni au mai participat poliţişti bucureşteni din cadrul Serviciilor de Investigare a Fraudelor – Sectoarele 2, 4, 5 şi 6, Serviciului de Investigaţii Criminale – Sector 3, poliţişti din cadrul Birourilor de Investigaţii Criminale de la nivelul Secţiilor 10, 11 şi 12, ai Biroului de Ordine Publică – Secţia 13 Poliţie şi luptători ai Serviciului Poliţiei de Intervenţie Rapidă – Urziceni.