6.6 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSpecialCovei si complicii sai obtineau, prin falsificarea cardurilor, pana la 700 de...

Covei si complicii sai obtineau, prin falsificarea cardurilor, pana la 700 de milioane de lei zilnic

Iustin Covei, fiul unui magistrat craiovean, si cei 13 complici ai sai, arestati la propunerea DIICOT in urma cu o luna, pentru clonare de carduri, scoteau pana la 700 de milioane de lei zilnic de pe sute de carduri falsificate, se arata in motivarea deciziei CAB de mentinere a arestului preventiv, transmite NewsIn.

In motivarea deciziei Curtii de Apel Bucuresti din 25 septembrie, prin care celor 14 le-a fost mentinut arestul preventiv decis de magistratii instantei inferioare, se arata ca exista indicii temeinice ca Iustin Covei si complicii sai au savarsit infractiunile pentru care au fost retinuti. Din interceptarile unei convorbiri telefonice dintre Jean Mihaila, unul dintre complicii lui Covei, si un prieten al sau, "Dragos", rezulta ca Mihaila folosea pana la 180 de carduri falsificate, din care 20 erau "gresite", cu ajutorul carora a obtinut, in trei zile, 1,6 miliarde de lei (700 de milioane – in prima zi, 700 de milioane – in a doua zi si 200 milioane – in a treia zi), se arata in motivarea CAB.

De asemenea, instanta arata, in motivare, ca alte probe aduse de DIICOT impotriva celor 14 (interceptari video ale unora dintre ei la bancomate din tara, in momentul in care foloseau carduri falsificate, precum si probele ridicate in urma perchezitiilor facute la locuintele lor) arata ca exista indicii temeinice ca inculpatii ar fi savarsit infractiunile pentru care sunt cercetati.

Mai mult, arata magistratii CAB, lasarea in libertate a celor 14 ar pune in pericol ordinea publica, pericol care decurge din natura faptelor pe care le-ar fi savarsit Iustin Covei si complicii sai, dar si din perioada lunga de timp in care au fost savarsite infractiunile. Totodata, cercetarea in libertate a persoanelor acuzate de clonare de carduri le-ar permite acestora sa influenteze alte persoane implicate in caz, dar ramase neidentificate de procurori.

In ceea ce priveste mediatizarea excesiva a cazului, invocata de inculpati, "Curtea constata ca in acest stadiu procesual orice transmitere a imaginilor provenind de la autoritati, cu sigla acestor autoritati, inregistrate in cursul perchezitiilor sau altor acte desfasurate in cursul urmaririlor penale constituie o incalcare a prezumtiei de nevinovatie a acestora, care da dreptul la despagubiri celor lezati", se arata in motivare.

Iustin Covei, fiul magistratului craiovean, ramane in arest, dupa ce magistratii Curtii de Apel Bucuresti au admis, pe 25 septembrie, recursul acestuia impotriva hotararii Tribunalului de a da mandat pe numele lui si ale altor 13 persoane, pentru clonare de carduri, decizia fiind definitiva. De asemenea, Tribunalul Bucuresti a decis vineri, 18 septembrie, sa-i aresteze preventiv pentru 29 de zile pe Ionel Calin, Jean Mihaila, Francisc Danca, Dan Mihail Barca, Birivan Nicolae, Petrel Halanei, Sorin Buruiana, Sergiu Dumitriu, Andrei Sandu, Alin Sosa, Ionel Trinca, Tudor Rada, Eman Vatamanita si Iustin Covei, fiul unui judecator de la Curtea de Apel Craiova. Cei 14 sunt acuzati de infractiuni de clonare a cardurilor bancare. Decizia Tribunalului a fost atacata cu recurs.

Iustin Covei este fiul lui Marin Covei, judecator la Curtea de Apel Craiova, si nepotul lui Gheorghe Covei, procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova si, in ultimii ani, si-a capatat renumele de "copil problema" al Craiovei. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism –  Structura centrala si Serviciul Teritorial Craiova, impreuna cu politisti din cadrul Directiei de Combatere a Crimei Organizate Bucuresti si Brigada de Combatere a Crimei Organizate Craiova, sprijiniti de jandarmi, au efectuat, pe 17 septembrie, 29 de perchezitii domiciliare la mai multe adrese din municipiile Craiova, Constanta si Bucuresti, in vederea destructurarii  unor grupari organizate specializate in fraude cu carti de credit.

Potrivit DIICOT, investigatiile procurorilor vizeaza activitatile infractionale comise de un numar de trei grupuri infractionale organizate ce actionau pe raza municipiului Craiova si care erau coordonate de invinuitii Jean Marin Mihaila, zis "Jan", Nicolae Drivan Florin, zis "Fulgerica", Ionel Calin, zis "Nixon",  Iustin Covei si Petre Halanei.

In sarcina acestora s-a retinut ca, incepand cu luna februarie 2009, au finantat si coordonat actiuni infractionale pe linia fraudelor cu carti de credit derulate pe teritoriul altor state, in special Australia, Iordania si Tunisia.

Cele mai citite

Gigi Becali îl acuză pe Dan Șucu de o ofertă neașteptată. „Am rămas blocat”

Patronul FCSB, Gigi Becali, a declarat că finanțatorul Rapidului, Dan Șucu, a încercat să atragă secretara clubului în echipa administrativă a giuleștenilor, oferindu-i un...

David Coote, arbitrul care l-a jignit pe Jurgen Klopp, a fost concediat

David Coote, arbitrul din Premier League, a fost concediat luni după ce șefii săi au descris poziția sa ca fiind „insuportabilă” din cauza unui...

Perspectivele economice pentru T4 sunt pesimiste, în ciuda creșterii moderate a PIB-ului

Produsul intern brut (PIB) al României a înregistrat o creștere de 0,8% în primele trei trimestre ale anului 2024, susținută în principal de consum,...
Ultima oră
Pe aceeași temă