4.2 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialCotele de CO2 pentru Romania si Bulgaria, cele mai mari din UE

Cotele de CO2 pentru Romania si Bulgaria, cele mai mari din UE

Comisia Europeana a adoptat miercuri noul pachet energetic. Acesta prevede, printre altele, cresterea cu 20% a eficientei energetice, reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, si utilizarea in proportie de 20% a surselor regenerabile de energie, anunta The Money Channel. In comparatie cu alte state membre nemultumite de normele adoptate, Romania are anumite motive de bucurie.

Romania va avea dreptul sa emita cu pana la 19% mai mult dioxid de carbon pana in 2020. Asta in comparatie cu 2005, luat ca an de referinta, pentru ca atunci a avut loc ultima evaluare stiintifica a nivelului emisiilor poluante. Totodata, insa, Romania trebuie sa-si creasca ponderea energiei regenerabile la 24% din productia totala de energie.

Normele adoptate ieri de Comisia Europeana sunt obligatorii din punct de vedere juridic. Chiar daca legislatia prezentata de presedintele forului european,Jose Manuel Barroso, are la baza principiul '20-20-20 pana in 2020", adica o crestere cu 20% a eficientei energetice, o reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, si utilizarea in proportie de 20% a surselor regenerabile de energie, tarile mai bogate vor trebui sa mearga chiar mai departe.

De cealalta parte, tarilor mai sarace, la care se adauga si toate statele est-europene, li se va permite sa-si creasca emisiile de dioxid de carbon pe masura ce economiile lor se dezvolta. Cele mai favorizate sunt Romania si Bulgaria. Ele au primit cote de dioxid de carbon mai mari decat oricare alt stat membru pe motivul ca sunt ultimele state aderate la Uniununea Europeana si trebuie sa recupereze intarzierile din dezvoltarea economica.

Astfel, Bulgaria va beneficia de o crestere de 20% a emisiilor de CO2, Romania de 19%,Ungaria de 10%, Polonia de 14% si Slovacia de 13%. In schimb, Romania va trebui sa sporeasca ponderea energiilor regenerabile in totalul productiei, de la 17,8% in prezent, la 24% pana in 2020. La randul sau Bulgaria va trebui sa ajunga la o pondere a energiei regenerabile la 16% de la 9,4% cat este in prezent.

Diferenta rezultata din urma relocarii acestor cote de emisii de dioxid de carbon, va fi suportata de cele 15 state vechi membre. Asta pentru ca,blocul comunitar sa-si poata atinge tinta de reducere a gazelor cu efect de sera. Cele mai mari reduceri vor trebui sa le faca Danemarca, Irlanda si Luxemburg-ul, 20 de procente, in timp ce Germania, cea mai mare economie europeana, va trebui sa-si reduca emisiile cu 14% pana in 2020.

Totodata, oficialii de la Bruxelles spera ca pana in 2020, o cincime din consumul energetic total sa provina din energii regenerabile. Nu este insa un plan ieftin, pentru ca ar putea costa pana la 18 miliarde de euro pe an. Beneficiile suna insa bine: Europa liderul mondial in tehnologia 'verde', fapt care genereaza locuri de munca, exporturi si venituri de peste 150 de miliarde de euro pana in 2016.

Cele mai citite

Gogoașa reconstrucției Ucrainei

Dialogurile din cadrul întâlnirilor lui Marcel Ciolacu, premierul României, cu cei trei miniștri ai executivului american au avut o constantă: economia României este în...

Ce este și cum arată “lerul” – Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Ce este și cum arată "lerul" - Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Naționala României, umilită de echipa Danemarcei cu 39-23, e în grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin

Naţionala României a fost umilită de echipa Danemarcei cu scorul de 39-23 (21-10), marţi seara, la Herning (Danemarca), în ultimul său meci din Grupa...
Ultima oră
Pe aceeași temă