» Desfasurarea adunarilor generale la patru dintre SIF-uri, BRD, Banca Transilvania, Petrom, Transelectrica a impins lichiditatea cu 3 ani in urma.
» SIF Banat-Crisana si Moldova vor plati dividende-cash actionarilor: 0,05 lei/actiune la Moldova, respectiv 0,07 lei/actiune la Banat-Crisana.
» Fara forta de negociere, vanzatorii sunt siliti sa accepte preturi tot mai mici, investitorii care doresc sa faca achizitii asteptand cuminti la 2-3 niveluri de pret, sub valoarea la care se fac tranzactiile.
Cu putin peste 2 milioane de euro, cumulat BVB-Rasdaq, piata romaneasca arata la sfarsitul sedintei de miercuri ca in urma cu 3 ani. Cu singura deosebire ca atunci investitorii jubilau, piata fiind inca pe un pronuntat trend general de crestere. Cu un asemenea volum de tranzactionare, vanzatorii nu au forta de negociere, contraponderea mai consistenta la cumparare aparand in multe cazuri cu 2-3 niveluri de pret mai jos decat ultima valoare la care s-au facut tranzactii. Sunt insa si societati de unde cumparatorii aproape au disparut – vezi SN Orsova, de altfel o actiune buna, cu indicatori atractivi –, pentru care joi dimineata cine dorea sa vanda gasea la cumparare doar 200 de actiuni in piata. Ce ar putea schimba aceasta stare de lucruri? Din pacate, nu avem o lista prea lunga din acest punct de vedere. Pe 30 aprilie vom cunoaste evolutia PIB pe primul trimestru din SUA si vom afla daca recesiunea se confirma; doua zile mai tarziu indicatorii privind somajul vor contura si mai exact tendintele din cea mai mare economie a lumii. Vom asista la o revigorare considerabila a cotatiilor si volumelor de tranzactionare la BVB daca vestile sunt bune? Este posibil, dar nu sigur.
Cum mai multe agentii de rating si chiar FMI au tot tras in ultima vreme semnale de alarma privind Romania, ne temem ca revenirea pietei autohtone va fi mai lenta decat altele din regiune. Favorite in ochii investitorilor, in cazul diminuarii aversiunii fata de risc, sunt mai degraba Austria si Polonia, prin prisma lichiditatii bune. Un suflu nou l-ar aduce mai multe IPO-uri si chiar ar fi o ocazie nimerita, avand in vedere dificultatea cu care se obtin in acest moment finantarile. Din pacate, toate IPO-urile din acest an au fost mai degraba scumpe (vezi STK Emergent, Cotor Group, Teraplast), iar investitorii au intuit ca actiunile nu vor avea prea mult loc de crestere substantiala dupa listare si nu s-au inghesuit sa subscrie. Listarea Fondului Proprietatea s-a amanat, la randul sau, pentru prima jumatate a anului viitor.
In plus, mai multi emitenti au dezamagit in ultima perioada dupa anuntarea rezultatelor pe 2007. In ultima saptamana ne referim la Rompetrol Rafinare, ale carei pierderi au crescut cu 25 milioane euro, fata de cele preliminate anuntate anterior, iar Albalact si Remar 16 Februarie, doua dintre vedetele Rasdaq, au anuntat profituri in scadere.
Bursa de Valori a continuat tendinta stabilita in a doua jumatate a anului trecut. Lichiditatea in aprilie este pentru a patra luna consecutiv mai mica decat in cea precedenta. Singurele elemente care atrag atentia investitorilor sunt ofertele publice initiale, lansate in numar mai mare anul acesta. In aceasta luna s-a incheiat oferta Teraplast, iar in mai se va derula oferta Pomponio." Razvan Pasol, presedinte Intercapital Invest