23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialCostinesti, la standarde occidentale

Costinesti, la standarde occidentale

Statiunea Costinesti se poate lauda cu cel mai bun sezon estival din ultimii ani, astfel ca de la inceputul acestei veri turistii au continuat sa vina aici pentru a-si petrece vacantele. Ceea ce se mai face remarcat este faptul ca marea majoritate a vizitatorilor sunt tinerii, care au pastrat de-a lungul anilor traditia de a veni sa se distreze in zona turistica ce le este destinata de fapt si unde se simt cel mai bine.

In sprijinul sinistratilor

Din cauza inundatiilor care au lovit mai multe judete ale tarii, Primaria Costinesti a decis sa anuleze Festivalul Tineretii ce urma sa se desfasoare in perioada 4-7 august la Teatrul de vara din statiune. „Ar fi fost cu totul deplasat sa organizam o astfel de manifestare, cand in judetul nostru, dar nu numai, mii de persoane traiesc un adevarat cosmar din cauza faptului ca au ramas fara locuinte, mobilier, haine si tot ceea ce au strans intr-o viata. De aceea, ne-am propus sa oferim banii alocati, initial, pentru derularea festivalului familiilor sinistrate”, ne-a declarat primarul localitatii Costinesti, Traian Cristea. Pana acum primaria a oferit mai multe bunuri, printre care televizoare color trimise in comuna Valu lui Traian, urmand ca in zilele ce vor veni celelalte zone afectate din judetul Constanta sa primeasca 10 tone de grau. In acelasi timp, primarul, consilierii locali si angajatii serviciilor de gospodarire comunala si-au donat salariile, astfel ca in total s-a strans suma de 130 milioane de lei, bani care au ajuns deja in judetul Timis. Primarul Traian Cristea ne-a declarat ca pana la sfarsitul lunii septembrie familiile sinistrate din judetul Constanta vor primi aproximativ 400 milioane de lei.

Investitii de peste 20 miliarde de lei

In aceste zile, in Costinesti se executa lucrari de canalizare, alimentare cu apa si constructii de drumuri ce vor fi, intr-o prima etapa, pietruite, urmand ca anul viitor sa fie acoperite cu covor asfaltic. Primarul Traian Cristea ne-a declarat ca lucrarile se desfasoara in cartiere noi, astfel ca turistii nu sunt deranjati de zgomotele produse de catre echipele de muncitori. In plus, in zona Schitul Nou se lucreaza la extinderea retelei de energie electrica. Valoarea totala a acestor investitii se ridica la peste 20 miliarde de lei, bani alocati de la bugetul local. De altfel, aceste proiecte fac parte dintr-un program amplu ce a cuprins si lucrari de asfaltare, respectiv de inlocuire a bordurilor care s-au derulat in mai multe cartiere, astfel ca un numar mare de strazi din statiune a capatat un aspect civilizat.

Campanie de curatenie generala

Potrivit edilului sef al comunei Costinesti, Traian Cristea, municipalitatea este preocupata 24 de ore din 24 de asigurarea curateniei in intreaga statiune. In cadrul campaniei de curatenie generala, ce a demarat inainte de deschiderea sezonului estival, muncitorii de la salubrizare ridica resturile menajere aruncate de turisti pe plaja, dar nu numai. Activitatea acestora este destul de bogata, deoarece multi dintre vizitatori ignora cosurile de gunoi si arunca ambalajele ori resturile de alimente la voia intamplarii. Asa se face ca pentru mentinerea curateniei in intreaga zona turistica se intervine de mai multe ori pe zi, actiuni pentru care municipalitatea aloca de la buget sume importante de bani. In acelasi timp, spatiile verzi sunt udate si rearanjate permanent, astfel ca aspectul statiunii sa nu aiba de suferit.

Peste 16.000 de turisti

Potrivit celei mai recente statistici, in aceste zile se afla in Costinesti peste 16.000 de turisti, marea majoritate romani. Numarul vizitatorilor este in continua crestere, intrucat toate trenurile care trec ajung in statiune, aduc noi valuri de turisti, dintre acestia cei mai numerosi fiind tinerii si adolescentii. Pe langa unitatile de cazare aproape pline, nu exista particular care sa nu gazduiasca in aceasta perioada a sezonului cel putin o familie de vizitatori. Pentru a atrage cat mai multi clienti, atat hotelierii, cat si particularii au decis sa nu mareasca tarifele la cazare, chiar daca este varf de sezon. Mai exact, cei care doresc sa petreaca un sejur de neuitat in statiunea tineretului trebuie sa scoata din buzunare intre 500.000 si 1.800.000 lei pentru o camera dubla, cu apa calda nonstop. De altfel, numarul mare de autoturisme parcate in statiune, aglomeratia infernala de pe plaja si cozile foarte lungi formate in fata unitatilor de alimentatie publica unde se vand gustari calde sau reci arata clar ca sezonul actual este mai mult decat profitabil pentru municipalitate si intreprinzatorii locali.

Meniuri pentru toate buzunarele

Vazandu-se asaltati de turisti, detinatorii de fast-fooduri, terase, la fel de numerosi, s-au vazut nevoiti sa-si imbogateasca oferta culinara, mai cu seama ca toti au acelasi tel, si anume incasari cat mai consistente. Pe langa faptul ca sunt foarte variate, meniurile au preturi accesibile, astfel ca toti turistii cu buget mai mare sau redus isi pot permite sa treaca pragul unui restaurant din statiune. Un mic-dejun ieftin si consistent poate contine gogosi calde simple sau cu diverse umpluturi, la preturi cuprinse intre 8.000 si 12.000 lei, porumb fiert Ð 10.000 lei/bu cata, o portie de hamsii Ð 10.000 lei/100 grame, burito Ð 60.000 lei, shaorma din carne de pui Ð 60.000 lei, snitel de pui, hamburger Ð 30.000 lei, omleta cu sunca sau cascaval Ð 25.000 lei. Un pranz servit in aer liber sau intr-un restaurant cochet nu este mai scump de 200.000 lei, printre felurile de mancare ce pot fi savurate aflandu-se ciorba de burta – 45.000 lei, de pui sau vacuta – 40.000 lei, pizza Ð 90.000 lei, aripioarele de pui Ð 30.000 lei, friptura la gratar Ð 80.000 lei. Desertul poate consta in inghetata, care costa intre 10.000 si 35.000 lei, prajituri Ð 20.000 lei ori fructe proaspete.

Scufundari de agrement

Si pe durata zilei posibilitatile de destindere sunt numeroase, cele mai multe fiind concentrate pe plaja, care se face remarcata prin nisipul fin si curat, dar si prin apa limpede. Astfel, pentru o plimbare de o ora cu barca ori cu caiacul turistii trebuie sa plateasca 100.000 lei. Amatorii de windsurfing platesc ceva mai mult, respectiv 250.000 lei, insa distractia face toti banii! Tot de aici se pot inchiria hidrobiciclete „Baracuda” la pretul de 150.000 lei/ora pentru o persoana, respectiv „Waterbee”, pentru patru persoane, 200.000 lei/ora.

Monografia localitatii in imagini

La initiativa primarului Traian Cristea, a fost editata o superba si interesanta monografie in imagini a localitatii Costinesti. In aceasta lucrare este prezentata ipoteza cercetatorului Radu Vulpe, care se refera la identificarea resturilor asezarii de la Schitu-Costinesti cu oraselul Parthenopolis, mentionat de Plinius cel Batran si Eutropius, confirmata, de altfel, de variatul material gasit, din care rezulta faptul ca in epoca elenistica asezarea avea o viata infloritoare. Au fost descoperite urme de ziduri, vase de sticla, fragmente ceramice, monede din bronz ce dateaza din sec. III-IV d. Hr.

Cele mai citite

Ceremonie la Șantierul Naval Damen Galați pentru noua navă multifuncțională a Marinei Portugheze

Pe 3 octombrie, Șantierul Naval Damen Galați a găzduit o ceremonie comună care a marcat începutul debitării și punerea chilei pentru o navă multifuncțională...

Jumătate dintre români nu economisesc pentru bătrânețe, avertizează economiștii

Aproximativ 50% dintre români nu au economii pentru pensie, o realitate alarmantă, avertizează economistul Radu Crăciun, într-un interviu acordat HotNews. Această situație este cauzată, în...

Avertizări meteo de Cod Galben pentru vânt puternic și ploi abundente în jumătate din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri mai multe atenţionări Cod galben pentru intensificări ale vântului și ploi semnificative, ce vor afecta treptat...
Ultima oră
Pe aceeași temă