20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCorupti in Africa, corupti si la New York

Corupti in Africa, corupti si la New York

Doi economisti de la universitatile Columbia si Berkley, Raymond Fisman si Edward Miguel, au avut ideea de a masura nivelul coruptiei la nivel mondial apeland la un criteriu genial prin simplitatea lui: modul in care diplomatii acreditati la ONU isi achita sau nu amenzile pe care le primesc din partea municipalitatii din New York pentru ca parcheaza aiurea.
Temeiul alegerii acestuia este ca daca, si intr-o chestiune atat de triviala, reprezentantii unui stat pe langa cea mai importanta organizatie mondiala aleg sa se se considere deasupra legii, coruptia in aceste state trebuie sa atinga niveluri astronomice.
Cei doi au strans 150.000 de amenzi neplatite de diplomatii acreditati la ONU acordate intre noiembrie 1997 si sfarsitul lui 2002 totalizand o paguba de 18 milioane de dolari pentru New York. Principalul motiv pentru care ditamai diplomatii nu-si platesc niste amarate de amenzi este ca fac ceea ce stiu de acasa. Ca unii romani care pleaca prin Europa cu maneaua data la maxim si prefera sa fure din magazin guma de mestecat, diplomatii din tari cu o puternica traditie a coruptiei nu dau doi bani pe lege nici la New York. Exemple: Nigeria, Egipt, Ciad. Mai exista insa un al doilea factor, si anume tari in care populatia impartaseste o opinie foarte proasta despre Statele Unite: Kuweit, Pakistan, Sudan.
Pe primul loc la neplata amenzilor se situeaza Kuweitul cu 246,2 pe cap de diplomat, urmat de Egipt (139,6), Ciad (124,3) si Sudan (119,1).
La polul opus, s-au numarat 22 de tari cu zero amenzi neplatite, printre care Japonia, Marea Britanie sau Canada, dar si Emiratele Arabe Unite. Aici cercetatorii fac o mentiune speciala pentru Norvegia, ai carei diplomati „s-au comportat remarcabil chiar si in situatii in care ar fi putut sa scape nepedepsiti”.

Cele mai citite

Ciclonul Ashley: Sunt așteptate precipitații de până la 80l/metru pătrat. Sfaturi pentru populație

Ciclonul mediteraneean Ashley va aduce ploi abundente și vijelii în toată țara până luni, au transmis meteorologii ANM. Se estimează că în anumite zone...

Băncile din UE dezvoltă Wero, un sistem de plăți alternativ pentru a reduce dependența de Visa și Mastercard

Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au colaborat în secret timp de mai mulți ani pentru a dezvolta un nou sistem de plăți...

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...
Ultima oră
Pe aceeași temă