5.3 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialCortul, solutia pentru turismul de criza

Cortul, solutia pentru turismul de criza

» Criza a golit bazele turistice din Delta si a facut sa prolifereze turismul la cort, in campinguri neautorizate.
» Autoritatile tolereaza aceast turism neautorizat care constituie un pericol pentru sanatatea turistilor si pentru biodiversitatea din Delta.

Desi ne aflam in plin sezon turistic, bazele turistice din Delta Dunarii sunt goale. Acestea au turisti numai sambata si duminica. Virgil Munteanu, presedinte al Asociatiei Operatorilor de Turism din Delta Dunarii, a declarat ca "fata de anii precedenti, afacerile turistice legale, in Delta, s-au redus la mai putin de jumatate. Daca numarul turistilor veniti in vacanta va fi la fel de mic, exista pericolul de a intra in faliment pentru majoritatea operatorilor din aceasta zona".
In timp ce bazele turistice sunt goale, turismul la negru, pe teritoriul Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, a inceput sa infloreasca. Satele gazduiesc tot mai multi turisti. Acestia nu sunt cazati in pensiunile autorizate, ci in casele localnicilor. Delta a fost impanzita de corturi amplasate pe malul canalelor, a lacurilor. Gheorghe Manole, primarul comunei Maliuc spune ca "din cauza crizei turistii nu mai au suficienti bani pentru a plati cazarea si masa in pensiuni si au apelat la corturi". Pe toate traseele turistice din Delta sunt amplasate zeci de corturi.

Desi camparea pe teritoriul ARBDD este interzisa agentii ecologi, Garda de Mediu si politistii nu fac nimic pentru a desfiinta campingurile neautorizate din Delta. Turistii care-si petrec vacanta in conditii insalubre in corturi amplasate pe malul canalelor din Delta sustin ca nu exista campinguri autorizate in aceasta zona. Conform statisticilor ARBDD, in Delta au fost autorizate doar doua campinuguri, la Sf. Gheorghe si la Chilia Veche. Acestea au 100 de locuri de campare. Autoritatile medicale din Tulcea sutin ca scaparea de sub control a turismului la cort, pe teritoriul Deltei, constituie un pericol real pentru sanatatea celor veniti in vacanta. La randul lor. ecologistii spun ca turistii amplaseaza corturile si in zonele strict protejate, iar agentii ecologi ai ARBDD ii tolereaza.

Cele mai citite

Analiză: Companiile încă nu reușesc să adopte strategii climatice, deși au înregistrat progrese în raportare

Există o profundă deconectare între strategia climatică și strategia corporativă a organizațiilor, conform ultimei ediţii EY Climate Risk Barometer. Deși și-au asumat angajamente privind...
00:00:37

VIDEO. Putin: “Relațiile dintre Rusia și Emiratele Arabe Unite au ajuns la un nivel fără precedent”

Relațiile dintre Rusia și Emiratele Arabe Unite se află la un nivel fără precedent, a declarat președintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri...

România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți pentru un vot cunoscut deja

Dacă România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți ar fi riscat să obțină un vot pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă