7.2 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialCorneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, ÎNVINUIT de DNA. Află de ce...

Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, ÎNVINUIT de DNA. Află de ce a fost „tergiversată” ancheta

8 generali, 3 ofiteri si un subofiter MApN – cercetati penal pentru locuinte cumparate nelegal

Corneliu Dobritoiu, fost ministru al Apararii in 2012, acum senator liberal,  a fost pus sub invinuire marti, de catre procurorii anticoruptie pentru ca a primit o locuinta de serviciu, la pret subventionat de stat, desi detinea o locuinta in proprietate. De asemenea, a fost pus sub invinuire si generalul (r) Tarian Pigui, pentru ca a aprobat repartizarea si vanzarea locuintelor.

UPDATE

Miercuri dimineata, au mai fost pusi sub invinuire generalii (r) Sergiu Medar si Constantin Rotaru, tot pentru ca au cerut locuinte de serviciu, apoi le-au cumparat la pret subventionat de stat, desi mai detineau alte proprietati locative.

––

In acest dosar, in afara de generalul(r)-senator Dobritoiu, mai sunt cercetati 10 ofiteri care au avut functii de conducere in MApN ( sapte generali si trei ofiteri care ocupau functii de generali), precum si un subofiter.

In total, 11 fost angajati ai MApN sunt acuzati ca au achizitionat locuinte de serviciu in conditii nelegale si altul (generalul Traian Pigui) pentru ca le-a aprobat solicitarile. DNA a confirmat investigatiile,  la solicitarea  Romaniei Libere.

Potrivit DNA,  generalul maior MApN, în rezervă, DOBRIŢOIU CORNELIU, a fost invinuit pentru  abuz în serviciu contra intereselor publice („dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participaţiei improprii”), iar general de brigadă în rezervă PIGUI TRAIAN, fost şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN, a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Ceilalti suspecti  nu au fost trecuti in comunicat deoarece nu au fost instiintati de faptul ca impotriva lor s-a dispus inceperea urmaririi penale, explica specialistii.

Reamintim ca dupa 2007, colonelul Gheorghe Cosneanu (fost magistrat militar) , seful directiei Antifrauda din cadrul MApN, a declansat verificari si a constatat ca 30 de ofiteri au primit locuinte de serviciu, fara drept. Intre ei figurau, pe langa Dobritoiu, si generalii Tudor Marcu, Francisc Radici, Mircea Muresan, dupa cum a relatat atunci Romania Libera.

Ce fapte penale a savarsit Dobritoiu

Potrivit procurorilor anticoruptie, „învinuitul Dobriţoiu Corneliu, a închiriat şi, ulterior, a cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la MApN (…), făcând uz de declaraţii false care au fost de natură să îi inducă în eroare pe membrii comisiei de vânzare. Astfel, la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a locuinţei de serviciu din municipiul Bucureşti, contractul de închiriere era expirat (din data de 29.06.2005), nefiind astfel îndeplinită condiţia existenţei unui contract de închiriere valid la momentul vânzării. Declaraţia notarială dată la 08.06.2005 de către Dobriţoiu Corneliu nu corespunde realităţii, deoarece, la momentul respectiv, acesta deţinea împreună cu soţia sa, o locuinţă proprietate personală'”.

Ce fapte a savarsit Pigui

 „În rezoluţia de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice că, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN (la data faptelor), învinuitul Pigui Traian, s-a implicat în atribuirea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu, (dintre care unele preluate de la RA-APPS), pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari – cadre militare cu funcţii de conducere din MApN (la data faptelor)” precizeaza DNA.

Conform Legii 562/2004, cadrele militare care deţineau locuinţe de serviciu aparţinând MApN, le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, însă cu anumite condiţii, între care, titularul contractului de închiriere să deţină această calitate de chiriaş în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu deţină sau să nu fi deţinut locuinţe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat. Valoarea prejudiciului cauzat doar de cei doi generali în dauna MApN se estimează la suma de 1,2 milioane lei.

Dobritoiu , suspectat si de conflict de interese

Corneliu Dobriţoiu, senatorul liberal, preşedintele Comisiei pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, ar fi suspectat si de conflict de interese, fiind in verificari la Agentia Nationala de Integritate. Sotia sa , prin firma TMS-Ro, ar fi derulat opt contracte cu statul roman prin Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri  Nationale din Romania, dupa cum a relatat evz.ro. Valoarea contractelor ar fi de circa 6,3 milioane lei. 

Reamintim ca Dumitru Samson, fiul vitreg al lui Corneliu Dobriţoiu, a fost trimis in judecata pentru ca  a organizat si finantat un grup infracţional pentru fraudarea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu,  grup din care n-au lipsit lideri interlopi.

Citeşte şi INTERCEPTĂRI. Reţeaua lui Samson de fraudare a referendumului

Dobritoiu acuza fabricarea unui dosar politic pentru nu fi numit ministru al Apararii

Marti, la iesirea de la DNA, unde i s-au prezentat invinuirile, Dobritoiu a acuzat faptul ca ar fi vorba un dosar politic, instrumentat special pentru a se impiedica accederea sa in functia de ministru al Apararii. De asemenea, ca tot timpul ar fi fost supravegheat, inclusiv de paparazzi, care i-au fotografiat sotia.

Dobritoiu a mai spus ca el, in momentul solicitarii si repartizarii locuintei de serviciu, detinea doar o casa de vacanta, nu o locuinta. El a mai spus ca a cumparat locuinta de serviciu cu o suma mica si apoi a vandut-o cu o suma mult mai mare deoarece ar fi reconditionat locuinta, crescandu-i, astfel, valoarea.

In acest dosar, deschis in 2009 (cand procurorii au primit documente care reprezentau indicii de savarsire a infractiunilor) sunt vizati, in total, opt generali in rezerva (Corneliu Dobritoiu, Traian Pigui, Francisc Radici, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru, Mircea Chelaru, Constantin Năstase, Floarea Serban, demisa de curand), trei ofiteri care au ocupat functii de  generali (de conducere) si un subofiter.

Care sunt motivele presupusei tergiversari a anchetei

Probabil, multi se intreaba de ce a durat atat de mult ancheta. Motivele ar fi doua, spun specialistii. Fiind militari, cel mai probabil de dosar  s-a ocupat sectia militara a DNA, care „are  personal deficitar”- acesta ar fi primul  motiv. Cu toate acestea, sectia militara a DNA  a instrumentat din 2005  zeci de dosare cu sute de inculpati: generali, colonei sau ofiteri inferiori de la MApN, SRI sau de la Jandarmerie si ISU, care au fost trimisi in judecata si, intre timp, multi au fost condamnati.

Al doilea motiv ar putea fi faptul ca nu s-au primit toate documentele de la MApN sau procurorii anticoruptie le primesc cu taraita. Plus ca era necesar si un raport de control al ministerului ( din 2007 exista un departament antifrauda in MApN). Pentru ca departamentul antifrauda sa trimita documentele si rapoartele de constatare la DNA, este necesara aprobarea  superiorilor ( probabil seful Mareului Stat Major General), inclusiv  a ministrului.

Singurul ministru care a colaborat, fara  a pune piedici DNA, a fost Teodor Melescanu (ministru al Apararii in 2007, actual sef SIE) , spun sursele RL, restul  ministrilor au fost „reticenti”. Verificarile distribuirii locuintelor de serviciu au fost facute de colonelul Cosneanu,  seful Antifrauda de la MApN. Atunci, colonelul Cosmeanu ne-a declarat ca ” eu mi-am facut datoria, restul nu mai depinde de mine” referindu-se la aprobarile conducerii MApN pentru ca documentele sa ajunga la DNA. Ancheta coordonata de generalul Cosmeanu a stabilit ca circa 30 de inalti ofiteri ai MApN ar fi primit , fara drept, locuinte de serviciu. Reamintim ca tot Cosneanu a descoperit zeci de generali si ofiteri care au obtinut ilegal titlul de doctor pentru a deveni profesori universitari.

Scandalul a izbucnit in 2006

Scandalul locuintelor de serviciu atribuite ilegal la MApN a izbucnit, de fapt, prin 2006, cand ofiteri inferiori, care locuiau cu chirie pe unde apucau, acuzau in surdina ca generalii isi iau locuinte din fondul locativ destinat Apararii, desi detineau in proprietate imobile. Cam tot in acea perioada (2006-2007), cat a fost ministru al Apararii, Sorin Frunzaverde a sustinut ca locuintele au fost atribuite LEGAL, iar DNA nu putea face ancheta in astfel de conditii. Insa Frunzaverde are meritul ca a infiintat directia Antifrauda din MApN si l-a numit sef pe colonelul (fost procuror militar) Gheorghe Cosneanu, care a instrumentat nelegalitatile ca la carte.

Alte argumente ale asa-zisei tergiversari sunt: expertizele, care trebuie sa stabileasca un prejudiciu si care dureaza, apoi ministerul trebuie sa se constituie parte prejudiciata, conditionari care intarzaie finalizarea unui dosar penal.

Citeşte şi Dobriţoiu: Ancheta DNA reapare într-un context politic; am respectat condiţiile cumpărării locuinţei

Cele mai citite

Banca Mondială: Sărăcia extremă la nivel global revine la nivelurile dinaintea pandemiei

Regiunile cele mai afectate de sărăcie în ultimii ani sunt Orientul Mijlociu și Africa de Nord Banca Mondială a publicat noile estimări privind sărăcia globală,...

România, în centrul deciziilor economice la Bruxelles

România primește o perioadă extinsă de ajustare fiscală de 7 ani România se numără printre cele cinci state membre cărora li s-a aprobat o perioadă...

Elena Lasconi: Înainte de orice, sunt un om care dorește binele României

Liderul USR, Elena Lasconi, a vorbit despre acordul partidelor proeuropene de a intra împreună la guvernare și a spus că momentul „foarte greu” prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă