5.4 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSpecialCorlăţean: În cazul sesizării privind scurgeri de informaţii către presă aştept un...

Corlăţean: În cazul sesizării privind scurgeri de informaţii către presă aştept un răspuns scris

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat că în cazul sesizării privind scurgeri de informaţii de la DNA către presă legate de o anchetă în curs, aşteaptă un răspuns scris, precizând că justiţia televizată încalcă prezumţia de nevinovăţie, potrivit Mediafax.

 

Titus Corlăţean, a declarat, duminică, la evenimentul organizat de Ziua Justiţiei de către de Curtea de Apel Bucureşti şi Asociaţia Magistraţilor din România, că justiţia televizată nu este o chestiune acceptabilă într-un stat de drept, iar informaţii care constituie subiectul unei anchete în curs nu pot fi date pe surse la presă.

Corlăţean a precizat, după eveniment, răspunzând unei întrebări privind sesizarea către Instituţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii să verifice dacă de la Direcţia Naţională Anticorupţie s-au scurs într-adevăr informaţii, că este de datoria ministrului Justiţiei să ceară CSM, Inspecţiei Juridicare, procurorului general şi procurorului şef al DNA să facă investigaţiile necesare.

„Eu ceea ce afirm şi fac. Atunci când, după o şedinţă importantă şi învolburată a CSM, la care am participat, seara, după ce avusesem dimineaţă acest tip de discuţie, seara, pe sursă DNA sau surse judiciare, invocată de presă, au apărut o serie de informaţii legată de o anchetă în curs, am considerat, după ce am avut dimineaţă discuţia la CSM, că este de datoria ministrului Justiţiei să ceară şi CSM, Inspecţiei Juridicare, procurorului general şi procurorului şef al DNA să facă investigaţiile necesare. Pentru că dincolo de ce înseamnă rolul firesc şi necesar al presei de a informa opinia publică, există nişte reguli, există nişte proceduri şi există o lege care trebuie respectată în primul rând de cei care aplică legea. Or, transmiterea unor informaţii, dacă acest lucru se confirmă, în cursul unor proceduri de anchetă penală, este o chestiune care încalcă legea. Acest lucru s-a întâmplat anterior, aceste lucruri la acel moment au avut un caracter spectaculos, dar asta nu este justiţie, este justiţie televizată, care încalcă prezumţia de nevinovăţie, aşa că am solicitat instituţiile pe care le-am menţionat să facă cercetările şi aştept un răspuns din partea acestor instituţii”, a declarat Corlăţean.

Ministrul a precizat că înainte de a face sesizarea în scris către Direcţia Naţională Anticorupţie, Parchetul General, CSM, inspecţia judiciară, DNA s-a pronunţat prin intermediul unui comunicat de presă.

„Dar eu am făcut o sesizare în scris şi aştept un răspuns în scris, cu asumarea responsabilităţii, pentru rezultatul cercetărilor de către cei care trag concluziile respective”, a adăugat ministrul Justiţiei.

Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, miercuri, într-un comunicat de presă, că respinge acuzaţiile ministrului Justiţiei referitoare la scurgeri de informaţii către presă, susţinând că este fără fundament presupunerea că vreun angajat al Direcţiei ar fi pus la dispoziţia vreunui reprezentat mass-media vreo înregistrare sau transcriere de înregistrări din dosare.

„Cu referire la intervenţia ministrului Justiţiei, domnul Titus Corlăţean, la un post de televiziune, în data de 26 iunie 2012, despre o presupusă scurgere de informaţii dintr-un dosar penal aflat în instrumentare la Direcţia Naţională Anticorupţie, privind interceptarea unor convorbiri telefonice care ar incrimina un medic cercetat în respectivul dosar, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să facă următoarea precizare: Este fără fundament presupunerea că vreun angajat din cadrul DNA ar fi pus la dispoziţia vreunui reprezentat mass-media vreo înregistrare sau transcriere a vreunei înregistrări din dosarele aflate în prezent în curs de instrumentare la DNA sau că ar fi făcut, în vreun context, referiri la elemente de probatoriu”, preciza DNA în comunicatul citat.

În ceea ce priveşte dosarul penal în care se efectuează în acest moment acte de urmărire penală faţă de un medic şi trei ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti, DNA arăta că singurele informaţii transmise către mass-media de au fost cele conţinute în cele două comunicate emise în data de 26 iunie 2012, de către Biroul de informare şi relaţii publice al instituţiei.

„Subliniem că, şi în această situaţie, consecventă practicii sale de comunicare, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a preocupat ca transmiterea informaţiilor privind urmărirea penală să fie realizată cu respectarea caracterului preponderent nepublic al actelor procedurale şi cu respectarea tuturor garanţiilor procesuale de care beneficiază persoanele cercetate. Toate informaţiile transmise au fost postate pe pagina de Internet a instituţiei la adresa www.pna.ro”, preciza sursa citată.

Într-un comunicat remis în 26 iunie, la solicitarea presei, DNA anunţa că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Dumitru Gheorghe, comisar şef de poliţie, adjunct al directorului Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Nicolae Costea, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Marian Apostol, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Şerban Alexandru Brădişteanu, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului în legătură directă cu fapte de corupţie.

Potrivit sursei citate, în rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că există date şi indicii temeinice că cele patru persoane învinuite, prin atitudinea lor, au îngreunat şi au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului prim-ministru Adrian Năstase.

Cele mai citite

Oracle finalizează în România o tranzacție globală de 28,3 miliarde de dolari

Aceasta este cea mai mare achiziție din istoria companiei americane Gigantul american Oracle, al doilea mare producător de software la nivel mondial după Microsoft, a...

Oracle finalizează în România o tranzacție globală de 28,3 miliarde de dolari

Aceasta este cea mai mare achiziție din istoria companiei americane Gigantul american Oracle, al doilea mare producător de software la nivel mondial după Microsoft, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă