Printre hartiile politicianului italian Vito Ciancimino, fost primar al orasului Palermo, din Siclia (membru al Partidului Democrat Crestin, primul politician italian gasit vinovat de a fi membru al mafiei) a fost gasita o scrisoare care arata relatiile dintre premierul Silvio Berlusconi si mafia siciliana Cosa Nostra, pe care revista L`Espresso o publica in exclusivitate, potrivit Agerpres. Potrivit Procuraturii din Palermo, Berlusconi ar fi fost in contact cu capi ai Cosa nostra chiar si dupa intrarea sa in politica, asa cum au relatat multi mafioti colaboratori cu justitia.
Corleonezii lui Bernardo Provenzano (seful clanului Corleonezilor din Cosa Nostra) ii scriau premierului pentru a-l ameninta, dar si lingusi, cerand sprijinul lui si oferindu-si propriul sprijin, potrivit L`Espresso, care releva ca aceste lucruri pot fi citite negru pe alb in scrisoarea aflata deja la Procuratura din Palermo, la dosarul procesului in apel pentru reciclare impotriva lui Massimo Ciancimino, unul dintre fiii Vito Ciancimino, decedat in 2002.
Este vorba de a doua parte a unei misive (cea initiala ar fi fost rupta si pentru moment ratacita) in care sunt scrise de mana urmatoarele fraze: "… pozitie politica intentionez sa-mi aduc contributia (care nu va fi neinsemnata) pentru ca acest trist eveniment sa nu se mai intample. Sunt convins ca stimatul Berlusconi va dori sa puna la dispozitie retelele sale de televiziune".
Primele expertize grafologice au exclus ca autorii scrisorii ar fi Vito, sau fiul acestuia Massimo care, dupa o condamnare la o pedeapsa cu inchisoarea de cinci ani si trei luni colaboreaza in prezent cu magistratura. Pana acum, declaratiile sale au dus, printre altele, la deschiderea unei anchete pentru complicitate la coruptie agravata de favorizare mafiota, impotriva unor senatori din Partidul Libertatii (PdL) si Uniunea Democrata de Centru (UDC). Massimo Ciancimino a vorbit indelung cu magistratii despre scrisoare, despre care isi aminteste ca a vazut-o printre hartiile tatalui sau, cand era inca intreaga.
Toate declaratiile lui Massimo au fost insa secretizate. Putinele indiscretii care s-au scurs din aceasta parte a anchetei, deja in faza foarte avansata si nascuta din certificarile privind averea de mai multe milioane lasata de Vito mostenitorilor, spun doua lucruri: in primul rand, ca procuratura considera ca are in mana elemente care ii permit sa atribuie mesajul unor mafioti corleonezi din anturajul apropiat al lui Bernardo Provenzano, boss-ul mafiot care pe toata durata anilor i90 a continuat sa se intalneasca cu Vito Ciancimino. Chiar si atunci cand fostul primar, dupa o condamnare de 13 ani pentru mafie, s-a aflat in arest la domiciliu in apartamentul sau din centrul Romei. In al doilea rand, magistratii sunt convinsi ca scrisoarea corleonezilor a ajuns la destinatie. Documentul gasit printre hartiile personale ale lui Vito a fost sechestrat inca din 2005, de carabinieri.
In mod incredibil, scrie L`Espresso, scrisoarea a ramas timp de patru ani in sertarul Procuraturii iar la vremea respectiva nu i-a fost niciodata notificata lui Ciancimino junior, in diferitele interogatorii la care a fost supus acesta. Singura mentionare a lui Berlusconi in procesele verbale priveste o intrebare despre copia unui cec de 35 de milioane de lire italiene posibil varsat in anii `70-80 de Il Cavaliere, la vremea aceea tanar, liderului curentului andreottian (Giulio Andreotti, fost premier italian, judecat pentru complicitate cu mafia) din Sicilia. Despre cec se vorbeste mult intr-o convorbire telefonica interceptata intre Massimo si sora sa Luciana, la 6 martie 2004.
20 de zile mai tarziu a fost organizata la Palermo o manifestatie pentru celebrarea a zece ani de existenta a partidului lui Berlusconi, Forza Italia. Luciana ii spune fratelui sau ca a fost invitata la reuniune unde urma sa-i fie prezentat Berlusconi.
Dupa descoperirea intamplatoare a scrisorii in arhiva Procuraturii, s-a aflat si despre noua ancheta, asa-numitul raport "Marele Orient", redactat pe baza marturiilor (adesea inregistrate) ale bossului mafiot Lugi Ilardo, facute colonelului de carabinieri Michele Riccio. Ilardo a fost ucis in imprejurari misterioase in ajunul inceperii colaborarii sale oficiale cu justitia. Dar deja din februarie 1994 a marturisit investigatorului ca Cosa nostra decisese pentru alegerile din martie sa sprijine nou-creata formatiune a lui Berlusconi. Despre acest lucru au vorbit zeci de mafioti colaboratori cu justitia si a fost certificat istoric in diferite sentinte.
Ilardo i-a explicat lui Riccio, la 24 februarie, ca palermitanii au convocat o "reuniune restransa" cu capi de familii mafiote, luandu-se decizia ca "toti membrii diferitelor organizatii mafiote de pe teritoriul Italiei sa voteze Forza Italia. In plus, conducerea ipalermitanai a stabilit un contact cu un exponent de inalt nivel din anturajul lui Berlusconi. Acesta, in schimbul sprijinului, a garantat norme de lege in favoarea anchetatilor apartinand unor diferite "familii mafiote" precum si viitoare acoperiri pentru dezvoltarea intereselor lor economice". Una dintre ipoteze, dar nu singura, este ca ar fi vorba de artizanul partidului Forza Italia, Marcello Dell`Utri, deja condamnat la 9 ani de inchisoare pentru concurs extern la asociere mafiota.
Procuratura din Palermo banuieste ca scrisoarea gasita in arhiva lui Ciancimino s-ar incadra in aceste presupuse tratative. In 1994, Berlusconi a guvernat numai sapte luni si nu au fost ratificate nici normele continute in asa-numitul decret de "salvare a hotilor" din iulie, aprobat pentru a permite multor protagonisti ai afacerii de coruptie "Tangentopoli" sa iasa din inchisoare, si care teoretic ar fi putut favoriza si bossi mafioti.
De aici, pista urmata de investigatori, evidentele amenintari la adresa lui Berlusconi, cererea de punere la dispozitie a unor canale TV si ulterioarele evolutii politice care au dus si la legi agreate de mafie, dar adesea aprobate cu consensul bipartizan al centrului-stanga, incheie L`Espresso.