0.8 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialCoreea de Sud cere Phenianului să prezinte "scuze clare", după incidentul cu...

Coreea de Sud cere Phenianului să prezinte “scuze clare”, după incidentul cu minele care au mutilat doi militari

Propaganda la frontiera cu Coreea de Nord va continua până când Phenianul va cere scuze pentru amplasarea minelor de teren care au mutilat doi militari sud-coreeni, a subliniat președinta sud-coreeană Park Geun-hye, potrivit Mediafax

Totodată, Coreea de Nord a ameninţat că va recurge la forţă pentru a opri propaganda, alimentând tensiunile din peninsulă.

Citește și: Coreea de Nord şi Coreea de Sud par să fi ajuns la o înţelegere. Negocierile de ieri au adus o pace fragilă

Negocieri la nivel înalt pentru soluţionarea acestei probleme au continuat în noaptea de duminică spre luni, intrând în a treia zi.

Militarii din ambele ţări se află în stare de alertă, după un scurt schimb de focuri de artilerie la frontieră, joi.

Coreea de Nord neagă că a amplasat minele de teren care i-au mutilat pe cei doi militari anterior, luna aceasta, în timp ce patrulau în zona demilitarizată (DMZ) – linia de demarcaţie puternic militarizată dintre cele două ţări surori şi inamice.

Nord-coreenii au bombardat Sudul joi, iar sud-coreenii au răspuns cu tiruri de artilerie.

“Avem nevoie de scuze clare şi de măsuri care să împiedice repetarea acestor provocări şi situaţii tensionate”, a declarat Park Geun-hye, citată într-un comunicat emis de Biroul ei de la Casa Albastră.

“Altfel, acest Guvern va adopta măsuri adecvate şi va continua difuzarea”, a adăugat ea.

Citește și: Negocieri la nivel înalt între cele două Corei, pe fondul conflictului din ultimele zile

Coreea de Sud a reluat difuzarea mesajelor de propagandă de-a lungul DMZ luna aceasta, la 11 ani după ce ambele părţi au renunţat la această practică din timpul Războiului Rece, ca măsură de retorisiune faţă de mutilarea celor doi militari.

Negocierile, care au început sâmbătă, au temperat, pentru moment, retorica plină de ură care a adus ambele ţări în prag de război.

Însă armata sud-coreeană a acuzat duminică Phenianul că se pregăteşte de luptă, mutând trupe şi submarine la linia de demarcaţie.

Cele două Corei se află – teoretic – în continuare în război, deoarece Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.

În 2004, cele două ţări au ajuns la un acord privind demontarea difuzoarelor instalate la frontieră. Ele erau folosite în cadrul unui adevărat “război” psihologic, potrivit ziarului sud-coreean Korea Times.

La aceste difuzoare erau difuzate buletine de ştiri, pentru ca militarii şi locuitorii din apropierea DMZ, în această ţară izolată şi închisă, să afle ceea ce se întâmpla în lume.

 

Cele mai citite

Cât te costă să faci Revelionul cu Bădălău

Monato, salonul de evenimente deținut de fiica baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, se pregătește să ofere o experiență de Revelion cu adevărat...
00:00:48

VIDEO. Momente emoționante! O mamă se revede cu fiica sa, după ce a fost luată prizonieră

O mamă care i-a blocat pe militanții Hamas pentru ca soțul și copilul ei să poată scăpa s-a reîntâlnit cu fiica ei de trei...
00:01:04

Adolescenți francezi condamnați pentru decapitarea unui profesor

Șase adolescenți francezi au fost condamnați pentru decapitarea unui profesor de istorie ce ar fi denigrat pe profetul Mahomed, potrivit Reuters.Un tribunal francez a...
Ultima oră
Pe aceeași temă