26.1 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialControale în Constanța: Reducerile din magazine încalcă legea

Controale în Constanța: Reducerile din magazine încalcă legea

Reducerile din magazine sunt reale sau sunt o simplă înșelătorie pentru a atrage mai mulți clienți? La această întrebare a încercat să răspundă Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, care a verificat 22 de agenți economici.

La 16 operatori economici din cei 22 verificaţi, reprezentând 72,72%, s-au depistat abateri de la prevederile legale. Pentru deficienţele constatate s-au aplicat 16 amenzi în valoare de 39.500 lei. Printre neregulile constatate se numără faptul că unii operatori economici, care desfăşurau un exerciţiu comercial de vânzare de soldare, nu specificau prin anunţul publicitar sortimentul de mărfuri supus soldării.

De asemenea, unii dintre operatorii economici verificaţi practicau reducere de preţ, iar preţul nou era afişat pe o parte a etichetei, iar preţul vechi era pe verso şi nu era barat. Trei operatori economici raportau reducerea la preţul de achiziţie, nu la preţul de referinţă; în acest caz se creează impresia că procentul de reducere este foarte mare, dar în realitate acest procent este mult mai mic. S-au constatat neafişarea la loc vizibil şi fără echivoc a preţurilor de comercializare a produselor și faptul că se ofereau la comercializare diferite produse cosmetice cu preţ redus fără nici o informaţie privind tipul reducerilor şi perioada de timp în care se desfăşoară.

Păstrați bonul fiscal

”Sfătuiesc consumatorii să verifice dacă oferta de reduceri de preţ mai este valabilă la momentul respectiv şi dacă reducerea de preţuri este cea reală, dacă preţul afişat este cel facturat (cel de pe bonul fiscal)”, a declarat Radu Cornel, comisarul-șef adjunct delegat al CJPC Constanţa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă