2.7 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialContractul pentru hrana orfanilor, cadou de la partid

Contractul pentru hrana orfanilor, cadou de la partid

» O institutie a statului i-a atribuit direct, fara licitatie, in luna martie, unui consilier judetean PDL din Maramures, care facea parte tocmai din comisia ce trebuia sa verifice legalitatea actiunilor institutiei respective, un contract initial de 11.890 de euro plus TVA. Contractul a fost semnat pentru doua luni, insa ulterior acesta a fost prelungit, fiind functional chiar si in acest moment. Sumele ce i-au revenit consilierului judetean au crescut exponential cu perioada derularii contractului. Legumele si fructele destinate orfanilor si celorlalti asistati social au fost astfel cumparate la preturi sensibil mai mari decat cele de pe piata libera. Intre timp, beneficiara contractului a fost unsa director adjunct coordonator la APIA Maramures, moment in care a demisionat din postul de consilier judetean, dar a ramas cu contractul pentru furnizarea legumelor necesare asistatilor social din acest judet.

In planul de achizitii pentru anul 2009, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Maramures are estimata o suma de aproximativ 100.000 de euro (fara TVA) pentru achizitia de legume-fructe. Alimentele sunt necesare in unitatile subordonate din judet (centre de plasament, case de tip familial, centre pentru persoane cu handicap etc.). Insa, conform unei clauze, valoarea totala a contractului de furnizare legume-fructe poate fi ridicata – de exemplu, in 2008, firma furnizoare de legume-fructe SC Zordan SRL din satul Mocira a fost platita cu suma totala de 126.434,22 euro (la vremea respectiva, echivalentul a aproape o jumatate de milion de lei, conform listei de contracte a institutiei).

Pentru legumicultorii locali a caror productie e mult prea mica pentru a fi bagata in seama de lanturile de hipermarketuri, un contract cu DGASPC Maramures este sinonim cu o mangaiere cereasca. Astfel ca, dupa ce a devenit consilier judetean din partea PDL, Mirela Veres, o legumicultoare care are cateva solarii in Lapusel si care isi vindea legumele in piata agroalimentara din Baia Mare, a primit mangaierea divina. Respectiv un contract care ii garanteaza vanzarea unei cantitati de legume de cateva zeci de ori mai mare decat intreaga productie pe care o realizeaza. Ca urmare, un legumicultor care pana ieri vindea pe o masa in piata agroalimentara trei rosii, cinci vinete si o ceapa a primit un contract de furnizare a legumelor si fructelor pentru 2.000 de copii si cateva sute de persoane cu handicap.

Filiera politica
Consilierul judetean Mirela Veres, membru in Comisia de asistenta sociala si protectia drepturilor copilului din cadrul Consiliului Judetean Maramures, a primit un contract-cadou din partea celor pe care trebuia sa-i verifice la data de 20 martie 2009. Prin atribuire directa, DGASPC Maramures, reprezentata de directorul general Nicolae Boitor (si el sustinut in functie de filiala judeteana a PDL), i-a pasat lui Veres un contract de furnizare legume-fructe in valoare de 51.139,90 lei (respectiv 11.890 euro) plus TVA (in cuantum de inca 9.716.58 lei). Valoarea nu este definitiva, pentru ca in contract se stipuleaza faptul ca "partile convin negocierea pretului produselor lunar". Durata acestui contract a fost initial de doua luni, pentru ca doar peste acest timp DGASPC Maramures putea organiza, teoretic, o licitatie. Dupa finalizarea primei parti a contractului, firmei administrate de Veres i s-a dedicat insa o prelungire. Tot fara licitatie. si astazi firma consilierului judetean este furnizorul de legume-fructe al DGASPC Maramures.

Pentru a-i atribui lui Veres distributia de legume-fructe, institutia condusa de Boitor a trebuit sa-i rezilieze contractul fostului furnizor, firma Zordan SRL din satul Mocira. Surse din DGASPC Maramures, oripilate de strategie, au declarat: "Nici macar n-au mai avut rabdare doua luni, cat mai avea cealalta firma contract!". Legalitatea primului contract, semnat pana la data de 21 mai 2009, nu a fost verificata de nici un oficial, tinand cont de pozitia de incompatibilitate in acest caz a lui Veres.

Capacitatea de productie
Ce capacitate de productie trebuie sa aiba firma fostului consilier judetean Mirela Veres (demnitate la care a renuntat, la cererea partidului, in momentul in care a fost numita, tot de catre partid, in functia de director adjunct coordonator la APIA Maramures), in cele sapte solarii, pentru a face fata contractului? Iata cateva estimari din necesarul DGASP. In martie 2006, necesarul de legume si fructe solicitat pentru sase luni era urmatorul: cartofi – 77.000 kg; varza – 24.000 kg; ceapa – 15.000 kg; morcovi – 15.000 kg; alte legume – 71.415 kg. Adica un total de 202.415 kg legume. De asemenea, cererea de fructe era de 53.343 kg (Veres nu detine nici o livada, asa ca acestea vor fi cumparate din supermarket, probabil).

 In cea de-a doua jumatate a anului 2007, pentru sase luni, trebuiau livrate saptamanal, "in interesul superior al copiilor" din casele si centrele din subordinea DGASPC Maramures, cantitati (nespecificate in cererea de oferta) de banane, morcovi, fasole, frunze de legume in valoare totala de 426.982 lei. Pentru cea de-a doua jumatate a anului trecut, livrarile de cartofi, radacinoase si tuberculi, fructe tropicale, fructe samburoase (de asemenea, cantitatile nu au fost specificate) au fost in valoare totala de 467.806,60 lei plus TVA.

Reactia lui Veres
"Contractul de furnizare legume-fructe nu are nici o legatura cu pozitia mea in cadrul comisiei din care am facut parte. A fost un grup de firme care au participat (n. red. – nu e nici un grup de firme; e o singura firma si e administrata de Veres)", a declarat Mirela Veres. Fostul consilier judetean a incercat sa acrediteze ideea ca grupul de valorificare este un soi de organizatie profesionala care cuprinde mai multi legumicultori. In realitate, exista asa ceva, insa contractul a fost incheiat prin societatea comerciala Grup de Valorificare, adica firma administrata de ea. Apoi, Veres a incercat sa explice faptul ca nu a facut o afacere, ci mai degraba un "gest caritabil". "Firma Zordan, care a livrat acolo ani la rand produse, a falimentat (n. red. – firma functioneaza fara probleme si astazi, atat doar ca i s-a anulat contractul, pentru a-i fi incredintat lui Veres).

Am primit din partea DGASPC o solicitare pentru a ne depune o oferta de pret. Au fost trei firme care au primit. Noi am depus o oferta care a fost considerata cea mai avantajoasa", a explicat Veres. Aceasta sustine ca, in trecut, s-au livrat destule produse la suprapret, dar de-acum in DGASPC Maramures onestitatea este la putere. "Anul trecut, in luna august, s-au platit pentru un kilogram de vinete 5 lei plus TVA, in conditiile in care pretul de piata era 0,8 lei, iar pentru varza – ca am verificat facturile – s-au platit 2,5 lei, iar pretul de piata era de 0,8 lei." Cat despre capacitatea de productie necesara pentru a acoperi nevoile a peste 2.000 de copii, nu e nici o problema: va recolta toate legumele si fructele de pe… 35 de ari.

"Eu am livrat pentru trei luni si in fiecare luna am negociat preturile cu institutia. Am zis sa fie la limita bunului-simt, pentru ca eu dau acum castravetele cu 1,5 lei si rosiile cu 2,5 lei. Nu e un castig imens cand negociezi preturile cu ei luna de luna. Desi conform contractului, incheiat pe o perioada nedeterminata, pana la organizarea licitatiei, puteam sa merg cu preturile stabilite, fara negociere", a spus Veres. Ceea ce, din nou, este fals. Conform unei clauze din contractul de achizitii, societatea furnizoare este obligata sa negocieze preturile produselor cu conducerea DGASPC.
Pregatita sa participe la licitatia ce se va organiza la DGASPC, Veres sustine ca s-a razgandit si ca nu stie daca o sa mai accepte un viitor contract cu DGASPC. "Peste aproximativ o saptamana va fi organizata licitatia si daca vom avea produsele cele mai ieftine… As dori sa fiti partiali (!!!), nu impartiali. Sa nu luati partea nimanui. Ca am fost avantajata, ca am luat marea cu sarea… Desi s-ar putea sa nici nu particip la licitatie", a conchis Veres.

Reactia "reziliatului"
Administratorul firmei Zordan, cel caruia i s-a anulat contractul pentru a-i face loc lui Veres pe piata atat de larga a DGASPC Maramures, a povestit cum s-a ajuns la aceasta situatie. "Am facut cerere sa se cesioneze contractul de pe o firma pe alta, pentru ca aveam o clauza in contract care imi dadea aceasta posibilitate. si ei, automat, desi mai aveam o luna de contract, l-au reziliat! Ilegal!", a declarat administratorul firmei despre care Veres acrediteaza ideea ca ar fi dat faliment. N-a dat. In schimb, omul a prezentat o dovada privind "caritabilitatea" fostei consilier judetean. "Ce a zis doamna Veres, ca eu am dat scump?

Uitati dovada, conform borderourilor de achizitie ale DGASPC: ea vinde rosiile cu 4,16 lei kilogramul, cand pe piata sunt 2 lei, castravetii ii da cu 2,2 lei/kg si pe piata sunt 1,5 lei, varza o livreaza cu 1,6 lei/kg, iar pe piata este 0,8 lei, merele le da cu 2,67 lei/kg si pe piata sunt 1,5 lei, iar telina lui Veres costa 7 lei/kg, cand pe piata aceasta costa doar 3 lei! Eu am dat scump sau ea?", se intreaba cel al carui contract a fost reziliat "in interesul" copiilor institutionalizati de stat.

» Exclusa de pe piata traditionala
In trecut, merele i-au cauzat fostului consilier judetean Veres, actual director adjunct la APIA, unele neplaceri. Astfel, in pofida functiei si influentei sale, Mirela Veres a fost exclusa de pe piata traditionala din Baia Mare, la cererea agricultorilor (este singurul caz inregistrat pana acum in Maramures), pentru ca vindea merele ca fiind autohtone, desi erau aduse din Ungaria.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă