Cantitatea de date digitale existente in intreaga lume se apropie de 500 de miliarde de Gigabytes (GB), iar daca acestea ar fi stranse si tiparite sub forma de carti, volumele ar forma un teanc echivalent cu de 10 ori distanta dintre Pamant si Pluto, informeaza The Guardian, citata de Mediafax.
Aceasta cantitate imensa de date in format digital s-a acumulat ca urmare a dezvoltarii explozive a site-urilor de socializare, a telefoanelor capabile sa se conecteze la internet si a operatiunilor electronice de supraveghere derulate de guverne.
Ajuns deja la 487 de miliarde de GB , continutul digital din intreaga lume, daca ar fi strans la un loc si tiparit sub forma de carti, ar forma un teanc echivalent cu de 10 ori distanta dintre Pamant si Pluto. In conditiile in care majoritatea oamenilor se alatura comunitatii digitale, ceea ce determina si cresterea numarului de mobile cu capacitate de conectare la internet, cantitatea de informatii in format digital creste cu o viteza mai mare decat cea a celei mai rapide rachete a NASA.
Fisierele de dimensiuni mari surprinse cu ajutorul camerelor digitale si armata de camere de supraveghere din intreaga lume genereaza o parte importanta a volumului total de date digitale.
Specialistii estimeaza ca universul digital se va dubla ca volum in urmatoarele 18 luni, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta tehnologica IDC. La primul raport asupra universului digital, in 2007, marimea acestuia era de 161 de miliarde de GB.
Circa 70% din continuturile universului digital international este generat de persoane si include convorbirile telefonice, email-urile, fotografiile, tranzactiile bancare online si insemnarile pe site-urile de socializare, inclusiv pe Twitter. "Dispozitive precum telefoanele dotate cu camera de luat vederi si serviciile web 2.0, precum retelele de socializare, au creat o natiune de pasionati de digital", a declarat responsabilul companiei care a solicitat realizarea studiului IDC.