Odată cu încălzirea climei, cererea de arabica, cafeaua preferată a europenilor, nu va mai putea fi satisfăcută decât prin extinderea spațiilor de cultură, în detrimentul pădurii tropicale. Mai mult, în zonele defrișate, oamenii de știință apreciază că va fi o pierdere de 35% a speciilor de vertebrate amenințate și o creștere a emisiilor de CO2, relatează Agerpres.
”Cafeaua reacționează imediat la temperatură și precipitații; din acest motiv, în condițiile schimbărilor climatice, vor fi inaugurate noi zone de cultură”, arată Jaboury Ghazoul și Ainhoa Magrach de la Institutul pentru Ecosisteme terestre al Școlii politehnice federale din Zurich (Elveția), autori ai studiului publicat în revista PLOS One și preluat luni de 20minutes.ch.
Citește și: Papa Francisc, despre încălzirea globală: Omul distruge ecosistemul
Oamenii de știință s-au bazat pe scenariile elaborate de Grupul de experți interguvernamental pentru evoluția climei (GIEC) al ONU. A rezultat că până în 2050 regiunile adaptate culturii de cafea vor suferi modificări. Suprafețele propice tipului de cafea robusta vor crește, în timp de arabica, mai sensibilă, va crește pe spații tot mai mici. Așa încât cererea de robusta — tip, cum arată și numele, mai robust și cu mai multă cafeină — ar urma să fie acoperită fără defrișări suplimentare, apreciază cercetătorii. În ceea ce privește arabica, mai slabă și pentru care cererea este în creștere, va fi nevoie de defrișarea unor terenuri pe care există pădure tropicală.
Cafeaua arabica reprezintă 70% din producția mondială actuală, fiind deosebit de apreciată în Europa Centrală. Nevoia de noi teritorii ar putea crește și din cauza unui dăunător, cariul bobului de cafea, coleopter care, în condițiile încălzirii, riscă să se răspândească pe mai multe plantații, ducând la diminuarea recoltelor.