23.7 C
București
joi, 11 iulie 2024
AcasăSpecialConsulul onorific al Iordaniei la Braşov, suspectat de contrabandă cu ţigări

Consulul onorific al Iordaniei la Braşov, suspectat de contrabandă cu ţigări

Consulul onorific la Consulatul Onorific al Iordaniei la Braşov, Dahabreh Raed, este suspectat că a sprijinit o grupare de contrabandă cu ţigări condusă de un cetăţean moldovean, care a pus în funcţiune două fabrici clandestine de ţigări, în Braşov şi la Mizil, informează Mediafax.

Prejudiciul este estimat la 825.000 lei.

Grupul infracţional organizat transfrontalier, constituit din cetăţeni români, moldoveni şi iordanieni, este suspectat de evaziune fiscală şi contrabandă cu produse accizabile cu tutun.

„În fapt, se reţine că inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor beneficii materiale substanţiale prin punerea în funcţiune, pe raza judetului Braşov şi în localitatea Mizil, judeţul Prahova, a doua fabrici clandestine de producţie ţigarete contrafăcute şi prin producerea şi comercializarea de ţigarete contrafăcute, cu eludarea plăţii taxelor şi accizelor datorate bugetului de stat”, arată, luni, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Anchetatorii au stabilit că gruparea era condusă de Veaceslav Hariton, cetăţean moldovean, care a organizat aducerea în România a unor utilaje specifice pentru fabricarea şi ambalarea ţigaretelor, a materiilor prime necesare, respectiv tutun vrac şi foiţe de ţigarete, a forţei de muncă, în special cetăţeni moldoveni cu o condiţie materială modestă şi a înfiinţat în diverse locuri linii ilegale de producţie a ţigaretelor contrafăcute.

Potrivit DIICOT, activitatea ilegală a grupului infracţional organizat a fost sprijinită de Dahabreh Raed, în vârstă de 51 ani, consul onorific în cadrul Consulatului Onorific al Regatului Haşemit al Iordaniei la Braşov.

În 16 martie, Dahabreh Raed a încercat să părăseasca teritoriul României, prin Punctul de Trecere a Frontierei Otopeni, spre Amman – Iordania, „pentru a se sustrage urmăririi penale”, au precizat procurorii DIICOT.

Ţigările contrafacute erau comercializate pe întreg teritoriul României, prejudiciul produs de gruparea infracţională fiind estimat la 825.000 de lei.

În urma percheziţiilor făcute de procurorii DIICOT au fost ridicate utilaje de producere şi ambalare a ţigărilor, peste două tone de tutun vrac, 10.000 ţigarete, timbre, blanchete, filtre precum şi sumele de 120.000 de lei şi aproximativ 135.000 de euro.

Totodată, cele doua fabrici clandestine de producere şi ambalare a ţigărilor contrafăcute au fost închise.

Procurorii DIICOT au cerut instanţei arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Veaceslav Hariton, Cătălin Ionuţ Maxim, Salim Khlalif, Vasile Pitiş, George Claudiu Secară şi Antonel Chirvasă.

În 12 martie, Curtea de Apel Braşov a dispus definitiv arestarea preventivă a lui Veaceslav Hariton, Cătălin Ionuţ Maxim şi Khlalif Salim pe o perioadă de 29 de zile.

Instanţa a respins propunerea DIICOT – Serviciul Teritorial Braşov de emitere a unor mandate de arestare petnru Vasile Pitiş, George Claudiu Secară şi Antonel Chirvasă.

Grupul infracţional a fost destructurat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov, cu sprijinul BCCO Ploieşti, IPJ Braşov, SPIR Braşov şi Jandarmeriei Ploieşti, cu suportul tehnic şi informativ al Direcţiei de Operaţiuni Speciale şi Serviciului Român de Informaţii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă