17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialConstruitul, interzis in Parang

Construitul, interzis in Parang

» Constructiile in Statiunea Parang din judetul Hunedoara vor fi interzise, o data cu realizarea proiectului referitor la dezvoltarea domeniului schiabil. Autoritatile locale vor ca viitoarea statiune sa se dezvolte la poalele muntelui, in timp ce in Parang se vor desfasura doar activitatile specifice sporturilor de iarna.

Municipalitatea din Petrosani intentioneaza sa puna capat haosului care domneste acum in statiunea Parang si este decisa sa nu mai elibereze autorizatii de constructii. In Parang este in curs de realizare un proiect de dezvoltare a domeniului schiabil, in valoare de 80 milioane de euro, finantat din fonduri guvernamentale, iar autoritatile se gandesc sa transforme zona turistica intr-una moderna. "Domeniul schiabil va fi, asa cum este si normal sa fie, in munte, in Parang, dar infrastructura turistica dorim sa o dezvoltam in oras. In Parang nu se vor mai construi decat trei restaurante, potrivit proiectului pe care l-am implementat. Dorim dezvoltarea orasului, de aceea consideram ca este oportun sa nu mai construim in Parang", a declarat Claudiu Cornea, viceprimarul din Petrosani.

 

Aceasta decizie va opri si specula cu terenuri, pentru ca nu putini sunt cei care se gandeau sa cumpere parcele in viitoarea zona turistica, unde sa-si ridice cabane sau pensiuni pentru cazarea turistilor sau sa le revanda ulterior, la preturi mult umflate.
Proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil este cel mai mare din Romania in domeniul turistic si a fost estimat la 80 milioane de euro. Din aceasta suma, aproape 40 de milioane de euro vor fi alocate pentru construirea unei instalatii de transport pe cablu de tip telegondola, care va avea o lungime de 8,5 kilometri, cu statia de plecare in zona cartierului Aeroport din Petrosani In Masivul Parang vor fi realizate partii a caror lungime va totaliza circa 23,6 kilometri, in conditiile in care acum lungimea totala a partiilor de schi din masivul Parang este de doar 3,8 kilometri. Viitoarea statiune montana va beneficia de o instalatie de nocturna, o alta de producere a zapezii artificiale, un orasel pentru copii, o partie speciala pentru skate-boarderi, dar si de un lac artificial.

 

Acest proiect va transforma statiunea intr-unul dintre punctele importante de pe harta turismului din Romania, dupa ce ani la rand, aici localnicii au construit haotic. Mai mult, unul dintre cabanieri si-a construit chiar si fosa septica in mijlocul unei partii de schi spre disperarea turistilor si doar interventia in forta a autoritatilor a dus la inchiderea acesteia. De asemenea, reprezentantii Directiei Sanitar – Veterinare au atras atentia ca cele mai multe dintre constructiile din Parang nu respecta normele de igiena si de mediu impuse de UE, in conditiile in care nu dispun de sursa proprie de apa, canalizare si microstatie ecologica, pentru protectia mediului. Putine dintre cele peste 200 de cabane din Parang sunt clasificate conform cerintelor legislatiei romanesti, iar multi cabanieri prefera sa practice turismul la negru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă