-0.1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialConstantin Lacatusu va escalada, in premiera mondiala, un varf din muntii Watkins

Constantin Lacatusu va escalada, in premiera mondiala, un varf din muntii Watkins

Alpinistul roman Constantin Lacatusu va pleca intr-o expeditie ce are ca obiective majore traversarea completa a Groenlandei, ascensiunea celui mai inalt varf din cea mai mare insula a lumii si, in premiera mondiala, escaladarea unui varf din Muntii Watkins.

Expeditia, numita "ROMANIAN ECO – GREENLAND EXPEDITION 2009", va incepe, in perioada 24 mai – 14 iunie, cu ascensiunea, in premiera romaneasca, a varfului Gunnbjornsfjeld, de 3.700 metri, cel mai inalt din Groendlanda si Arctica.

Potrivit NewsIn, calatoria va continua cu ascensiunea unui varf virgin din Muntii Watkins, pe coasta estica a Groenlandei. Ascensiunea va fi realizata fara tabere intermediare, intr-un singur efort continuu. Varful si traseul optim vor fi alese in functie de conditiile de la fata locului.

In ultima etapa a proiectului, traversarea completa a calotei glaciare a Groenlandei, programata pentru luna septembrie, Lacatusu va pleca impreuna cu partenerul sau, Cornel Coman. Aceasta va fi o premiera nationala, pe un traseu de 600 km, care va fi parcurs pe ski-uri, de la est la vest, pe la Cercul Polar de Nord.

Expeditia va fi filmata si se vor efectua observatii de teren care sa contribuie la cunoasterea impactului incalzirii globale si al modificarilor climatice recente asupra reliefului glaciar groenlandez.

Constantin Lacatusu, geolog, cameraman si instructor alpin din Piatra-Neamt, este romanul cu cel mai bogat palmares alpin. Lacatusu a reusit peste 30 ascensiuni externe in premiera romaneasca, printre care primul roman pe Everest (8.850 m), in 1995, cinci premiere mondiale si 11 expeditii in Himalaya. 

Cele mai citite

Lucrul de acasă, tot mai căutat la final de an – studiu

Tot mai mulţi candidaţi români îşi caută, spre final de an, un job remote, care fie să le permită să evite naveta în sezonul...

Modificări privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Iohannis a semnat decretul

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ care modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a...

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri, a declarat ministrul de interne James Cleverly, după ce guvernul a publicat un proiect de...
Ultima oră
Pe aceeași temă