3.5 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialConsiliul JAI analizează criza migrației

Consiliul JAI analizează criza migrației

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene (UE) se reunește în perioada 10-11 martie 2016, informează Agerpres.

Prima temă pe agenda reuniunii este migraţia. Alte subiecte programate să fie discutate sunt combaterea terorismului, Parchetul european şi piaţa unică digitală. 

Cu privire la migraţie, Consiliul va lua act de progresele înregistrate în legătură cu propunerea privind sistemul de pază europeană de frontieră şi de coastă. O propunere a Comisiei Europene de modificare a Codului frontierelor Schengen, adresată Consiliului JAI, la 15 decembrie 2015, prevede înfiinţarea unei Paze europene de frontieră şi de coastă, un corp care ar urma să monitorizeze fluxurile migratorii, să identifice punctele slabe şi să reacţioneze în situaţiile în care o frontieră externă a UE este vulnerabilă, scrie consilium.europa.eu. 

De asemenea, miniştrii de Interne vor aborda şi tema privind combatarea terorismului, analizând punerea în aplicare a concluziilor Consiliului din 20 noiembrie 2015. Desfăşurat pe fondul atacurilor teroriste de la Paris, din 13 noiembrie 2015, Consiliul JAI din 20 noiembrie a reafirmat necesitatea urgentă a finalizării, înainte de sfârşitul anului 2015, a unui Registru cu numele pasagerilor (PNR) al UE ambiţios, care să includă în domeniul său de aplicare zborurile interne. Totodată, la 20 noiembrie, statele participante s-au angajat să pună în aplicare imediat controale sistematice şi coordonate la frontierele externe, inclusiv asupra persoanelor care beneficiază de dreptul la liberă circulaţie şi să realizeze o înregistrare sistematică, inclusiv prelevarea de amprente digitale, a resortisanţilor ţărilor terţe care intră ilegal în spaţiul Schengen, fie aceştia migranţi sau solicitanţi de protecţie internaţională. 

Tot cu privire la combatarea terorismului, în cadrul reuniunii din 10-11 martie, va fi analizată şi propunerea de directivă privind controlul achiziţionării şi deţinerii de arme, care revizuieşte şi completează legislaţia actuală, ţinând seama de recentele atacuri teroriste. Se preconizează că se va ajunge la un consens cu privire la o propunere de directivă privind combaterea terorismului, menită să ofere definiţii comune ale infracţiunilor de terorism şi să incrimineze pregătirile legate de aceste infracţiuni. 

În cea de-a doua zi a reuniunii, la 11 martie 2016, miniştrii Justiţiei vor discuta propunerea de regulament de instituire a unui Parchet european, al cărui obiectiv ar fi să ajute la urmărirea în justiţie a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE. 

În ceea ce priveşte piaţa unică digitală, Consiliul va lua act de progresele înregistrate cu privire la două directive conexe, care fac parte din strategia privind piaţa unică digitală pentru Europa: o directivă privind contractele de furnizare de conţinut digital şi o directivă privind contractele de vânzări online şi alte vânzări de bunuri la distanţă. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Grefierii protestează în fața ICCJ, cerând plata salariilor restante

Grefieri din toate județele participă la un protest în fața sediului din București al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Mitingul de protest este...

Statele Unite vor desființa vizele pentru români din anul 2025, susține premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, cu prilejul vizitei sale în SUA, că Statele Unite vor renunța să mai ceară vize cetățenilor români începând cu...

Fraudă de 15 milioane de euro făcută cu mașini second hand

Inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat o grupare infracţională care a tranzacţionat mijloace de transport din spaţiul intracomunitar, în cuantum...
Ultima oră
Pe aceeași temă