27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialConfruntare intre Justitie si Elysée

Confruntare intre Justitie si Elysée

Doi judecatori de instructie au incercat ieri sa intre in sediul presedintiei franceze pentru a efectua o perchezitie legata de moartea suspecta a unui confrate. Inutil.
Cei doi magistrati, Fabienne Pous si Michèle Ganascia, ancheteaza posibilele presiuni politice asupra Justitiei franceze in afacerea judecatorului Bernard Borrel, gasit mort in 1995, in Djibouti. Judecatoarele s-au prezentat dimineata la una dintre intrarile Palatului Elysée cu intentia de a perchezitiona "celula africana" care regrupeaza, in mod oficial, "colaboratorii sefului statului insarcinati cu protejarea intereselor franceze in Africa". In mod neoficial, "regrupeaza" niste oameni foarte interesanti. Bineinteles, in fata unei asemenea cereri, jandarmii, care garanteaza securitatea palatului prezidential, au refuzat sa le permita accesul.
Cum Palatul Elysée este obiectiv militar, cele doua doamne i-au cerut guvernatorului militar al Parisului sa le permita accesul in incinta. Teoretic, acesta ar trebui sa se supuna cererilor judecatorilor, dar surse militare au anuntat deja ca guvernatorul isi va declina orice competenta.
Judecatorul francez Bernard Borrel a fost detasat consilier tehnic al ministerului justitiei din Republica Djibouti ca urmare a unui atentat impotriva unor cetateni francezi in primul razboi din Golf.
Ce-a descoperit, ce n-a descoperit Borrel, cert este ca pe 19 octombrie 1995 cadavrul carbonizat al judecatorului a fost descoperit la baza unei faleze din dreptul Insulei Diavolului. Imediat, autoritatile din Djibouti au conchis ca judecatorul s-a sinucis prin incendiere. Adica mai intai si-a dat foc, dupa care s-a aruncat in gol. In fata fortei dovezilor oferite – cateva obiecte personale "gasite" pe faleza de unde s-ar fi aruncat sau o convenabila scrisoare de adio trimisa sotiei – pana si DGSE, temuta politie secreta franceza, a conchis intr-un raport ca a fost vorba de o sinucidere.
Numai ca o alta judecatoare, Sophie Clément, a inceput sa stranga dovezi ca a fost o crima ordonata de insusi seful statului, Ismail Omar Guelleh, care dorea sa scape de judecatorul care-si baga nasul peste tot. Ancheta a ajuns in presa si, prompt, autoritatile din Djibouti au acuzat Franta de neocolonialism. Ministerul francez de externe a dat un comunicat care sa linisteasca lucrurile si asa a ajuns vaduva Elizabeth Borrel sa depuna plangere impotriva institutiilor statului pentru influentarea justitiei.

» Ce este Djibouti?

E vorba de o minuscula republica cu majoritate musulmana din cornul Africii. Populatia nu depaseste, probabil, 800.000 de oameni de diferite rase. Exista insa un amanunt. Teritoriul gazduieste cea mai mare baza militara franceza in Africa si o importanta baza militara americana. De aici au pornit atacuri americane in Irak, dar si recentele operatiuni aeriene in Somalia impotriva bazelor islamiste controlate de Al Qaeda.

Cele mai citite

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă