2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialConflict din cauza preotilor intr-un sat din Bihor

Conflict din cauza preotilor intr-un sat din Bihor

Localnicii din satul bihorean Valea de Jos s-au impartit in doua tabere, dupa ce Episcopia Ortodoxa a numit un nou preot care sa slujeasca la biserica din localitate. Astfel, o parte dintre oameni il sustin pe vechiul preot, iar cealalta parte vrea sa il alunge din sat si sa-l primeasca pe noul slujitor.

Spiritele s-au incins atat de rau, incat s-a ajuns ca, duminica de duminica, curtea bisericii sa semene mai mult cu un stadion, unde toata lumea injura si huiduie. Ieri a fost a sasea saptamana de cand nu s-au mai tinut slujbe in lacasul de cult pentru ca satenii nu se pot intelege asupra preotului. De doua duminici, fortele de ordine trebuie sa vegheze cele doua tabere pentru a nu se ajunge la bataie.
Ieri dimineata, oamenii s-au strans din nou in curtea bisericii, impartiti in doua tabere. Afara, in strada, asteptau si politistii care au venit sa incerce sa tina lucrurile sub control. In urma cu o saptamana au fost chemati si jandarmii. In jurul orei 10.00 si-au facut aparitia vechiul preot Dumitru Salajan, insotit de cel care ar trebui sa slujeasca acum in Valea de Jos, Nicolae Rus, si de protopopul de Beius, Ioan Balint. Acestia intentionau sa intre in biserica, unde sa slujeasca impreuna. Ei au fost, insa, intampinati cu strigate si huiduieli.
O parte dintre oamenii aflati in curtea bisericii l-au aclamat pe Salajan, dupa care au inceput sa huiduie si sa protesteze. S-a ajuns si la imbranceli, politistii fiind nevoiti sa intervina.
“Am venit sa-l instalam pe noul preot. Decizia apartine episcopiei si nu vreau sa o comentez”, a spus preotul Dumitru Salajan. “Aici este o lupta de ambitii si este pacat ca se intampla acest lucru, o rusine pentru biserica”, a spus, la randul sau, protopopul de Beius.
Parintele Nicolae Rus nu a vrut sa spuna nimic, doar ca asteapta ca aceasta problema sa fie rezolvata de episcopie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă