In anul 2002, prin HG nr. 512, guvernantii PSD au emis o controversata decizie de care autoritatile brailene spun ca habar nu au avut, afland din presa ca pe terenul judetului, pe o suprafata de 1.000 ha, se va ridica un cartier de locuinte prin ANL. Nici macar reprezentantii PSD braileni nu au stiut ce li se pregateste, interventia ministrului galatean Dan Nica fiind perceputa ca o lovitura sub centura chiar de catre colegii de partid, care insa nu au comentat deloc furaciunea si, mai ales, ilegalitatea facuta. Proiectul controversatului cartier "Siret", ulterior botezat "Dimitrie Cantemir", demarat de galateni fara consultarea autoritatilor brailene macar din politete, a prevazut construirea a 11.000 de locuinte, majoritatea tip ANL, pe o suprafata de 1.000 ha apartinand Administratiei Domeniilor Statului. Faptul ca terenul, obtinut prin interventia lui Nica, se afla, din punct de vedere administrativ, pe teritoriul Brailei a dat nastere unei reactii negative, care in timp s-a amplificat. In anul 2002, prefectul judetului Braila, pesedistul Mihai Manea, si presedintele CJ, actualul senator PSD Aurel Simionescu, nu au intreprins nimic pentru a remedia situatia. Ba, mai mult, prefectul Manea spunea ca nu este nicio pierdere pentru Braila, intrucat terenul respectiv este plin de apa si galatenii nu-si vor putea ridica blocuri.
Cartier de lux, nu locuinte sociale
Intre timp, cartierul a inceput sa fie ridicat, cu mari eforturi financiare, costurile fiind chiar dublate, deoarece terenul a trebuit consolidat, fiind aduse sute de basculante de pamant. Acum sunt 9 blocuri, care au necesitat un cost total, inclusiv lucrari edilitare, de peste 736 miliarde de lei vechi. Cheltuieli prea mari pentru blocuri ANL, care in fapt sunt locuinte sociale. Ilar, dar mai mult tragic, actualii locatari galateni se intreaba in mod sigur ce adresa vor avea pe buletin: cartier Siret, municipiul Galati, judetul Braila. De actualitate este si batalia pe taxele si impozitele aferente, mai ales ca de aceasta zona sunt interesati si investitori puternici. Nu se stie unde se vor adresa atunci cand vor avea nevoie de autorizatii, mai ales ca prefectul judetului Braila, Nicolae Mitroi, a demarat la data de 11 ianuarie 2007 procedura prealabila, cerand municipalitatii galatene sa revoce toate certificatele de urbanism. Daca in termen de 30 de zile Primaria Galati nu raspunde, Prefectura Braila va demara actiune in instanta, pentru constatarea nulitatii documentelor. Demersul prefectului a starnit reactii puternice atat in randul autoritatilor galatene, cat si al unor politicieni braileni care considera ca gestul este inutil si simbolic.
Prefectul judetului Braila are si sustinere
Culmea, sustinatorii acestui demers sunt reprezentantii PSD Braila, care spun ca este bine ca macar se incearca ceva, spre deosebire de baietii aflati la putere, care doar dau bine din gura si nu au facut nimic timp de doi ani. Consilierul PSD Doru Damian a lansat chiar si o terorie, conform careia Galatiul incearca sa subordoneze Braila pas cu pas, iar brailenii ar trebui sa reactioneze chiar printr-o manifestatie. Declaratia acestuia a starnit reactia si mania primarului PSD Galati, Dumitru Nicolae, care crede ca acest consilier indeamna brailenii la violenta. Pana una-alta, intre Braila si Galati s-a declansat un razboi al acuzatiilor intre nume sonore ale persoanelor publice din cele doua comunitati, care pana mai ieri erau gata sa se uneasca prin ample proiecte de infrastructura. Situatia pare scapata de sub control, in continuare asteptandu-se o solutie salvatoare. Rezolvarea problemei pare miraculoasa, in fapt, printr-un demers al reprezentantilor actualului Guvern, putand fi solicitata interventia Curtii Constitutionale, pentru incalcarea unei legi organice emise in 1968, inca valabila, care stabileste granitele dintre judete. Cine va avansa insa aceasta solutie este greu de stiut, mai ales ca trocul politic urat mirositor se intinde generos catre toate partidele de dinainte si din actualul guvern.