Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, sustine ca gazoductul Nabucco nu ar trebui finantat cu bani publici. Romania oricum nu ar avea pe moment bani pentru astfel de investitii si tot mai multi experti in energie sfatuiesc Bucurestiul sa joace la doua capete: atat la Nabucco, cat si la South Stream.
Ioan Rusu, directorul Transgaz, compania care reprezinta Romania in proiectul Nabucco, sustine ca gazoductul european poate fi inca facut, chiar daca nu cu bani publici. Aurelian Dochia, de la Centrul Roman pentru Politici Economice, socoteste ca "un proiect pe termen lung, cum ar fi Nabucco, nu ar trebui sa fie construit in functie de criza, care oricum va dura unul, poate doi ani". Este greu insa de crezut ca gazoductul european ar putea fi inceput in 2009-2010, asa cum fusese prevazut in proiect, si ca primele livrari de gaze vor fi facute in 2013, avand in vedere ca valoarea totala a proiectului s-ar ridica la circa 10 miliarde de euro.
Diplomatii rusi anuntau, la sfarsitul anului trecut, ca Romania ar urma sa inceapa negocierea pentru aderarea la Soth Stream, conducta prin care ar urma sa fie livrate gaze rusesti Europei, fiind o contrapondere la proiectul european Nabucco. Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, aflat in vizita la Moscova, a discutat cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, si despre alternativele energetice, concluziile la care au ajuns cei doi fiind deocamdata neclare. Ministrul Cristian Diaconescu va merge astazi in Germania, unde, pe fondul declaratiilor Angelei Merkel, ar putea sa i se propuna reconsiderarea proiectului Nabucco in favoarea South Stream. Fostul ministru liberal al Economiei Varujan Vosganian spunea la sfarsitul anului trecut ca Romania ar trebui sa mizeze mai mult pe South Stream.
Pe de alta parte, Aurelian Dochia considera ca cea mai buna strategie pentru Romania ar fi sa joace la doua capete, iar "daca South Stream merge mai repede, ar fi o greseala sa nu adere la acest proiect". Directorul Transgaz sustine insa ca si proiectul South Stream pune probleme, cea mai importanta fiind cea a traversarii Marii Negre, care ar fi limitata din punct de vedere tehnic. De altfel, Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom, a argumentat recent, potrivit agentiei Ria Novosti, ca South Stream va fi construit la timp, avand in vedere ca acordurile cu Serbia, Bulgaria si Ungaria au fost semnate si au intrat in vigoare, iar un studiu de fezabilitate este in curs de desfasurare. Ioan Rusu a spus ca Transgaz nu a primit inca studiile de fezabilitate pe care le fac rusii, mentionand ca "deocamdata, pentru noi Nabucco ramane o prioritate".
Aprovizionarea prin conducta South Stream ar urma sa inceapa in 2013. In ceea ce priveste Nabucco, o decizie in privinta finantarii va fi luata la urmatorul summit energetic, care va avea loc la inceputul lunii mai.
Cancelarul german, Angela Merkel a spus, la summitul european consacrat crizei europene, ca proiectul gazoductului Nabucco nu trebuie subventionat din bani publici. Conducta Nabucco a fost gandita de statele UE, impreuna cu Statele Unite, ca o alternativa la dependenta energetica de Rusia, conducta urmand sa fie alimentata cu gaz din zona caucaziana si transportat in Europa cu ocolirea Federatiei Ruse.
Reactia cancelarului german vine dupa ce Azerbaidjanul, principala tara de unde ar urma sa fie furnizate gazele catre Europa, a cerut garantii de la UE pentru finantarea proiectului. Aurelian Dochia, de la Centrul Roman pentru Politici Economice, ne-a explicat ca afirmatia lui Merkel reprezinta "un semnal ingrijorator pentru Nabucco, pentru ca proiectul este pus intr-o situatie nu foarte avantajoasa si exista riscul pierderii increderii investitorilor", deoarece finantarea publica a fost gandita tocmai pentru a atrage finantatori privati.