32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialConducerea Parlamentului a amanat discutia asupra programului de adoptare a bugetului

Conducerea Parlamentului a amanat discutia asupra programului de adoptare a bugetului

Conducerea reunita a Parlamentului a decis, luni, sa ia in discutie programul de lucru propus de seful statului referitor la adoptarea bugetului de stat pe 2010 abia dupa ce proiectul de buget va fi depus in Parlament, apreciind ca este "imposibila" o astfel de discutie in absenta documentului, informeaza Newsin.

Chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a precizat ca Birourile Permanente reunite au luat luni in discutie scrisoarea din partea presedintelui Traian Basescu, prin care acesta a propus Parlamentului un program de lucru pentru perioada 23 decembrie 2009- februarie 2010.

"Se propune un program care este legat in principal de adoptarea Legii bugetului. Birourile au hotarat sa discute programul de lucru propus abia dupa ce, probabil intre Craciun si Anul Nou, se va primi la Parlament proiectul de buget. Era imposibil sa discuti un program de lucru pentru perioada lunii ianuarie 2010 – cand probabil, daca se va impune, va fi convocata o sedinta sesiune extraordinara – pentru discutarea unui proiect de buget pe care nu il avem inca materializat si nu este inca depus la Senat", a explicat Chelaru.

Scrisoarea presedintelui, obtinuta de NewsIn, prevede ca votul de investire a Guvernului de catre Parlament sa aiba loc pana pe 23 decembrie, iar in perioada 28-29 decembrie sa fie depus bugetul de stat pe anu 2010 in Parlament.

Pana pe 16 ianuarie sa fie dezbatut si aprobat bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale, iar in perioada 16-19 ianuarie acestea sa fie publicate in Monitorul Oficial si sa fie invitate echipele de evaluare ale Uniunii Europene, Bancii Mondiale si FMI, propune seful statului.

De asemenea, in scrisoare se mai precizeaza ca in perioada 20-27 ianuarie ar urma sa aiba loc vizita delegatiilor de evaluare, iar intre 12 si 15 februarie bordul FMI sa aprobe urmatoarele transe pentru Romania.

"Cunosc ca Parlamentul are independenta de a-si stabili propriul program de functionare, insa doresc sa va aduc la cunostinta ca daca acest calendar ar fi respectat, FMI ar putea realiza vizita de evaluare intre 20 si 27 ianuarie, astfel incat intre 12 si 15 februarie 2010 bordul FMI sa se intruneasca si sa aprobe urmatoarele transe de imprumut pentru Romania. In cazul in care institutiile statului nu vor respecta acest calendar, Romania va fi in situatia de a nu primi la termen finantarea din partea organismelor internationale", mai precizeaza Basescu in scrisoare.

Presedintele PDL Emil Boc a luni cerut liderilor grupurilor parlamentare ale partidului sa initieze procedurile pentru convocarea unei sesiune extraordinare a Parlamentului la inceputul lunii viitoare, sesiune ce va avea ca scop votarea Legii bugetului pe 2010.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă