7.6 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSpecialConditii europene pentru turistii de pe litoral

Conditii europene pentru turistii de pe litoral

Directia Apelor "Dobrogea-Litoral" are responsabilitatea cu privire la modul in care administreaza plajele de la Marea Neagra. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat la Constanta ca efectele aplicarii strategiei pentru zona de coasta se vor vedea in timp. Se asteapta ca Ministerul Sanatatii sa stabileasca unde vor functiona punctele de prim ajutor, iar Guvernul trebuie sa hotarasca cu privire la propunerile avansate de Autoritatea Nationala pentru Turism in ce priveste functionarea salvamarului.

Ministrul Mediului a precizat ca pe cheltuiala Companiei Nationale Apele Romane s-au efectuat planuri urbanistice in zona de coasta, documente fara de care este imposibila aplicarea unei strategii coerente in ce priveste combaterea eroziunii, reabilitarea falezelor si plajelor. In ce priveste nemultumirea agentilor economici legata de inchirierea sectoarelor de plaja, ministrul a declarat ca "birocratia este complexa, dar legea trebuie respectata de toata lumea". In ce priveste administratiile locale, autoritatile au libertatea de a organiza activitati in zona de coasta, dar cu respectarea zonelor strict protejate-tampon si economice in conformitate cu prevederile Legii zonei costiere. Romania, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, trebuie sa se plieze pe politica de mediu a acestei structuri.

Mare europeana

"Marea Neagra a devenit mare europeana si, in consecinta, conform cerintelor, avem obligatia sa reducem poluarea si sa aducem ecosistemul la nivelul existent in 1960", a declarat Sulfina Barbu. Mediul marin a facut obiectul unei declaratii comune a ministrilor de mediu din mai multe tari ale Europei, care astfel s-au angajat sa actioneze pentru reducerea poluarii de suprafata. In ce priveste lacul Siutghiol, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat ca urmeaza, pe baza evaluarii efectuate de un consortiu de institutii, introducerea in reteaua europeana a ariilor protejate. "Daca se va intampla acest lucru, autoritatile locale vor avea posibilitatea sa dezvolte zona, dar numai dupa elaborarea unui studiu de impact. Proiectele de dezvoltare a zonei vor putea beneficia de finantare europena daca se dovedeste ca nu exista consecinte negative pentru mediu", a sustinut ministrul.

Euroeticheta, dovada respectarii mediului

Din punct de vedere al normelor europene, si agentii economici din turism trebuie sa dovedeasca ca s-au aliniat noilor prevederi. Pentru a fi introdusi in circuitul turistic european, hotelierii trebuie sa obtina o euroeticheta.
Documentul certifica faptul ca o unitate de cazare este preocupata de protejarea resurselor, de la apa pana la energie electrica. Senzorii instalati la bateriile chiuvetelor, care contribuie la diminuarea consumului, si cei care regleaza aprinderea corpurilor de iluminat sunt argumente ce stau la baza eliberarii euroetichetelor, dovada pentru cetatenii europeni care vor veni pe litoral ca Romania este preocupata de protejarea resurselor. Pentru obtinerea documentului, agentii economici din turism trebuie sa se adreseze Ministerului Mediului. Sulfina Barbu a declarat ca, pentru a le usura demersurile, intreprinzatorii din turism se vor putea adresa institutiilor care reprezinta ministerul in teritoriu.

Cele mai citite

UE aprobă un nou sprijin financiar pentru Ucrain

Uniunea Europeană a aprobat un nou sprijin financiar pentru Ucraina, în valoare de 4,2 miliarde de euro, conform anunțului făcut luni de Consiliul UE,...

Horaţiu Potra, reţinut pentru instigare publică şi nerespectarea regimului armelor

Întrebaţi despre o eventuală legătură între Horaţiu Potra şi Călin Georgescu, avocaţii consilierului au negat categoric existenţa unei conexiuni în acest dosar Horaţiu Potra, consilier...

Elias Charalambous, rezervat după victoria lui FCSB. „Nu înseamnă nimic că suntem pe primul loc”

FCSB s-a impus cu 2-1 împotriva celor de la FC Botoșani, în etapa a 19-a din Liga 1, și a urcat pe primul loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă