14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCondamnate la moarte

Condamnate la moarte

Un tribunal din Tripoli a condamnat ieri la moarte cinci infirmiere bulgare si un medic palestinian, acuzati ca au infectat deliberat cu SIDA 426 de copii libieni intr-un spital din Benghazi, in 1999. 53 dintre acesti copii au murit, unul chiar in ajunul pronuntarii verdictului. Cele cinci infirmiere – Krisitiana Valceva (48 de ani), Nasia Nenova (40), Valia Cerveniancika (55), Valentina Siropulo (48) si Snejana Dimitrova (54) -, precum si doctorul Ashraf Ahmad Juma, care se afla in inchisoare de sapte ani, au hotarat sa faca apel la Curtea Suprema. Dar daca nu intervine o minune sau macar liderul libian, colonelul Muammar Ghadafi, cei sase vor sfarsi fie in streang, fie in fata plutonului de executie.

O gluma sinistra

Trebuie spus ca procesul a fost de la inceput o gluma sinistra. In 2001, Ghadafi insusi a afirmat ca acuzatii au infectat cu buna stiinta copiii libieni cu SIDA la ordinul CIA si Mossad si asa a ramas. Luni, Idriss Lagha, presedintele unui grup care reprezinta victimele, a declarat la Londra ca cei sase au inoculat copiii din spital cu un virus modificat genetic la ordinul unor agentii de spionaj straine, aceeasi pozitie cu cea sustinuta de Ghadafi si de procurorii libieni. Nu a avut nici o importanta ca justitia libiana nu a produs nici o dovada in acest sens. Parintii victimelor aveau nevoie de tapi ispasitori si acestia au fost livrati prompt.
Asa ca in 2004, cei sase au mai fost condamnati o data la moarte, dar Curtea Suprema libiana a ordonat rejudecarea procesului. Motivul oficial a fost ca primul proces nu ar fi fost corect, expresie sub care se ascunde faptul ca acuzatii au fost torturati in inchisoare. Noua ofiteri libieni au fost acuzati atunci de tortura, dar au fost exonerati si eliberati.

Diplomatia, surda si muta

De cativa ani, de cand a renuntat la programul nuclear, Ghadafi este un soi de vedeta a Occidentului. Statele Unite nu mai contenesc sa il elogieze iar Bruxellesul i-a intins covorul rosu atunci cand a fost in vizita. Pana si presedintele Basescu s-a trezit sa laude „'progresele democratice” ale Libiei atunci cand a fost la Tripoli, in noiembrie. Asa ca presiunile diplomatice la adresa dictatorului libian au fost extrem de scazute in acest caz. ONU si Organizatia Mondiala a Sanatatii se fac ca nu aud si nu vad nimic si continua sa nu aiba nici un fel de reactie. Numai Consiliul Europei a condamnat in termeni severi verdictul, dar Consiliul Europei nu are nici o putere reala. In schimb, din partea Comisiei, doar Franco Frattini s-a declarat „socat” si a avertizat Libia ca acest verdict ar putea afecta legaturile cu Uniunea Europeana. Nimic de la Washington, nimic de la Londra.

Verdict politic

Asa-numitul „proces” nu a avut bineinteles nici o legatura cu faptele. Medicul francez Luc Montagnier, unul din co-descoperitorii virusului HIV, a depus marturie in fata tribunalului ca virusul era activ in spital dinainte de 1998, cand cei sase si-au inceput munca acolo, dar marturia lui nu a fost luata in considerare. La inceputul acestei luni prestigioasa revista Nature a publicat un studiu care demonstra ca virusul libian, raspandit in Africa de Nord, a fost contractat din cauza igienei dezastruoase din spitalele libiene. Nici acesta nu a fost luat in considerare.
Victimele aveau nevoie de sange si acesta li s-a dat. Asa ca ieri rudele victimelor au primit verdictul cantand, dansand si strigand Allah Akhbar! Poate si pentru ca tribunalul a decis ca statul libian sa plateasca fiecarei familii compesatii cuprinse intre 250.000 si 800.000 de dolari. Culmea ticalosiei, Ghadafi a cerut Bulgariei sa plateasca aceste compensatii.


Sapte ani de calvar

Februarie 1999 – 19 cadre medicale bulgare care lucrau in Libia au fost retinute in cadrul investigatiei referitoare la modul in care sute de copii internati intr-un spital din Benghazi au fost infectati cu virusul HIV. 13 dintre ele au fost eliberate ulterior.
Februarie 2000 – Inceperea procesului impotriva a sase infirmiere bulgare, a medicului palestinian si a noua cetateni libieni acuzati de infectarea deliberata cu HIV a sute de copii libieni. Avocatii libieni sunt acuzati de neglijenta.
3 septembrie 2003 – Profesorul francez Luc Montagnier depune marturie in favoarea inculpatilor, declarand ca epidemia izbucnise inainte de sosirea cadrelor medicale bulgare.
8 septembrie – Procurorii libieni cer pedeapsa cu moartea pentru cele sase infirmiere bulgare si medicul palestinian si solicita ca noua ofiteri libieni acuzati de torturarea acestora sa fie judecati separat.
6 mai 2004 – Tribunalul libian condamna la moarte cinci infirmiere bulgare si pe medicul palestinian pentru infectarea deliberata cu HIV a 426 de copii. Un alt medic bulgar este achitat.
7 iunie 2005 – Un tribunal din Tripoli achita noua politisti bulgari si un medic, acuzati de torturarea cadrelor sanitare bulgare.
25 decembrie – Curtea Suprema anuleaza verdictul si trimite cazul spre rejudecare, intr-o instanta inferioara.
21 ianuarie 2006 – Familiile cadrelor medicale solicita suma totala de 4,4 miliarde de euro de la donatori, pentru a pune capat situatiei de criza.
6 decembrie – Oamenii de stiinta care au reconstituit istoricul virusului pe baza unor mostre prelevate de la copiii infectati demonstreaza ca subtipul virusului HIV patrunsese in organismul acestora inainte de sosirea cadrelor medicale bulgare.

Cele mai citite

Creșterea cererii pentru vacanțe exotice în rândul turiștilor români. Destinațiile aflate în topul preferințelor

Thailanda, Zanzibar, Maldive și Republica Dominicană devin din ce în ce mai populare în rândul turiștilor români, având în vedere că cererea pentru vacanțe...

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...

Partidul lui Nehammer pierde alegerile din Austria, în fața extremei drepte

Partidul Libertăţii de extremă-dreapta din Austria se îndreaptă spre o victorie fără precedent, în alegerile generale Proiecțiile, bazate pe rezultatele inițiale, dau pentru partidul lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă