Trei barbati au fost condamnati la moarte, dintre care unul cu suspendare, pentru implicarea lor in scandalul laptelui contaminat cu melamina care a provocat in China moartea a sase copii si a imbolnavit alti 300.000, la sfarsitul anului trecut, anunta agentia de stiri China Noua, citata de Mediafax.
Aceste verdicte sunt primele date de tribunalul din Shijiazhuang din provincia chineza Hebei (in nord), care trebuie sa se pronunte in cazul a 21 de acuzati ce s-au prezentat in fata instantei la sfarsitul lunii decembrie, in procesul laptelui contaminat cu melamina.
Zhang Yujun, care a produs si a distribuit aproximativ 600 de tone de lapte contaminat, a fost primul acuzat condamnat la moarte pentru ca a pus in pericol securitatea publica, a anuntat tribunalul citat de agentie. Un alt acuzat a fost de asemenea condamnat la pedeapsa capitala, la cateva luni dupa ce acest scandal a creat o adevarata psihoza in China si a dus la retragerea la nivel mondial din magazine a produselor chinezesti continand lapte. Un al treilea barbat a fost condamnat la pedeapsa cu moartea, dar cu suspendare, a adaugat China Noua, fara a face precizari suplimentare. Tribunalul a mai condamnat, la inchisoare pe viata, un al patrulea acuzat, Zhang Yanzhang, care cumparase lapte praf contaminat de la Zhang Yujun si a revandut aproximativ 230 de tone.
Presa chineza anuntase anterior ca joi vor fi pronuntate sentintele pentru cele 21 de persoane judecate la sfarsitul lunii decembrie pentru "producere si vanzare de produse alimentare toxice si periculoase", printre care si fostul director al Sanlu, principalul producator incriminat in criza laptelui contaminat.
Fosta directoare a Sanlu, Tian Wenhua, in varsta de 66 de ani, a pledat vinovat in cazul vanzarii de produse indoielnice si a recunoscut ca a alertat cu intarziere autoritatile, potrivit presei. Sanlu, unul dintre cei mai mari producatori de lapte din China, isi are sediul la Shijiazhuang. Pe langa Tian, din cadrul Sanlu au mai fost acuzati trei fosti angajati cu functii inalte, dintre care unul a comparut in scaun cu rotile, nemaiputand sa mearga dupa o tentativa de suicid. Compania Sanlu a fost acuzata ca a acoperit scandalul timp de mai multe luni, inainte de a alerta autoritatile locale, care, in ajunul deschiderii Jocurilor Olimpice de la Beijing, au reactionat la randul lor cu intarziere.
Ancheta a stabilit ca 22 de companii au vandut lapte contaminat cu melamina, produs destinat pentru fabricarea de cleiuri, rasini si ingrasaminte si care simuleaza, in urma testelor de control, un aport de proteine. Companiile au anuntat, la randul lor, crearea unui fond special de indemnizatie, in valoare de 160 de milioane de dolari. Dar familiile si avocatii victimelor au criticat initiativa, subliniind ca unii parinti de copii imbolnaviti nu ar primi decat 300 de dolari.