Comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, va prezenta, miercuri, un raport privind situatia Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) din Romania, urmand sa anunte si deciziile luate in privinta celor mai noi membri ai UE.
"Comisarul european pentru agricultura va prezenta in plenul Comisiei Europene (CE) concluziile misiunilor de audit realizate in Romania precum si deciziile in privinta Romaniei. Nu cred ca vor fi prezentate alte aspecte diferite fata de ceea ce am primit deja din partea CE in urma auditului din septembrie realizat la Agentiile de Plati care vor derula fondurile europene", a declarat, pentru Rompres, subsecretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Dacian Ciolos.
In ciuda numeroaselor informatii aparute in presa referitoare la activarea clauzei de salvgardare pe agricultura si pierderea unui procent de 25% din fondurile destinate sectorului agricol, oficialul MADR a subliniat ca activarea clauzei de salvgardare nu presupune pierderea banilor europeni, ci blocarea lor pana la remedierea deficientelor.
Intarzierile in ceea ce priveste functionarea Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS) nu vor afecta in nici un fel fondurile pe care le vor primi fermierii romani deoarece banii vin in prima etapa de la bugetul de stat si ulterior CE deconteaza platile, daca au fost respectate toate procedurile.
Potrivit datelor APIA, numar total de fermieri care au depus cereri de sprijin pe suprafata se ridica la 1,244 milioane. Fondurile europene destinate Romaniei in 2007 pentru platile directe la hectar sunt de 440 milioane euro, APIA fiind institutia responsabila de gestionarea acestor fonduri. Pana in 2009 Romania ar urma sa primeasca subventii de 11,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeana.
Comisarii europeni au anuntat ca Romania are intarzieri in ceea ce priveste functionarea modulelor informatice ale IACS din cadrul APIA, la ora actuala doar trei module fiind functionale din cinci.
"Au ramas de instalat modulele informatice privind controlul adminstrativ si cel de autorizare a platilor. Am convenit cu integratorul de sistem ca acestea sa fie functionale si instalate pana la finele lunii octombrie, cu toate optiunile ulterioare solicitate, care nu erau prevazute initial in contract", a spus Ciolos. Una dintre optiuni se refera la rularea unui control incrucisat pentru toate cele 1,2 milioane de cereri de plata depuse de fermieri, care ar putea scoate in evidenta doar dosarele cu probleme. Instalarea acestei optiuni nu va mai necesita controlul tuturor dosarelor depuse, ci doar a celor cu neclaritati.
De asemenea, controlul CE din septembrie a mai scos la iveala anumite greseli de identificare a parcelelor in baza ortofotoplanurilor si in ceea ce priveste calitatea bazei de date.
"Au aparut numeroase modificari ale blocurilor fizice, ceea ce a facut ca fotografiile digitale sa nu corespunda in totalitate cu ceea ce este in teren, fermierii intampinand probleme de identificare a parcelelor. Am solicitat CE sa refacem aceste ortofotoplanuri odata la 3 ani, nu la 5 ani cum se realizeaza in tarile UE, intrucat in Romania situatia terenurilor se modifica mai rapid decat in tarile UE", a precizat Ciolos.
La ora actuala, APIA a efectuat controlul la aproximativ 80.000 de ferme, 50.000 prin teledetectie, iar efectiv in teren la 30.000 de ferme.
Dacian Ciolos a mai precizat ca, din cauza erorilor depistate in urma declaratiilor fermierilor si a suprafetelor gasite in teren, rata de control va fi marita de la 6 la 10 la suta.