37.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialConcesionarea energiei termice din Capitală, pe masa consilierilor generali

Concesionarea energiei termice din Capitală, pe masa consilierilor generali

Consilierii generali ai Capitalei vor dezbate, miercuri, un studiu de oportunitate privind gestiunea serviciului public de alimentare cu energie termică, care, dacă va fi votat, va putea permite, printre altele, concesionarea serviciilor RADET către un operator privat, la fel ca în cazul Apa Nova, relatează NewsIn.

Studiul de oportunitate ia în calcul trei scenarii privind viitorul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET): delegarea serviciilor către un operator deţinut 100% de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), ceea ce înseamnă păstrarea situaţiei actuale; gestionarea directă a regiei de către PMB, ceea ce presupune că personalul trece în rândul angajaţilor primăriei; concesionarea către un operator public-privat sau 100% privat.

Connform studiului, în prima variantă, municipalitatea ar trebui să cheltuiască în conturile regiei, în următorii 12 ani, 2,081 miliarde de euro, în a doua variantă, 1,924 miliarde, iar în cea de-a treia, 1,191 miliarde de euro. În această din urmă situaţie, municipalitatea ar suporta subvenţia pentru cetăţeni în primii doi ani, urmând ca, ulterior, operatorul să decidă dacă şi cât suportă din subvenţie.

În studiu se prevede şi reducerea personalului RADET, de la 4.300 la 2.500 la sfârşitul lui 2014. Costul restructurărilor de la 4.300 la 4.000 de salariaţi este de aproximativ şapte milioane de euro, iar costul de restructurare de la 4.000 la 2.500 de angajaţi este estimat la 23 de milioane de euro. Compensaţia medie pe salariat, ca urmare a concedierilor, ar fi de 15.000 de euro.

Studiul mai prevede şi preluarea de către primărie a datoriilor RADET către ELCEN, în cuantum de 2,2 miliarde de lei. Din acestea, RADET împreună cu municipalitatea ar vrea să şteargă, prin negociere cu ELCEN, 700 milioane de lei.

Conform aceluiaşi studiu, preţul gigacaloriei pentru populaţie ar urma să crească, în câţiva ani, la 248 lei, preţ cu TVA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă