27.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialComunistii sarbatoresc 130 de ani de la nasterea lui Stalin

Comunistii sarbatoresc 130 de ani de la nasterea lui Stalin

Comunistii si alti nostalgici ai Uniunii Sovietice celebreaza luni 130 de ani de la nasterea dictatorului sovietic Iosif Stalin, vinovat de moartea a milioane de oameni, dar inca admirat in Rusia. "Ceea ce a realizat Stalin, in special in calitate de lider militar suprem, l-a facut nemuritor pentru totdeauna", a spus liderul Partidului Comunist (PC), Ghennadi Ziuganov, dupa ce a depus flori la mormantul "Tatucului popoarelor", situat in Piata Rosie, in spatele mausoleului lui Lenin.

Aproape 1.500 de persoane au participat la ceremonie, potrivit postului de radio Ecoul Moscovei, citat de Mediafax. "Este o ceremonie pentru un calau (…) al popoarelor Uniunii Sovietice, o sarbatoare pe seama sangelui victimelor", a declarat, la randul sau, liderul partidului reformator Iabloko, Serghei Mitrohin. "Propaganda stalinismului trebuie interzisa", apreciaza el, intr-o scrisoare deschisa, publicata luni.

Stalin este in continuare admirat in Rusia pentru rolul sau in victoria Aliatilor, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, responsabilitatea sa in deportarea si moartea a milioane de sovietici nefiind dezbatuta, nici la cel mai inalt nivel in stat. Majoritatea rusilor (54 la suta) admira in continuare conducerea lui Stalin, iar 8 la suta sunt de parere contrara. Un procent de 58 la suta dintre cei intervievati afirma insa ca Rusia din prezent nu are nevoie de un lider precum Stalin.

"Oameni politici cinici ii manipuleaza pe cei in varsta si pe persoanele care confunda epoca romantica a tineretii lor cu regimul epocii", a declarat, luni, reprezentantul pentru drepturile omului de la Kremlin, Vladimir Lukin. La sfarsitul lunii octombrie, presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat ca nici un interes de stat nu putea justifica milioanele de victime ale epurarilor staliniste, in ceea ce constituie o rara condamnare a dictatorului sovietic.

O expozitie intitulata "Stalin: mituri si realitate" – cu fotografii, portrete si documente uneori inedite – s-a deschis luni la Moscova. "Interesul pe care il manifesta rusii fata de Stalin este imens, deoarece conducerea actuala nu a putut sa propuna nici o idee nationala si a condus tara in impas", apreciaza directorul sau, Iuri Iziumov. Ministerul Culturii nu si-a dat acordul in legatura cu o astfel de expozitie si de aceea Iziumov, "membru al PC (Partidul Comunist, n.red.) din 1960", l-a organizat gratie unor "donatori", a spus el.

Mai multe sute de sustinatori ai lui Stalin, originar din Georgia, s-au strans luni in orasul sau natal, la Gori. Fluturand drapele sovietice, ei au iesit din casa natala a lui Stalin, in prezent un muzeu, indreptandu-se catre piata centrala a orasului si depunand coroane in fata monumentului care ii este dedicat. Printre ei, nepotul lui Stalin, Evgheni Djugasvili, a denuntat atacurile impotriva bunicului sau, prezentat uneori drept cel mai sangeros dictator al secolului XX. "Este teribil ca unii ii plaseaza pe Stalin si Hitler pe acelasi plan. Stalin a fost un eliberator, fata de Hitler, agresor si colonizator de popoare", a spus el.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă