36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialComunistii moldoveni trec la contraatac si critica dur Alianta pentru Integrare Europeana

Comunistii moldoveni trec la contraatac si critica dur Alianta pentru Integrare Europeana

Comunistii de la Chisinau au contraatacat declaratia de marti dimineata a partidelor din Alianta pentru Integrare Europeana si spun ca nu vor negocia cu o structura care a suferit un esec, ci doar cu fiecare partid in parte, pentru a crea organele puterii bazate pe o "majoritate constructiva", potrivit Newsin.

Comunistii sustin ca sunt singura forta constructiva capabila sa scoata Republica Moldova din criza, intr-o declaratie care a venit ca replica la cea din dimineata zilei de marti, prin care Alianta pentru Integrare Europeana acuza PCRM ca, prin refuzul de a discuta cu fortele democratice, agraveaza criza politica si economica si provoaca noi alegeri anticipate.

Intr-o declaratie a Comitetului Central al Partidului Comunistilor se spune ca "incercarea celor patru partide reprezentate in Parlamentul nou-ales de a forma o asa-numita coalitie de guvernare, Alianta pentru Integrare Europeana, a suferit esec".

"Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat si Alianta Moldova Noastra, pe parcursul unei luni, asa si nu au reusit sa ajunga la o intelegere reciproc acceptabila nici in privinta partajarii functiilor, nici in privinta organigramei structurii respective, nici in privinta principiilor de baza ale politicii interne si externe a Republicii Moldova", se spune in declaratie. "In situatia creata, Partidul Comunistilor din Republica Moldova considera imposibila purtarea unui dialog cu o structura politica care exista doar in imaginatia unor mijloace de informare in masa. In cadrul unui astfel de dialog nu poate exista nici obiect de discutie, nici scop si nici partener, care sa pledeze de pe o pozitie comuna", se mai spune in document.

In acelasi timp, PCRM, "in scopul neadmiterii agravarii crizei politice si economice in Moldova, este gata sa inceapa negocieri cu toate partidele si cu reprezentantii acestora, care au acces in Parlamentul nou-ales al Republicii Moldova".

"Scopul acestor negocieri este constituirea in tara a unei puteri executive si a unei puteri legislative eficiente, care sa se bazeze pe o majoritate parlamentara constructiva", spun comunistii, care au 48 din cele 101 mandate de parlamentar.

"Partidul Comunistilor din Republica Moldova reitereaza ca doar calea unui dialog responsabil si cointeresat poate duce la eliminarea pericolului unor noi alegeri anticipate si la formarea unei puteri democratice in Republica Moldova, care sa reflecte interesele de perspectiva ale tuturor cetatenilor tarii", se mai spune in declaratia Comitetului Central al PCRM.  

Reprezentantii comunistilor au fost invitati pentru marti la ora 11.00 la discutii cu Alianta pentru Integrare Europeana, insa nu s-au prezentat. Dupa ce i-au asteptat pret de 15 minute pe reprezentantii comunistilor, liderii celor patru partide din Alianta au declarat ca prin respingerea invitatiei la dialog, PCRM si-a demonstrat lipsa de respect, sfidarea rezultatelor alegerilor si nedorinta de a realiza transferul legal, democratic si civilizat al puterii catre Alianta pentru Integrare Europeana. In plus, comunistii prin actiunile lor genereaza riscul unor noi alegeri anticipate.

Presedintele Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, a spus ca un dialog cu comunistii poate fi posibil doar in formatul celor patru – cu Alianta in ansamblu, si nu separat cu fiecare formatiune in parte. Presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, afirma ca, prin refuzul de marti, comunistii au demonstrat ca isi propun sa discute in continuare cu oponentii politici de pe pozitii de forta, si nu din perspectiva unui dialog democratic, civilizat si european.

Cele doua formatiuni au fost vizate la plenara de sambata a comunistilor drept interlocutori pentru crearea unei "coalitii largi de centru-stanga". Comunistii au anuntat ca vor initia discutii separate cu fiecare dintre partidele parlamentare necomuniste.

Ce spun expertii

Expertii de la Chisinau spun ca tonul belicos cu care comunistii s-au intors din vacanta arata doar a santaj. AIE detine in total 53 de mandate din 101 si poate alege presedintele Parlamentului si confirma Guvernul, dar nu poate vota presedintele tarii care este ales cu minim 3/5 din voturile deputatilor, adica cu 61 de mandate.  
Analistul politic Igor Munteanu, directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale Viitorul, spune, citat de buletinul analitic Imedia, ca nu vede "nici un fel de blocaj"  si ca PCRM nu are argumente serioase ca sa nu accepte AIE.  

"Daca alianta majoritara din Parlamentul nou-ales, cu mandatele care au fost deja validate, va incepe de la prima sedinta sa traseze actiuni clare pentru trecerea sa la guvernare nu vad motive pentru care comunistii ar rezista acestei schimbari institutionale. Daca lucrurile vor merge asa cum trebuie sa mearga, atunci PCRM ar trebui pur si simplu sa ateste o schimbare a realitatilor institutionale. Cred ca tonul belicos cu care comunistii s-au intors din vacanta arata doar a santaj. Nu vad motive pentru care Alianta ar trebui sa piarda prea mult timp in explicatii sterile de ce este mai preferabila coalitia liberal-democrata decat coalitia de stanga", a spus Igor Munteanu.  

La randul sau, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbarosie, considera ca actiunile comunistilor sunt "un comportament politic normal".

"Comunistii trebuie sa incerce sa-si faca propria alianta, altfel cum vor explica alegatorilor ca avand 48 de mandate in Parlament nu sunt la guvernare? Daca nu vor reusi sa-si gaseasca parteneri printre cele patru partide, fie o forta politica, fie deputati aparte, atunci vor trece in opozitie si lucrurile vor merge, probabil, spre alegeri anticipate. Altfel, nu vad cum ar putea fi deblocata situatia, intrucat PCRM nu va ceda la votarea sefului statului, ci va dori sa ramana in continuare la guvernare, intr-un fel sau altul. In aceasta situatie, cred ca AIE ar trebui la prima sedinta sa aleaga organele de lucru ale Parlamentului si sa inceapa pregatirile pentru viitoarele alegeri", a mentionat Arcadie Barbarosie.

El subliniaza ca, "in mod normal, presedintele in exercitiu ar trebui sa nominalizeze candidatura primului-ministru propusa de Alianta, altfel aceasta va  insemna sabotarea activitatii Parlamentului si se va intra intr-o realitate absurda".

"Deci, s-ar putea sa avem un guvern al Aliantei, intr-un scenariu optimist, iar intr-un scenariu mai putin optimist – vom ramane cu Guvernul Greceanii pana la urmatoarele alegeri anticipate", a mentionat Arcadie Barbarosie.

Comentatorul politic Dmitri Ciubasenco, redactor-sef al ziarului de limba rusa Moldavskie vedomosti, a declarat intr-un interviu pentru Radio Europa Libera ca "acum comunistii incearca acum sa gaseasca patru voturi de care au nevoie pentru a-l mentine pe Voronin in fotoliul de speaker".

"De ce este foarte important? Pentru ca de conducerea Parlamentului va depinde daca vor fi 'scuturate' toate institutiile subordonate organului legislativ – foarte importante, cum ar fi Procuratura Generala, Serviciul de Informatii si Securitate, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Teleradio-Moldova, Curtea de Conturi, Banca Nationala, Consiliul Superior la Magistraturii. Exista probabilitatea ca in Moldova, in cateva luni, va aparea o dualitate de putere. Alianta, probabil, va controla Parlamentul si structurile subordonate lui, iar PCRM – Presedintia si Guvernul. Comunistii cu orice pret doresc sa se mentina la putere. Daca nu total, atunci macar partial. Nu doresc sa plece in opozitie. Si acest comportament – 'noi nu recunoastem Alianta pentru Integrare Europeana" -, este unul chiar amuzant. Este o pozitie de strut sa nu vezi si sa nu recunosti o alianta creata din 53 de deputati", a declarat Dmitri Ciubasenco.  

Liderii Partidului Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat si Aliantei Moldova Noastra au semnat, pe 8 august, o declaratie comuna prin care au anuntat constituirea AIE, noua coalitie majoritara din Parlament.  
La randul sau, la 22 august, PCRM a anuntat ca nu va recunoaste constituirea AIE si ca va incerca sa constituie o alta coalitie, de centru-stanga.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă