Liderul comunistilor italieni Oliviero Diliberto a propus stramutarea, din Piata Rosie din Moscova la Roma, a mumiei lui Lenin, parintele revolutiei bolsevice din 1917, care a dus la instituirea regimului comunist mai intai in Rusia si apoi in toata Europa de Est, in cazul in care guvernul rus va decide inhumarea acestuia, transmite RIA Novosti, citata de Rompres.
Diliberto a lansat aceasta initiativa miercuri, la Moscova, unde a sosit cu prilejul implinirii a 90 de ani de la revolutia 'din octombrie ', dupa intalnirea cu liderul Partidului Comunist din Rusia, Ghennadi Ziuganov. Sarbatoarea de 7 noiembrie, marcata de ziua loviturii de stat bolsevice in perioada sovietica a fost anulata in 2005. De atunci, in loc de sarbatoarea comunista, rusii serbeaza la 4 noiembrie Ziua unitatii nationale, iar de 7 noiembrie – respingerea armatei fasciste in 1941 din Moscova. Ambele sunt insa ignorate de populatie. Totusi, comunistii continua sa omagieze an de an evenimentele din indepartatul 1917.
Declaratia luii Diliberti a provocat o polemica aprinsa in Italia. 'Noi vom accepta aceasta propunere numai cu conditia ca Rusia sa-l adopte pe Oliviero Diliberto. Alta varianta nu exista!', a exclamat Luca Volonte, un reprezentant al factiunii parlamentare a Aliantei Nationale, care face parte din blocul de centru-dreapta (de opozitie).
Volonte considera insa ca Diliberto 'pur si simplu a glumit, dupa ce a baut un paharel-doua de vodca si a inghetat apoi nitel in frigul din Piata Rosie'.
Senatorul din partea formatiunii politice 'Liga Nordului' (de dreapta), Ettore Pirovano, a comentat initiativa lansata de liderul comunistilor italieni la Moscova in felul urmator: 'Mumia lui Lenin in Senat? Ar fi o companie excelenta!', facand aluzie la varsta inaintata a majoritatii colegilor sai.
Concluzia a tras-o insa Diliberto la Moscova. 'Se pare ca Lenin induce si acum groaza. Chiar si mort. A fost suficient o gluma ca s-a si declansat o dezbatere suprarealista despre ceva ce nu exista. Problema inhumarii lui Lenin este strict problema rusilor!'
In legatura cu aceasta, intendentul Kremlinului, Vladimir Kojin, a declarat, pentru RIA Novosti, ca soarta Mausoleului lui Lenin trebuie s-o hotarasca poporul si nu autoritatile. In opinia sa, inhumarea fostului lider sovietic este posibila numai daca aceasta idee va fi sustinuta de cel putin 80% dintre rusi.
La inceputul primului sau mandat prezidential, in 2000, Vladimir Putin s-a declarat impotriva scoaterii mumiei lui Lenin din mausoleu si a inhumarii 'parintelui' revolutiei socialiste, explicand ca 'foarte multi dintre rusi isi leaga viata de numele lui Lenin'. Presedintele Putin nu a exclus insa ca pe masura 'schimbarii mentalitatii principalelor categorii ale populatiei Rusiei' s-ar putea ca majoritatea rusilor sa doreasca inhumarea lui Lenin. 'Deocamdata, nu vad sa se fi intamplat aceasta, dar problema se discuta', a spus seful statului rus.