3.4 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialComunistii din R. Moldova, ajutati in campanie de Moscova si de "inconsecventa"...

Comunistii din R. Moldova, ajutati in campanie de Moscova si de “inconsecventa” UE

Duma de Stat rusa a aprobat creditul de 500 milioane dolari destinat Moldovei, gest care i-ar putea ajuta pe comunisti sa castige alegerile de la sfarsitul lunii iulie si sa aduca definitiv statul de peste Prut sub umbrela Rusiei, in timp ce Occidentul pare tot mai dezinteresat de evolutiile acestuia.

Duma de stat, Camera inferioara a parlamentului rus, a aprobat imprumutul de 500 milioane dolari pe care premierul Vladimir Putin il promisese Moldovei. "Inconsecventa" UE si, mai ales, "gestul umanitar" al Moscovei le vor aduce mari beneficii comunistilor la scrutinul din iulie, scrie cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, citat de Agerpres. Vasile Botnaru, seful biroului Europa Libera din Republica Moldova, ne-a spus ca imprumutul contractat de la rusi "este o consecinta clara a ceea ce a facut FMI in Moldova cand si-a luat bagajele si a plecat pana in septembrie din cauza nerespectarii conditiilor europene". Aprobarea creditului rus pentru Moldova este, in opinia lui Vasile Botnaru, "propagandistica atat timp cat nu se stiu conditiile financiare sau politice in care este acordat".

 

De aceeasi parere este si Victor Chirila, director de programe al Asociatiei de Politica Externa de la Chisinau, care ne-a explicat ca Rusia face "o sustinere mediatica pentru Partidul Comunist, iar aceasta informatie va determina cetatenii sa-i voteze pe comunisti pentru ca acestia vor parea capabili sa scoata Moldova din criza". Cu toate acestea, Chirila sustine ca "Moldova este in cumpana pana la alegeri, cand se va stabili o directie clara in care o va lua tara".
Louis O’Neill, fostul sef al misiunii OSCE in Republica Moldova, citat de Europa Libera, a argumentat ca, in ceea ce priveste acordarea creditului, s-a procedat dupa acelasi scenariu pus in practica si inaintea scrutinului din aprilie 2009, cand ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov,  a facut prima sa vizita la Chisinau in opt ani, dandu-le astfel o mana de ajutor comunistilor in castigarea alegerilor. O’Neill socoteste ca este irelevant faptul ca ajutorul va ajunge in tara abia dupa alegeri sau nu va ajunge niciodata pentru ca mesajul catre electorat va fi acela de a vota pentru comunisti pentru a-si putea termina de realizat programul.

 

Fostul sef al misiunii OSCE a mai precizat ca, in cazul in care PCRM va castiga alegerile, Rusia va da drumul banilor si abia apoi Kremlinul va stabili care este pretul imprumutului, Moscova avand deja asigurat controlul asupra comunistilor si a lui Voronin. Oficialii UE si-au anuntat intentia, potrivit presei occidentale, de a suspenda pana in decembrie programul "Parteneriatului Estic", menit sa intensifice relatiile bilaterale intre UE si sase state foste sovietice, printre care si Republica Moldova. Prin "Parteneriatul Estic", cele sase tari urmau sa primeasca de la UE un ajutor financiar in valoare de 600 milioane euro pana in 2013. Anuntul a fost facut de noul presedinte al UE, premierul Suediei, Frederik Reinfeldt, care sustine ca programul a fost amanat din cauza "aparitiei unor noi provocari", pe care insa a evitat sa le mentioneze.

 

Cu toate acestea, purtatoarea de cuvant a Benitei Ferrero-Waldner, comisarul european pentru Relatii Externe, a replicat imediat ca "Parteneriatul Estic" va continua conform planului. Vasile Botnaru argumenteaza ca oricum "Moldova nu era foarte interesata de acest acord, deoarece vroia conditii mai avantajoase pentru Chisinau".
Nu este prima data cand UE se arata tematoare cu privire la evolutia statului de dincolo de Prut. Reprezentantul special al UE la Chisinau, Kalman Miszei, a declarat recent ca Europa va implica Moldova intr-un proces de integrare mai aprofundat si poate chiar va acorda un sprijin mai consistent daca alegerile prezidentiale vor respecta principiile democratice.

Cele mai citite

Cel mai important obiectiv de infrastructură rutieră din Capitală se apropie de final. Pasajul Europa Unită din Sectorul 4 devine un ”bulevard” verde!

Se numără zilele până când vom circula pe cel mai nou pasaj rutier suprateran din Capitală. Cu o lungime de aproximativ 700 de metri,...
00:01:45

Ucrainenii se tem pentru soldați acum când vine iarna

Ucrainenii se tem acum mai mult pentru soldați decât pentru ei când vine iarna și rușii vizează din ce în ce mai mult infrastructura...
00:00:49

Ostaticii eliberați se reunesc cu familia lor în Israel

Reuniuni emoționante au avut loc în Israel duminică (26 noiembrie), când ostaticii, care au fost ținuți de Hamas în Gaza, timp de săptămâni întregi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă