11.7 C
București
miercuri, 16 octombrie 2024
AcasăSpecialComplice la infractiuni de inselaciune, Hach Bogdan a ajuns locotenent DGPA

Complice la infractiuni de inselaciune, Hach Bogdan a ajuns locotenent DGPA

Pana in martie 2003, de cand este platit de Ministerul Justitiei ca ofiter DGPA, Hach Bogdan isi castiga existenta prin intermediul societatii comerciale YOYO, un SRL de apartament prin care vindea imbracaminte sau telefoane mobile. Cand afacerile nu prea au mai mers, Hach Bogdan si-a rotunjit veniturile prin intermediul unor mici tepe oferite cu toata generozitatea partenerilor de afaceri. Impreuna cu Butaru Toni, fiul consilierului judetean PNL Butaru Vasile, Hach Bogdan a inceput sa cumpere marfa de la diversi furnizori din Brasov pe care uita sa-i mai plateasca. Cand gluma se ingrosa si creditorii le bateau la usa cerandu-le sa achite contravaloarea produselor cumparate, Hach si Butaru ofereau file cec ce nu aveau insa acoperire in cont. Manevrele celor doi au tinut pana cand, satui sa tot fie fraieriti, administratorii mai multor firme din Brasov au reclamat situatia autoritatilor. Alte societati pacalite de cuplul Hach-Butaru au renuntat sa-si mai recupereze prejudiciile dintr-un motiv bine intemeiat: actualul ofiter DGPA se folosea de pozitia de procuror-sef a sotiei sale ca sa isi „linisteasca” partenerii de afaceri. Cum la urma-urmei sumele furate nu erau prea mari, multi patroni au preferat sa uite ca-l cunosc pe sotul procuroarei Hach. Responsabilitatile erau impartite dupa cum urmeaza: Butaru semna si stampila file cec, iar Hach le completa, lucru cel mai grav, si le oferea firmelor de la care luau marfa.

File cec fara acoperire, specialitatea „afaceristilor” Bogdan Hach si Toni Butaru

Ca sa sarbatoreasca cum se cuvine revelionul 1999-2000, Hach si Butaru au cumparat la jumatatea lunii decembrie 1999 marfa in valoare de aproximativ 50 de milioane de lei de la SC Brahind Trading SRL. Bunurile au fost luate atunci prin firma lui Toni Butaru, SC Driona Comimpex SRL, insa creierul inselatoriei, asa cum vom arata, a fost de fapt actualul locotenent Hach Bogdan. Plata facturii urma sa fie facuta in 30 de zile, insa nici dupa vreo patru luni nu se achitase vreun leu. SC Brahind Trading SRL a inceput sa faca presiuni si a obtinut trei file cec, dintre care doua au fost retrase intre timp, prin care, teoretic, i se achita contravaloarea marfurilor luate de Hach Bogdan si Toni Butaru. Spunem teoretic pentru ca filele cec completate de Hach si semnate de Butaru nu aveau acoperire. Acest lucru a fost inteles la data de 17.05.2000, la introducerea spre decontare a filei cec cu seria A 01700320845 la sucursala Bancii Transilvania din Brasov, cand s-a constatat ca in contul societatii emitente nu se afla nici un leu. Mai mult, firma lui Butaru se afla din februarie in interdictie bancara. Ca atare, administratorii firmei pagubite, SC Brahind Trading SRL, au depus plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov. Cum Hach Bogdan era cel care a completat si inmanat fila cec fara acoperire, situatie in care risca sa infunde puscaria, la Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov a inceput un adevarat circ.

Procurorul Gherta, folosit de sefa sa pentru a musamaliza dosarul sotului

Pusa in situatia de a ancheta furaciunile sotului ei, prim-procuroarea Hach Elena a cautat de la bun inceput sa musamalizeze dosarul. Si l-a desemnat sa conduca cercetarile pe cel mai priceput om al ei in astfel de situatii: procurorul Constantin Gherta. Dornic sa promoveze rapid, deja murdarit de banii altor infractori pe care ii scosese curati din anchetele penale si in plus cucerit de farmecul sefei, careia din cand in cand ii mai scria si poezii, Gherta s-a pus pe treaba. Procurorul a aranjat cu ofiterii de la Sectia 3 de Politie din Brasov, care aveau de solutionat plangerea firmei pagubite, SC Brahind Tradind SRL, ca ancheta sa il ocoleasca pe Hach Bogdan. Exista martori din cadrul Politiei care sustin ca Gherta a cerut ca expertiza grafologica sa-l indice doar pe Toni Butaru ca fiind singura persoana ce a completat si semnat respectiva fila cec, iar cercetarea penala sa nu-l includa si pe Hach Bogdan. Motivatia a fost aceea ca „Hach Bogdan este sotul sefei noastre”. In fata probelor care il indicau pe Hach ca fiind persoana care a scris fila cec in discutie, politistii au inchis ochii si l-au scos raspunzator doar pe Butaru. De fapt, aceasta s-a dovedit a fi pana la urma intelegerea dintre cei doi tepari. Hach Bogdan i-a promis lui Toni Butaru ca prin intermediul sotiei va face tot posibilul sa ii obtina o pedeapsa cu suspendare daca isi tine gura si ia asupra lui majoritatea faptelor. In aceste conditii, procurorul Constantin Gherta a intocmit un rechizitoriu de toata rusinea, cu multe intrebari lasate fara raspunsuri. De exemplu, dupa ce Butaru a recunoscut ca el a semnat si stampilat respectiva fila cec, Gherta nu a mai fost curios sa afle cine a completat respectivul document bancar cu suma si data. Procurorul corupt a ingnorat pana si expertizele criminalistice facute de Laboratorul din Cluj si de Laboratorul Central de Expertize de pe langa Ministerul Justitiei, care aratau fara nici un dubiu ca Butaru a completat doar in parte fila cec, datele esentiale ale acestui instrument de plata fiind trecute de catre o alta persoana. Ca sa il protejeze pe sotul sefei sale, procurorul a cazut intr-o nesimtire de zile mari si nu a mai facut cercetari care sa stabileasca identitatea persoanei care a completat formularul bancar de plata.
Rechizitoriul intocmit astfel a fost finalizat la data de 15.12.2001 si dispunea trimiterea in judecata doar a lui Toni Butaru. Gherta isi facuse treaba, iar de aici incolo a intrat in responsabilitatea prim-procuroarei Hach Elena sa il faca scapat si pe partenerul de inselatorii al sotului ei.

La presiunile prim-procuroarei Hach Elena, judecatoria a dat sentinta „achitat”

Acest lucru a fost obtinut in instanta fara prea multa greutate. Hach Elena a mers direct la tinta si a reusit sa o determine pe judecatoarea Logigan Mirela, de la Judecatoria Brasov, sa-i ofere o sentinta favorabila lui Butaru in dosarul 307/2002. A contat enorm si faptul ca, intre timp, mai exact din data de 1 martie 2003, Hach Bogdan se angajase ca ofiter in cadrul SIPA, actuala DGPA, fiind astfel protejat de cercetarile penale. Raspunzand fara nici o problema cerintelor sefei Parchetului, judecatoarea Logigan l-a achitat pe Toni Butaru prin sentinta penala nr. 2241/6.10.2003 sub motivul ca… fapta nu a fost savarsita de inculpat. Ceea ce e si normal atat timp cat Hach Bogdan a fost cel ce a completat fila cec si a garantat existenta disponibilului in cont. Intoxicata de rechizitoriul procurorului Gherta, judecatoarea Logigan nu s-a mai chinuit sa ceara extinderea cercetarilor pentru a gasi persoana responsabila. Culmea, desi ar fi avut poate un cuvant de spus, Toni Butaru nici macar nu a fost intrebat de judecatoare daca stie al cui este scrisul. „Fila cec a dobandit semnificatie de instrument de plata numai prin completarea datelor ulterioare celor consemnate de inculpat (Butaru Toni – n.r.), respectiv cele referitoare la identitatea trasului si a beneficiarului… Din probele administrate in cauza rezulta ca aceasta activitate nu a fost efectuata de catre inculpat (Toni Butaru – n.r.)…”, s-a multumit Logigan sa retina in sentinta penala 2241. Desi in mod normal achitarea lui Butaru in baza art. 10 lit. c) din Codul de Procedura Penala ar fi trebuit sa-i fie imputata procurorului Gherta, acesta nu a raspuns profesional si administrativ pentru greselile sale. Mai mult, judecatoarea Logigan, dupa ce ca l-a achitat pe Butaru pe motiv ca nu reprezinta pericol social si ca e baiat tanar, a respins pana si actiunea civila formulata de firma pagubita, SC Brahind Trading SRL, impotriva inculpatului. Scapat de puscarie, Butaru nu a fost nevoit sa achite nici macar cheltuielile judiciare, acestea fiind pana la urma suportate de statul roman si de… firma pagubita.

Teparii Hach-Butaru au la activ mai multe inselaciuni

Important de precizat este ca actualul locotenent DGPA Hach Bogdan a avut la activ mai multe incercari de inselaciune prin emiterea de file cec fara acoperire. De fiecare data a scapat de urmarirea penala datorita presiunilor si interventiilor facute de sotia sa, procuroarea sefa. Dosarul 659/P/2000 al Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov a avut ca obiect acelasi gen de furt savarsit de cuplul Hach-Butaru. Prin bunavointa procurorului Borcoman Catalin a fost cercetat doar Butaru, Hach avand numai calitatea de martor. Situatia in acest dosar a fost si mai grava, fiind vorba de emiterea mai multor file cec fara acoperire. Rugamintile procuroarei sefe Hach Elena au functionat din nou, Toni Butaru primind de aceasta data, prin sentinta penala 2322/14.10.2003, o pedeapsa de 2 ani de inchisoare cu suspendare. Sentinta a fost data de judecatoarea Berbec Cristina, fosta colega de facultate a lui Hach Bogdan. La data pronuntarii acestei sentinte Hach Bogdan era ofiter DGPA.

La tribunal lui Butaru i s-au majorat pedepsele

Situatia cu inselatoriile prin file cec fara acoperire a fost in parte remediata abia la Tribunalul Brasov deoarece Hach Elena nu a reusit sa impiedice declararea cailor de atac impotriva celor doua sentinte favorabile lui Butaru. In urma apelurilor declarate, tribunalul a desfiintat sentintele initiale date cu usurinta de Judecatoria Brasov, condamnandu-l pe Butaru la doua pedepse cu inchisoarea la trei, respectiv patru ani cu suspendare si interzicerea unor drepturi. Aceste majorari ale pedepselor au ramas definitive, Curtea de Apel Brasov respingand recursul lui Toni Butaru.

Procurorul spagar Gherta, folosit ca ofiter DGPA sub acoperire

Cunoscuta de mai toti magistratii brasoveni, relatia procurorului Constantin Gherta cu locotenentul Hach Bogdan este mai mult decat o prietenie. De fapt este o colaborare reciproc avantajoasa. Gherta a inceput inca de cand se afla la Brasov sa-i vanda lui Hach diverse „ponturi” despre colegii sai de serviciu, el fiind racolat de atunci ca ofiter sub acoperire DGPA. Pentru barfele de birou pe care le livreaza locotenentului Hach, pe care l-a scapat in trecut de puscarie, Gherta primeste solda, grad si isi mai rezolva si problemele pe la serviciu. Astfel se explica si modul in care procurorul a reusit sa isi curete pana acum toate urmele abuzurilor savarsite de cand lucreaza la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ). Cunoscut si la Brasov drept „un spagar ordinar”, dupa cum il caracterizeaza cei ce au avut de-a face cu el, Gherta are o adevarata biografie de corupt, traficant de interese si spagar.
Prima sa incercare de a se pune in spatele serviciilor secrete s-a consumat la Brasov. Procurorul Gherta a avut aici o buna colaborare cu fostul sef SIE, colonelul Grozea Ioan, caruia ii turna informatii dintr-un dosar pe care il instrumenta si care privea un cetatean german. Prietenia dintre cei doi a mers pana intr-acolo incat ditamai seful SIE Brasov ajunsese sa se imprumute cu bani de la bugetarul Gherta. Acelasi bugetar care intr-un interval de 4 ani a schimbat cinci masini. Lacom, Gherta isi procura autoturisme de la cei care aveau probleme cu legea si carora le oferea el portite de scapare. Asa s-a ales de la Romulus Nedelcu, individ arestat pentru falsificarea bancnotelor si evaziune fiscala si pe care mai apoi l-a cercetat chiar el, cu un autoturism Audi. Ca bonus, Gherta a mai primit si dreptul de a manca zilnic la restaurantul Aqvarium, pe care Nedelcu il detinea in fata Parchetului din Brasov.
Ajuns la Bucuresti in cadrul PICCJ, procurorul Gherta a continuat practicile care l-au facut celebru la Brasov. Gherta l-a santajat pe un om de afaceri cu scopul de a-l determina sa renunte la firmele pe care le detine in favoarea unui alt afacerist. „Negociati si poate rezolvati. E greu si or sa fie probleme. Stiu eu ca or sa fie probleme. Sa le predati stampilele. Faceti cum credeti sa le predati stampilele”, a aruncat Gherta propunerile sale. Mai mult, in premiera in justitia romaneasca, nici macar dupa ce s-a denuntat ca a primit spaga din partea unui avocat, lui Gherta nu i s-a intamplat nimic. Cu atat mai mult cu cat s-a dovedit ca a mintit fie in privinta zilei in care a luat mita, fie ca a vrut sa practice acelasi tip de santaj ordinar. Asta pentru ca Gherta a sustinut ca a luat spaga in parcarea din fata PICCJ la o data la care avocatul care i-ar fi dat-o nu se afla in Bucuresti. Ministerul Justitiei s-a sesizat din presa despre faptele procurorului Gherta, PNA a redeschis un dosar de coruptie ce-l privea pe acesta iar magistratii inspectori din PICCJ au trimis tot catre PNA un alt dosar in care procurorul spagar este cercetat pentru trafic de influenta, santaj si abuz in serviciu. Datorita legaturilor cu diversi interlopi straini, procurorul strain a devenit intre timp subiect si pentru serviciile de informatii. Instiintat de mult timp de abuzurile magistratului, Consiliul Superior al Magistraturii nu a miscat insa nimic pana in prezent. Asta si datorita influentelor pe care le are aici mai vechea cunostinta a sa, Hach Elena, care se simte obligata sa-i intoarca lui Gherta serviciile prestate atat profesional, cat si individual.

Locotenentul Hach Bogdan dezinformeaza acum pentru interesele sotiei

Ajunsa prim-procuror datorita sustinerii acordate de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov, dinozaurul comunist Saramet Adrian (magistrat care a cunoscut si protejat constant abuzurile subordonatilor), Hach Elena a cautat mereu puterea cu orice pret. A stiut sa se descurce si pe plan material, toate bunurile sale fiind trecute pe numele parintilor sai, Miricioiu. Si situatia locativa si-a rezolvat-o tot prin influentele functiei. In anul 2003 i-au cazut pe mana doua dosare in care era invinuita conducerea SC Rial SRL, societate ce administreaza fondul locativ din Brasov. A facut cerere la Rial pentru a primi o locuinta si i s-a raspuns imediat favorabil, repartizandu-i-se un apartament cu doua camere in blocul din strada Parcul Mic nr. 17. Ca prin minune, imediat s-a schimbat si atitudinea din dosarele penale ce-i priveau pe administratorii SC Rial SRL.
Initial, Hach Elena a avut ambitia sa-si angajeze sotul in cadrul unui alt serviciu de informatii decat DGPA. Nu i-a reusit pentru ca erau de notorietate inselatoriile financiare ale sotului. Asa ca prin intermediul directorului Penitenciarului Codlea, magistratul Silviu Barbu (fostul ei coleg de facultate), l-a bagat pana la urma pe Bogdan ca ofiter in cadrul DGP. Din aceasta pozitie Hach Elena a inceput sa-l foloseasca fie pentru a-si plati polite mai vechi, fie pentru a-ti pregati un post de conducere pentru clipa cand va reveni de la CSM. Cel care a simtit din plin furia familiei Hach a fost procurorul Bogdan Parlog de la Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov, care in baza unor note informative contrafacute de Hach Bogdan a fost transferat abuziv de Hach Elena la Gheorgheni. Ulterior, procurorii inspectori din PICCJ au constatat ca sanctionarea lui Parlog a fost neintemeiata. Si procurorul general adjunct al Parchetului Curtii de Apel, Simion Eugeniu, a fost in 2004 tinta locotenentului Hach, care a livrat informatii false doar pentru a determina inlocuirea sa din functie. Tot din cauza abuzurilor practicate de Hach in interes personal si de grup, in perioada 2003-2004 de la Parchetul Judecatoriei brasovene au incercat sa plece 10 din cei 15 procurori.

Cele mai citite

Ciolacu nu-l „iartă” pe Ciucă: Pentru prima dată îmi este şi jenă să vă răspund

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, i-a răspuns marţi seara liderului liberalilor, Nicolae Ciucă, după ce acesta din urmă i-a solicitat prim-ministrului "să explice de...

VIDEO 130 de percheziții în toată țara: DIICOT și Poliția Română acționează împotriva grupărilor de crimă organizată

Poliţiştii şi procurorii DIICOT efectuează, miercuri dimineaţă, peste 130 de percheziţii în toată ţara, în cadrul a 40 de acţiuni operative pentru destructurarea unor...

O adolescentă s-a aruncat de pe un pod. A ajuns la spital cu răni grave

O tânără de 18 ani a încercat să se sinucidă, marţi, 15 octombrie, aruncându-se de pe un pod din municipiul Ploieşti. Adolescenta a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă