4.1 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialCompania Schaeffler a fabricat textile din parul prizonierilor de la Auschwitz

Compania Schaeffler a fabricat textile din parul prizonierilor de la Auschwitz

Compania producatoare de componente pentru automobile si masini-unelte Schaeffler, unul dintre stalpii industriei germane, care are deja probleme din cauza crizei financiare, este acuzata ca a utilizat par de la cel putin 40.000 de prizonieri din lagarul Auschwitz pentru a fabrica materiale textile in Polonia ocupata de nazisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial, relateaza cotidianul german Der Spiegel si cel britanic The Independent, consultate de Agerpres.

Deja se stia ca o companie cumparata de Wilhelm Schaeffler in 1940 in orasul Kietrz, actuala Polonie, a folosit munca fortata, insa cercetatorii polonezi leaga acum numele Schaeffler de procesarea parului uman de lagarul de la Auschwitz.

Adjunctul sefului departamentului de cercetare al Muzeului Auschwitz, Dr. Jacek Lachendro, a afirmat pentru Spiegel Tv ca circa 1,95 tone de textile fabricate din par uman au fost gasite intr-o fabrica din Kietrz la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Potrivit marturiilor originale, fabrica apartinea companiei lui Schaeffler si producea, de asemenea, piese pentru tancuri.

Totodata, transcrieri ale interogatoriilor fostilor angajati ai fabricii au indicat ca in 1943 doua vagoane de tren incarcate cu par au fost livrate fabricii din Kietrz. Teste efectuate ulterior de autoritatile poloneze au aratat ca era vorba de par uman ce continea urme de Zyklon B – gazul otravitor folosit la Auschwitz, a adaugat Lachendro.

Ruinele fostei fabrici Schaeffler se mai vad inca la Kietrz, la circa trei ore de mers cu masina de Auschwitz. Fabrica de textile, care provenea din firma evreiasca Davistan AG, a format baza celorlalte companii din grupul Schaeffler. La sfarsitul razboiului, fratii Wilhelm si Georg Schaeffler si-au mutat compania in Bavaria.

Istoria oficiala a grupului de companii Schaeffler nu incepe decat in 1946 cu fondarea companiei INA. In urma cu doi ani, istoricul Gregor Schöllgen a analizat istoria companiei in perioada nazista la solicitarea familiei Schaeffler.

Desi Schöllgen a confirmat utilizarea muncii fortate la fabrica din Kietrz, el nu crede ca exista dovezi care sa lege compania Schaeffler de procesarea parului uman de la Auschwitz.

Aceste acuzatii reprezinta ultima dintre gravele lovituri primite de concernul Schaeffler, care are 200.000 de angajati in intreaga lume. Grupul are in prezent datorii de 14 miliarde de euro si risca sa intre in faliment.

Cele mai citite

Elena Lasconi: Înainte de orice, sunt un om care dorește binele României

Liderul USR, Elena Lasconi, a vorbit despre acordul partidelor proeuropene de a intra împreună la guvernare și a spus că momentul „foarte greu” prin...

România, în centrul deciziilor economice la Bruxelles

România primește o perioadă extinsă de ajustare fiscală de 7 ani România se numără printre cele cinci state membre cărora li s-a aprobat o perioadă...

Banca Mondială: Sărăcia extremă la nivel global revine la nivelurile dinaintea pandemiei

Regiunile cele mai afectate de sărăcie în ultimii ani sunt Orientul Mijlociu și Africa de Nord Banca Mondială a publicat noile estimări privind sărăcia globală,...
Ultima oră
Pe aceeași temă