4.1 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăSpecialComorile ascunse din moschee

Comorile ascunse din moschee

» Edificiul de cult turco-tatar, realizat in stil egipteano-bizantin cu motive arhitecturale romanesti, este unic in Dobrogea.

» Covorul ce provine din insula Ada Kaleh, lucrat manual, are o vechime de peste 200 de ani, 500 de kilograme si 144 mp.

Moscheea regala din Constanta ascunde, in spatele zidurilor, o legenda impresionanta. Desi istoria il prezinta pe Regele Carol I drept initiatorul constructiei, monumentul architectural a fost zidit, pentru prima data in principalul cartier al urbei Constanta, in 1823 de catre ctitorul Afaz Hussein Pasa. Edificiul de cult, care poarta numele sultanului Mahmud al II-lea, pastreaza pana in ziua de astazi documentul de temelie care atesta faptul ca prima cladire inaltata a fost daramata, moscheea fiind reconstruita sub glorioasa domnie a Regelui Romaniei, in 1910. Proiectul coordonat de Ministerul Instructiei Publice si al Cultelor a fost finalizat in 1912, in semn de omagiu pentru comunitatea musulmana din orasul Constanta, ceremonia fiind facuta in prezenta conducatorului statului.

Arhitectura de exceptie
Institutia, care impune prin maretia infatisarii, reprezinta un monument arhitectonic al orasului si principalul edificiu al cultului musulman. Proiectul moscheii a apartinut arhitectului Victor Stefanescu, iar executia, ce impresioneaza prin grandoarea proportiilor, ii este atribuita marelui inventator roman, inginer Gogu Constantinescu. Edificiul este o imbinare armonioasa intre stilul egipteano-bizantin, ce se regaseste in minaret si impozanta cupola, cu unele motive arhitecturale romanesti prezente in corpul propriu-zis al cladirii. Conceptia arhitectonica nu mai apare la nicio alta moschee din zona de sud-est a Marii Negre.
De remarcat este faptul ca edificiul de cult este prima constructie din beton armat si caramida din tara noastra, soclul fiind placat cu piatra scoasa din carierele dobrogene. Intrebuintandu-se pentru prima data un astfel de material de constructie, lucrarea a avut unele deficiente constatate in preajma anului 1915. Consolidarea minaretului (turnul) si a cupolei a fost facuta cu mare intarziere, intre anii 1957 si 1959, dupa proiectele profesorului Aurel Babes.
Cu fata spre Mecca
In curtea moscheii, la dreapta si la stanga, se afla spalatoarele pentru abdest, traditie impusa de religia musulmana. O alta regula pe care credinciosii trebuie sa o respecte este aceea de a se descalta la intrare. Edificiul de cult are, de o parte si de alta a usii, cate un raft cu opt etajere in care sta asezata incaltamintea. In amvonul mare din partea dreapta, minbar, se oficiaza predica de vineri, iar in amvonul mic, preotul recita din "Coran", cartea de capatai a musulmanilor. Nisa de rugaciune, mihrab, orientata spre Mecca, este lucrata in stil maur si este, in fapt, pastrata de la vechea moschee Mahmudia. Pe marginea acesteia sunt scrise, in araba, cele 99 de atribute divine. In dreapta si in stanga, pe tablourile octogonale, sunt caligrafiate numele lui Allah si al profetului Mohammed. Usile negre sunt din marmura italiana, iar faianta este prelucrata manual in Turcia.

Mostenirea sultanului
Moscheea are o frumoasa pictura, iar candelabrul impresioneaza prin carecterul solemn. In interior adaposteste un faimos covor oriental, primit ca donatie din partea Turciei. "Acest masiv covor a fost lucrat de mana in renumitul centru de artizanat Hereke din Turcia, acum 200 de ani. Dimenisiunile sale sunt de 16 metri lungime si 9 metri latime, in total 144 mp, si are o greutatea de aproape 500 de kilograme. Covorul, proprietatea sultanului Abdul Hamid, a ajuns initial in insula Ada Kaleh si apoi in Constanta, in 1965", a precizat Osman Kurtisan, ghidul moscheii.

O lume ca un labirint
Vocea muezinului, preotului musulman, care rasuna la ora rugaciunii, in intreaga zona peninsulara, cheama credinciosii la slujba. Minaretul este inalt de 47 m si are 140 de trepte in spirala. Spre ultimele scari, turnul pare din ce in ce mai greu de "cucerit", geamurile opace inguste si lungi, aerul greu de respirat te proiecteaza intr-un taram labirintic din care ai impresia ca nu mai poti scapa. In varful minaretului insa se deschide o superba panorama a orasului vechi si a portului. Linia imaginara ce uneste cerul cu marea impinge spre tarm doua-trei nave razlete, care tind sa se dizolve in orizont. Noaptea, peisajul este cu atat mai spectaculos cu cat milioanele de lumini sunt singurele puncte care delimiteaza cladirile din jur. Deasupra minaretului si a cupolei vegheaza cate o semiluna, simbolul islamului.

SPECIALISTUL
» Perimetru religios
"Intreaga existenta a Moscheei regale din Constanta este o dovada vie si de necontestat a bunei intelegeri dintre locuitorii de religie musulmana, in majoritate de etnie turca si tatara, si cei ai altor culturi pe teritoriul Constantei. Este impresionant cum intr-o portiune de aproximativ 300 de metri putem gasi trei biserici crestine: Catedrala Sf. Apostoli Petru si Pavel, Biserica Sf. Nicolae, Biserica Greaca, dar si Biserica Sf. Anton ai carei crdinciosi sunt catolici", a precizat Osman Kurtisan, ghidul edificiului de cult.

» Punct de atractie

Monumentul architectural este deschis zilnic intre orele 8 si 20, putand fi vizitat de toti curiosii care sunt interesati de istoria, ornamentele specifice musulmanilor din interior sau de panorama mirifica pe care o pot admira din varful turnului. Intrarea este de doi lei pentru elevi si studenti si de patru lei pentru adulti. Zilnic, grandioasa clarire primeste numerosi vizitatori, multi dintre acestia fiind straini.

Cele mai citite

Revoluție în antidoping! WADA schimbă regulile pentru „dopajul involuntar” după cazurile Sinner și Swiatek

Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a aprobat modificări majore în regulamentul antidoping, care vor intra în vigoare în 2027. Decizia vine în urma controverselor generate...

Primarul din Târgu Mureș a fost reținut de DNA

Soos Zoltan este acuzat că ar fi primit mită opere de artă în valoare de 200.000 de euro În urma alegerilor locale din luna iunie,...

Rețeaua terenurilor fantomă: 47 de percheziții pentru vânzări frauduloase în zone strategice din București și Ilfov

Metoda folosită ar fi presupus falsificarea de documente și utilizarea acestora în fața instituțiilor publice sau a unor funcționari Polițiștii au desfășurat 47 de percheziții...
Ultima oră
Pe aceeași temă