14.4 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialComisie de analiza a manualelor

Comisie de analiza a manualelor

Reprosurile adresate Ministerului Educatiei si Cercetarii de catre Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor, precum si scandalurile din ultima vreme legate de manualele de istorie si romana se pare ca nu au ramas fara ecou. Astfel, ministrul Mihail Hardau a decis constituirea a doua comisii de analiza a manualelor pentru cele doua discipline, referitoare la continut, ponderea unor subiecte si informatiile transmise in unele manuale alternative la cele doua materii.
Din comisii vor face parte 16 profesori sau metodisti, si anume opt pentru disciplina Istorie si opt pentru Limba si literatura romana. Cele doua comisii vor analiza toate manualele de la respectivele discipline, manuale care au trecut de evaluarea pe baza criteriilor precizate de MEdC si care au ajuns pe banca elevilor, prin urmare din care le predau profesorii. Pana pe 16 martie a.c., cei 16 profesori metodisti vor trebui sa prezinte rapoarte individuale asupra manualelor ale caror pasaje au fost contestate. Pentru celelalte manuale, care nu au fost incriminate de presa si deputatii din Comisia pentru invatamant, rapoartele individuale trebuie finalizate si prezentate pana pe 5 aprilie a.c.
Pentru ca rapoartele sa fie cat mai clare, detaliate si sa contina opinii diverse, potrivit cererilor ministrului Mihail Hardau, profesorii metodisti vor trebui sa consemneze urmatoarele date: informatii concrete din experienta lor didactica, parerile colegilor din judetul din care provin si opinia elevilor care utilizeaza manualele respective.
”Consider ca o analiza care sa exprime pozitii din partea utilizatorilor acestor manuale poate fi facuta cel mai temeinic de catre profesorii si metodistii din tara”, spune ministrul Hardau.

Partizanate politice si scriitori mai fara perdea

Reamintim ca au fost incriminate si indelung comentate si contestate cateva dintre manualele alternative de Istorie pentru clasa a XI-a si Limba si literatura romana. Printre chestiunile care au deranjat foarte mult se numara asa-consideratele partizanate politice pe care le-ar fi aplicat unele edituri, prezentarea Monicai Macovei ca salvatoare a tarii in cadrul unor exemple de imagine pozitiva a tarii vazuta de presa straina, amintirea in cadrul controverselor religioase din zilele noastre a romanului lui Dan Brown ”Codul lui Da Vinci” etc. La Limba si literatura romana, unele reprosuri aduse s-au referit la faptul ca elevilor li s-a recomandat  literatura mai fara perdea, deci in care autorul are destule pasaje mai fierbinti, si ca exemplu de articol de presa era amintit fostul cuplu de actori americani Nicole Kidman-Tom Cruise, practic povestea lor de dragoste.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă