„Multe din lipsurile constatate in activitatea Comisiei vor fi corectate o data cu infiintarea Consiliului pentru drepturile omului”, a declarat inaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Louise Arbour, la o intalnire cu presa acreditata la Natiunile Unite.
Invitata la briefingul de la amiaza al purtatorului de cuvant al secretarului general, Stephane Dujarric, vineri, sa faca un compte-rendu al prezentarii sale in fata Consiliului de Securitate privind situatia dramatica din tarile vest-afri-cane, pe care le-a vizitat inainte de sosirea la New York, precum si noul raport asupra abuzurilor si violentelor sexuale constatate in provincia sudaneza Darfour, Louise Arbour a fost solicitata sa comenteze proiectul de creare a unui Consiliu al drepturilor omului. Acest nou organism al ONU urmeaza sa aiba o structura mult imbunatatita si o pondere sporita fata de capacitatile actualei Comisii. In momentul de fata doar prezenta activa a inaltului comisar al ONU pentru drepturile omului in zonele de conflict si cooperarea acestuia cu inaltul comisar al ONU pentru refugiati in constatarea si elaborarea de rapoarte asupra incalcarilor flagrante ale drepturilor omului, scot in evidenta preocuparea ca principiile Declaratiei universale asupra drepturilor omului sa fie respectate.
Intrebarile corespondentilor s-au concentrat asupra aspectelor privind data la care va fi infiintat Consiliul, care vor fi criteriile de participare, care vor fi atributiile Consiliului si daca acesta va avea sediul la New York ori la Geneva, unde se afla actualmente biroul inaltului comisar. Doamna Arbour si-a exprimat speranta ca discutiile privind crearea Consiliului, demarate in septembrie, cu ocazia Sesiunii Adunarii Generale, vor da roade in primavara anului viitor. In conditiile crearii unui nou organism este greu de definit, cel putin acum, structura acestuia, insa se are in vedere mentinerea a ceea ce a fost bun in Comisie.
Cat despre criteriile privind componenta Consiliului, Louise Arbour a afirmat ca „selectia pe baza unor criterii prestabilite nu a dat si nu va da rezultate bune”. „Consiliul nu trebuie sa fie un club al asa-zisilor „selecti”, dupa cum in el nu sunt doriti cei care prin comportamentul lor lezeaza prevederile Declaratiei universale”.
Solutia ideala: monitorizarea tuturor statelor
Corespondentul R.l. a ridicat problema monitorizarii respectarii drepturilor omului dincolo de zonele in care acestea sunt violate in mod evident, accentuand situatia in tarile postcomuniste, unde, cu toate progresele facute, mai exista urme ale mentalitatilor din epoca totalitara. „Asemenea „goluri” in monitorizarea respectarii principiilor Declaratiei universale de catre toti vor fi „umplute” de noul Consiliu”.
Potrivit doamnei Arbour, situatia ideala este aceea in care toate statele se afla sub observatie, recurgandu-se la o apreciere individuala a fiecarei tari pentru a se constata daca s-au inregistrat un progres, o stagnare sau un regres in situatia respectarii drepturilor omului. „Chiar si in tarile cu traditie democratica se pot semnala cazuri de incalcare a drepturilor omului”, a adaugat inaltul comisar.
In ceea ce priveste eficacitatea monitorizarii, doamna Arbour a declarat ca este foarte important ca intreaga comunitate internationala sa fie informata de modul in care sunt respectate drepturile omului, iar in caz de incalcare grava a acestora, guvernele respective Ð de exemplu Sudanul Ð sa fie sever admonestate. Comisia pentru drepturile omului are mandatul de a raporta asupra abuzurilor si incalcarilor acestora si in cazuri grave poate recomanda sa se ia masuri.
In adoptarea acestor masuri se asteapta ca prerogativele noului Consiliu sa fie mult sporite, astfel incat corectarea situatiilor de incalcare a drepturilor omului sa fie mai eficienta si mai rapida.