Deputatul PNL de Arad, Mihai Calimente, membru in Comisia parlamentara pentru cercetarea interceptarilor ilegale, a declarat, astazi, la Arad, ca la comisie au sosit informatii "din ce in ce mai clare" ca exista si s-au facut inregistrari ilegale, informeaza NewsIn.
Membrii Comisiei Parlamentare pentru cercetarea interceptarilor ilegale vor efectua o serie de vizite la Parchetul General si la mai multe institutii ale statului unde se presupune ca ar exista aparatura ilegala pentru interceptarea convorbirilor telefonice.
"In primul rand, stim ca DNA are niste terminale si nu stim in baza carei legi le are, pentru ca numai SRI poate sa faca aceste inregistrari, chiar daca semnalul provine de la SRI. Avem cunostinta ca fostul «doi si un sfert» ar avea asemenea aparatura de inregistrare, iar din declaratiile domnului Saftoiu, pentru care a si fost eliberat din functie, a rezultat clar ca si SIE ar avea asemenea aparatura", a declarat Calimente.
El a mai afirmat ca fostul serviciu «doi si un sfert», in prezent Directia Generala de Informatii si Protectie Interna – UM 0962, detine aparatura directionala instalata pe masini care se pot opri in apropierea imobilelor, de unde se intercepteaza convorbirile care au loc in interiorul locuintelor.
Mihai Calimente a mai declarat ca, dupa audierea lui George Maior, directorul SRI, a rezultat ca cele mai multe madate de ascultare au fost solicitate in anul 2006 de catre DNA, si anume 3.800.
"Dintr-un calcul simplu rezulta ca au fost ascultate peste 1.000.000 de convorbiri, in conditiile in care mandatul este de 30 de zile. Ulterior, am aflat ca mandatele se puteau prelungi pana la 120 de zile. Tot de la SRI am aflat ca inregistrarile faptice pentru DNA s-au facut de catre aceasta institutie, SRI dirijand semnalele interceptate catre terminalele pe care DNA le poseda. La aceste operatiuni tehnice au lucrat un numar de procurori si ofiteri de judiciar. Pe acesti domni, Comisia i-a convocat in baza mandatului acordat de Parlamentul Romaniei sa ii audieze", a mai spus Mihai Calimente.
Deputatul liberal a afirmat ca la solicitatea Comisiei Parlamentare pentru cercetarea interceptarilor ilegale, atat Daniel Morar, cat si Laura Codruta Kovesi au raspuns ca nu pot asigura participarea procurorilor si ofiterilor socilitati la audierile comisiei fara aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii.
Deputatul PNL a mai precizat ca membrii Comisiei din care face si el parte vor cere prelungirea termenului de alcatuire a raportului privind interceptarile ilegale pana la elucidarea tuturor semnelor de intrebare "care sunt tot mai multe si se amplifica zilnic".