24.2 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialComisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat negativ ridicarea pragului de detinere...

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat negativ ridicarea pragului de detinere la SIF la 5%

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat negativ, marti, 15 decembrie, ridicarea pragului maxim de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% din totalul actiunilor, potrviit Mediafax.

"In urma dezbaterilor, cu unanimitate de voturi, s-a hotarat avizarea negativa a proiectului de lege, intrucat prevederile in vigoare ale actelor constitutive ale SIF au avut in vedere dispozitiile referitoare la conditiile de cvorum si majoritate existente in cadrul Legii nr. 31/1990 la momentul transformarii Fondurilor Proprietatii Private. Desi prin modificarile aduse Legii nr. 31/1990 conditiile de cvorum necesare adoptarii hotararilor in cadrul AGA a societatilor comerciale s-au relaxat, SIF se afla in imposibilitate de a-si modifica actele constitutive, intrucat actul normativ de modificare a Legii nr. 31/1990 nu cuprinde dispozitii cu privire la modul de desfasurare a AGEA care ar putea duce la modificarea actelor constitutive in sensul prevederilor introduse prin Legea nr. 441/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, si a Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, precum si din cauza dispersiei mari a actionariatului si a conditiilor ridicate de cvorum", se arata in avizul Comisiei.

De asemenea, in aviz se mentioneaza ca renuntarea la limitele de detinere poate conduce la inlaturarea impedimentelor create de punerea in aplicare a dispozitiilor legale referitoare la obligatia de vanzare a actiunilor detinute peste pragul legal si a implicatiilor derularii acestei operatiuni in conditiile nefavorabile de piata actuale.

"Avizul negativ primit de la Comisia juridica nu are o importanta asa mare, deoarece are doar rol consultativ. Doar raportul intocmit de Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor urmeaza sa fie dezbatut in plen", a declarat pentru Mediafax unul dintre initiatorii proiectului de majorare a pragului de detinere la SIF-uri, senatorul PDL Ovidiu Marian.

Potrivit lui Marian, Comisia pentru politica economica a avizat favorabil, tot la 15 decembrie, majorarea limitei la 5% din capitalul social al SIF-urilor.

In prezent, legislatia pietei de capital prevede ca un investitor nu poate detine mai mult de 1% din actiunile unei SIF. Majorarea pragului a fost aprobata in luna noiembrie de Senat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă