1.3 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăSpecialComisia Europeana: rezolvarea problemei romilor nu tine exclusiv de Bruxelles

Comisia Europeana: rezolvarea problemei romilor nu tine exclusiv de Bruxelles

Societatea civila si politicienii din Romania nu trebuie sa considere ca rezolvarea problemei romilor tine exclusiv de Bruxelles, statele membre fiind in egala masura responsabile de integrarea romilor, a declarat pentru NewsIn un oficial al Comisiei Europene, care a dorit sa ramana anonim.

"In Romania o parte din societatea civila si dintre politicieni au simpatii pentru o 'solutie europeana'. Actuala situatie in care traiesc multi romi este intr-adevar o problema care ne priveste pe toti, dar nu este o problema strict europeana, care sa poata fi rezolvata doar la nivel comunitar. Este o problema pe care trebuie sa o rezolvam impreuna – UE si statele membre. Acolo unde UE poate aduce o valoare adaugata, acolo unde putem aduce oameni la masa tratativelor, unde putem asigura asistenta financiara, acolo UE isi asuma responsabilitatea", a spus oficialul CE, intors recent dintr-o vizita de lucru in Romania pe tema incluziunii romilor.

Executivul european pregateste un raport privind situatia romilor in toate statele membre, ce va fi publicat in 2 iulie ca parte a unui pachet legislativ privind agenda de politici sociale. La 16 septembrie va fi organizata la Bruxelles o conferinta la care vor participa reprezentantii institutiilor UE si ale statelor membre pentru a discuta care ar putea fi pasul urmator. La Consiliul European din decembrie ar putea fi apoi luata o decizie, in baza raportului si a rezultatelor conferintei, privind elaborarea unei strategii-cadru sau a unei politici speciale UE de incluziune a romilor, a explicat sursa citata.

"In orice caz este clar ca ceea ce se face la nivel european trebuie sa fie replicat corespunzator si prin ceea ce fac guvernele de la Bucuresti, Sofia, Madrid, Berlin sau Roma pentru a-si onora angajamentele de partea lor", atrage atentia oficialul UE.

Competentele comunitare pana acum sunt destul de restranse in ceea ce priveste integrarea romilor, domeniul non-discriminarii fiind singurul in care UE are puteri legislative si executive legate de aplicarea directivelor.

"Dar mai sunt si domeniile problemelor reale – de exemplu educatia, in ce masura copiii romi sunt integrati in sistemele scolare nationale si urmeaza un traseu educational comparabil cu cel al copiiilor majoritatii etnice. In al doilea rand este problema profesionala a cetatenilor romi, iar apoi trebuie vorbit si de politicile sociale clasice de combatere a saraciei. In toate aceste domenii, competentele tin clar de statele membre", precizeaza oficialul Comisiei Europene.

Oricat de straniu ar parea, nu de bani se duce lipsa, ci de vointa politica si proiecte viabile care sa le ofere sanse pe termen mediu si lung membrilor comunitatilor rome, remarca oficialul CE. Anual, fondurile structurale din care pot fi finantate si proiecte pentru incluziunea romilor se ridica la 30 miliarde de euro. In ultimul exercitiu bugetar, Italia spre exemplu n-a avut nici macar un proiect special destinat romilor.

"Comisia Europeana spera ca Italia – la fel ca alte state membre – sa utilizeze mai bine fondurile structurale ce-i stau la dispozitie in actualul exercitiu bugetar, de exemplu din Fondul Social Euroepan, pentru a finanta proiecte ce vizeaza incluziunea romilor", a spus oficialul citat.

Referitor la pachetul de masuri privind imigratia adoptat de guvernul Berlusconi, oficialul CE a spus ca Executivul european nu va accepta nicio masura care incalca directiva liberei circulatii a cetatenilor UE sau pe cea privind non-discriminarea.

"Romii nu sunt imigranti. Sunt in marea lor majoritate cetateni UE. Iar acest lucru trebuie subliniat in mod constant. Una din masurile cele mai controversate din pachetul de masuri este intentia de a introduce pedepse cu inchisoarea pentru imigrantii ilegali. UE va analiza daca aceste propuneri sunt conforme cu dreptul european sau daca nu se incalca directiva nediscriminarii si a liberei circulatii", a mai spus sursa citata.

Exemple pozitive in ce priveste incluziunea romilor sunt Spania si Ungaria, unde nu s-au luat doar masuri izolate, ci proiectele au vizat comunitati intregi, indiferent de etnia care locuia in respectiva zona, combinand proiecte de educatie cu crearea de noi locuri de munca si imbunatatirea infrastructurii.

In Romania, ca si in multe alte state membre, lipseste insa vointa politica si o viziune ampla asupra a cum se pot aplica masurile pentru a atinge telurile propuse. Oficialul CE recunoaste insa ca, avand de luptat cu o opinie publica foarte potrivnica atunci cand vine vorba despre etnicii romi, niciun politician nu poate sa-si asume in totalitate un asemenea proiect, mai ales ca acesta ar dura mai mult decat mandatul sau, fara sa plateasca un anumit pret politic.

"Pentru un politician care doreste sa supravietuiasca urmatoarelor alegeri este desigur foarte greu sa ignore opinii negative atat de puternice si adanc inradacinate in (mentalitatea) electoratului sau. Dar aceasta nu trebuie sa fie o scuza pentru populism. Politicienii de la orice nivel au datoria sa protejeze drepturile cetatenesti ale romilor. Evident, si romii trebuie sa-si respecte, la randul lor, indatoririle de cetateni", conchide oficialul UE.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă