34.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialComisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură...

Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu legea privind ONG-urile cu finanțare străină. Reacția autorităților de la Budapesta

Comisia Europeană (CE) a anunțat, joi, lansarea unei proceduri de infringement împotriva Ungariei, în legătură cu noua lege cu privire la organizațiile neguvernamentale (ONG), care impune o serie de obligații unor ONG-uri ce beneficiază de capital străin. În replică, un oficial al Ministerului de Justiție ungar a acuzat Comisia Europeană că desfășoară un „proces spectacol" împotriva Budapestei, informează Agerpres.

„După ce am examinat cu atenție noua lege cu privire la ONG-uri, am ajuns la concluzia că aceasta nu este conformă cu legislația Uniunii Europene (UE) cu privire la libertatea de asociere, libera circulație a capitalurilor și protecția vieții private", a explicat Frans Timmermans, vicepreședintele CE.

Executivul UE a trimis Ungariei o scrisoare de notificare în acest sens, fapt care lansează oficial procedura de infringement, iar Budapesta dispune de o lună pentru a răspunde preocupărilor Comisiei.

În replică, un oficial al Ministerului de Justiție ungar a acuzat joi Comisia Europeană că desfășoară un „proces spectacol" împotriva Budapestei în legătură cu subiectul cotelor de migranți, argumentând că CE nu a lansat proceduri de infringement împotriva tuturor statelor membre care au refuzat să respecte această schemă, relatează agenția MTI.

Secretarul de stat Pal Volner a declarat într-o conferință de presă că motivul pentru care CE a lansat o procedură de infringement împotriva Ungariei este pentru că Budapesta a adoptat cea mai puternică poziție în legătură cu această chestiune și a mers chiar până acolo încât a contestat sistemul de cote în instanță. 

Volner a mai spus că mai multe state membre ale UE nu au reușit să își onoreze angajamentele asumate de a lua migranți. Unele țări au luat un număr semnificativ mai mic de persoane decât au promis, în timp ce altele nu au luat deloc, a notat el. Drept rezultat, țările UE au luat doar 11,8% din numărul de migranți asupra căruia au convenit inițial, a adăugat Volner.

CE a lansat de asemenea proceduri de infringement împotriva Poloniei și Republicii Cehe pentru că nu au pus în aplicare decizia UE privind cotele de migranți. 

Legea în cauză, adoptată luna trecută de parlamentul ungar, cere ca organizațiile civile să se înregistreze la tribunal ca organizații cu susținere externă după ce donațiile pe care le primesc din străinătate ajung la pragul de 7,2 milioane de forinți (23.400 euro). Fac excepție fondurile UE. Mai mult, peste acest prag, ONG-urile trebuie să declare pe pagina lor de internet și în comunicatele de presă pe care le emit că sunt considerate organizații finanțate din străinătate. Cele care nu-și dezvăluie sursa de finanțare externă urmează să primească o notificare semnată de un procuror în care li se cere să dea curs acestei obligații, iar dacă nu răspund nici la a doua notificare sunt pasibile de amendă, amintește MTI.

Ungaria s-a adresat Curții Europene de Justiție (CEJ) împreună cu Slovacia în legătură cu schema cotelor în decembrie 2015, după ce miniștrii de interne din UE au votat în septembrie implementarea unui sistem obligatoriu de cote pentru a redistribui 120.000 de refugiați în toate statele membre ale UE. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă