Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a subliniat luni, la Bucuresti, ca executivul UE poate initia procedura de infringement impotriva Romaniei in ce priveste pretul gazelor naturale daca pretul de vanzare ar fi inferior costului de productie, ceea ce ar insemna existenta unor preturi subventionate de stat, relateaza Rompres.
'Ceea ce conteaza este ca pretul de vanzare sa depaseasca costul productiei, pentru ca altfel se ajunge la concluzia ca diferenta ar fi suportata din subventii de stat, ceea ce ar insemna incalcarea Tratatului si automat activarea de catre Comisie a procedurii de infringement /incalcare a Tratatului european/', a explicat Leonard Orban.
Oficialul european a precizat ca la nivelul UE se constata diferente foarte mari intre pretul gazelor naturale intre diferite tari membre, uneori raportul fiind chiar de 3 la 1.
Astfel, exista tari membre, dintre care mai multe se confrunta cu o cerere excedentara, in care pretul gazelor depaseste 600 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.
Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei a decis majorarea pretului gazelor naturale la consumator in medie cu 8,5 la suta, incepand cu data de 1 februarie.
Astfel, pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici din categoria B1 (consum anual de pana la 2.400 mc) va fi de 989,55 lei/1.000 mc in cazul Distrigaz Sud, respectiv 983,10 lei/1.000 mc in cazul EON Gaz Romania.
De asemenea, pretul productiei interne, recomandat de ANRE pentru perioada imediat urmatoare, este de 495 lei/1.000 mc fata de 470 lei/1.000 mc in trimestrul IV din 2007, ceea ce reprezinta o ajustare de cinci, in consens cu procesul de liberalizare a pietei interne a gazelor naturale.