Acest lucru s-a realizat prin prevenirea, dar și stingerea promptă a incendiilor cauzate de arderea deșeurilor care se colectează și apoi se reciclează de către persoane sau grupuri ce le valorifică apoi la centrele de colectare a metalelor. Aceste deșeuri sunt în special cabluri electrice și cauciucuri auto.
Pagina de Facebook a lui Octavian Berceanu a fost înțesată 7 zile de imagini de la aceste acțiuni, dar și de îndemnuri către cetățeni pentru a susține aceste demersuri.
„Hai că se poate! Munca de prevenție e cea mai bună și oferă rezultate pe termen lung.. Erau pregătite multe materiale pentru incendiere, lucru care nu s-a mai produs. Acțiunea va continua în zilele viitoare. Rămâne să comparați voi calitatea aerului în contextul în care norii joși și incendiile ar fi favorizat valori mari pe senzorii sistemelor alternative de monitorizare a calității aerului. Sunt hectare întregi de vetre și grămezi întregi de cauciucuri pregătite pentru incinerare iar străzile sunt pline de sute de copii.”, scria atunci Octavian Berceanu.
În mediul online s-a observat disproporția dintre excesul de zel pe care-l manifestă noua conducere a Gărzii Naționale de Mediu și efectele pe care le poate avea această sursă de poluare în aerul pe care îl respiră bucureștenii.
Ziarul nostru a cerut un punct de vedere comisarului-general al Gărzii de mediu, adresat direct, dar și instituției, legat de eventualele acțiuni de limitarea poluării cauzată de marile firme din jurul capitalei, și nu numai de micii poluatori care au fost îmbunați cu vorbe bune și bomboane de către inspectorii prezenți la fața locului.
România Liberă a avut dreptate
Așa cum mai mulți activiști de mediu au observat, dar și ziarul nostru, marii poluatori continuă să-și facă de cap în jurul capitalei.
„Aveți în vedere să continuați acțiunile pentru reducerea poluării în București și prin evidențierea și analiza riscului pe care îl reprezintă marile companii ca Stericycle, compania americană, care activează în domeniul reciclării produselor sanitare, dar care aruncă deșeuri la groapa de gunoi, de unde ajung în apa pe care o consumăm, în aerul pe care îl respirăm sau Iridex, unde s-au constatat deja în trecut depășiri ale substanțelor periculoase atât la incinerator, cât și la groapa de gunoi?”, a fost sesizarea RL transmisă Gărzii Naționale de Mediu la sfârșitul lunii martie.
Recent am primit răspunsul Comisariatului de Mediu din Municipiul București.
Ni s-a transmis că SC STERICYCLE SRL își desfășoară activitatea pe raza capitalei, la punctul de lucru din strada Drumul Poiana Trestiei, nr. 17-27, sector 1, cu obiectul principal de activitate- tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase, având capacități de producție pentru eliminarea sau valorificarea deșeurilor în instalații de incinerare a deșeurilor periculoase de peste 10 tone/zi, iar pentru depozitarea temporară a deșeurilor periculoase de peste 50 tone/zi.
Mai precis, activitatea operatorului de mediu se axează pe colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor medicale rezultate în urma activității spitalelor din România.
În 2020, SC STERICYCLE SRL, a funcționat la punctul de lucru amintit până când a întrerupt activitatea în 18 septembrie din cauza unei defecțiuni tehnice. Activitatea s-a reluat în 26 februarie 2021, dar în urma unui control al Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul de Mediu București, în perioada 30.03-6.04.2021, pentru verificarea respectării autorizației de funcționare, s-a aplicat o amendă în valoare de 50000 de lei pentru depășirea valorilor medii zilnice de emisii în aer. Nu știm dacă defecțiunea tehnică a fost sau este cauza poluării generate, dar și în weekendul tocmai trecut indicele de poluare al aerului în zona Giulești Sârbi-Chitila-Rudeni, unde firma operează, indica valoarea 61. Această valoare este una ridicată, în comparație cu zonele unde aerul este curat, acolo indicele de poluare având valori în jur de 19-25. Rezultă că problema nu e încă soluționată.
Firma nu este la prima amendă.
Acum 3 ani, Ministerul Mediului, condus de Grațiela Gavrilescu, a găsit că firma a întreprins activități ilegale de colectare și transport a deșeurilor de la Spitalul Floreasca din București, primind o amendă de 30000 lei. Mai exact, sancțiunea a fost dată pentru că deșeurile medicale nu erau asigurate în timpul transportului în europubele galbene, fiind cărate direct în saci de plastic.